Lees het dagboek van Gert Jan Beute
Dagboek maandag 10 maart 2025
10-3-2025
Systeem jonge duiven 2025 – Deel 4
Op maandag 24 februari zijn de eerste jonge duiven in de grote transportmanden geplaatst. Dit waren de blauwe jongen, in totaal 44 stuks, verdeeld over twee manden. De manden die gebruikt werden, zijn dezelfde als die later tijdens het vervoer naar de losplaatsen worden ingezet. Om het comfort te verhogen, is de bodem van de manden bedekt met twee lagen karton, zodat de jongen droog en prettig zitten. De overige jongen: kras, hecate, rood en schaly bleven voorlopig nog in het hok.
Eerste kennismaking met de transportmand
-
Plaatsen in de manden – De jongen zijn rustig één voor één gepakt en in de mand gezet. Stress werd tot een minimum beperkt.
-
Water en voer – Aan de manden werden waterbakken gehangen en deze werden van een hoogte gevuld, zodat de jongen het geluid en de beweging goed konden waarnemen. Ook werd direct kweekvoer verstrekt, gemengd met een paar pinda’s, rechtstreeks op het karton in de mand, zoals dat ook tijdens transport gebeurt.
-
Observatie – Gedurende de dag is regelmatig gecontroleerd hoe de jongen zich gedroegen. Ze aten direct en er was geen sprake van stress. Tegen de avond zijn enkele duiven even uit de mand genomen en teruggeplaatst om hun reactie te observeren.Er waren al die even vechten wilden.
-
Tweede dag in de mand – Op dag twee werd het water ververst en kregen de jongen opnieuw voer. Tegen de avond zijn ze teruggebracht naar het hok, waarbij ze eerst in kleine transportmanden werden overgezet en via de volière terug naar binnen zijn gelaten.
-
Wennen aan de invlieggaten – Ondertussen zijn ook de jongen die nog in het hok zaten naar de volière verplaatst. Om terug naar binnen te komen, moesten ze door de invlieggaten met spijltjes. Dit proces ging soepel, en tegen het donker zaten ze allemaal binnen.
Tweede groep in de mand
-
Herhaling van het proces – Op maandag 3 maart volgden de krassen, hecate’s, schaly’s en rode jongen hetzelfde programma. Zij verbleven eveneens twee dagen en een nacht in de transportmanden.
-
Geleidelijke uitbreiding van ruimte – Na deze oefening kregen de jonge duiven toegang tot alle drie de afdelingen van het hok. Met een totaal van ongeveer 75 jongen is er voldoende ruimte, verdeeld over 122 loketkast-vakjes en 15 broedbakken.
Eerste vrije vlucht
-
Eerste keer naar buiten – Op 5 maart werd de volière weggehaald en gingen de kleppen open. De jongen mochten voor het eerst naar buiten.Ik zat er wel bij, het zonnetje scheen, als er èèn op de grond ging voor de hokken werd hij met rustige hand weer omhoog gezonden.
-
Binnenkomen op fluitsignaal – Het binnenroepen met het fluitsignaal was succesvol; tegen het donker zaten alle jongen weer binnen.Echt honger hadden ze niet, dat mag ook nog niet in deze tijd, dus er waren er bij die niet gelijk binnenkwamen.
Oefenen met loslaten
-
Wennen aan losgelaten worden op korte afstand – Op 6 maart zijn de jongen opnieuw in de grote “Ruco” manden geplaatst. Na enkele uren zijn ze per groepje van 6 tot 8 duiven losgelaten op ongeveer vijf meter van de hok-klep.
-
Geleidelijke aanpak – De jongen werden voorzichtig vrijgelaten, zodat ze zelf naar de klep moesten vliegen. Dit voorkomt dat de hele groep in paniek de lucht in gaat, wat op de tweede dag buiten te risicovol zou zijn.
Deze aanpak zorgt ervoor dat de jonge duiven op een rustige manier wennen aan de transportmanden, het buiten zijn en het binnenkomen op signaal. Zo worden ze optimaal voorbereid op hun toekomstige vliegcarrière.
Kweekvoer van Beyers
1. Het voer wat we gebruiken is Beyers premium kweek met enkele pinda's er zelf aan toegevoegd. De Pinda's zijn altijd van topkwaliteit Light Skin van Firma de Groot uit 's heerenbroek. Over het voer zit bijna iedere dag een weinig colicontrol, een uitstekend boterzuur product, om de paar dagen gaat er over het voer ook nog Olympic MG mix wat de groei en spiergroei beinvloed.
2. Door het water bij de jonge duiven zit op dit ogenblik LTW, omdat de oude vliegers dit ok krijgen, gaat het restand iedere dag naar de jongen.
3. Wat nu al opvalt dat de jongen zich anders gedragen, ze zijn mak, vliegen niet op als ik het hok binnenkom, en als ik in het stro zit of lig zijn er al die op mijn benen gaat zitten of een robbertje willen vechten.
4. Iedere dag wat verse Beute Bak is een verwennerij en natuurlijk ook echt nodig, in deze bak zit het mineraal magnetiet en pyriet wat de hoeveelheid ijzer in het gedeelte achter de neus verhoogt, voor een betere werking later van het contact krijgen met het magnetisch veld.
Terug