Columns en artikelen Gert Jan Beute

Column 'Slecht gedraaid maar toch blij'

22-9-2012

Zaterdag 1 september de nationale Derby der Junioren vanuit Morlincourt voor ons als afdelingen 10 & 11. Wij hadden 40 duiven mee op deze vlucht en pakken zo’n kwartier te laat voor de 1e plaats NPO en dat is jammer. We pakten in het ACG tegen 1031 duiven 25, 46, 48, 51, 52, 54, 55, 66, 90, 102, 108, 138, 141, 154, 158, 170, 176, 210, 234 en 247 dus twintig prijzen van veertig duiven maar geen kopduif.

Hadden we deze serie gepakt met een duif op TT dan was het prima geweest maar nu was het ronduit slecht. En de wind? Die was prima, eerlijker verdeeld over de gehele sector 4 kon niet, nee, geen excuus dit maal, we zaten gewoon te laat. En we zagen dat door de gezamenlijke lossing met afdeling 10 overal vroege duiven zaten van Midlum tot Ermerveen, dus de gele lijn West oost had vroege duiven kunnen draaien.

En ook bij mij in het midden vielen vroege duiven aan de zuid, west en noordzijde, alleen hier in Wilhelminaoord een kwartiertje te laat voor de 1e TT. (vijf minuten voor de eerste in de club). Maar ik ben toch blij want we zijn 2e Generaal van de Afdeling Friesland geworden, ja mensen 2e Generaal kampioen onaangewezen van de gehele afdeling Friesland zowaar een super prestatie. En op de 2e Natourvlucht vanuit Den Bosch? Daar ging het super, we hadden de oude duiven mee en een 15 tal jonge duiven die om diverse redenen niet uitgekozen waren voor Morlincourt. Hier pakten we tegen 1622 duiven maar liefst 31 prijzen met 45 duiven mee, beginnend met 9,10,11, etc.

Vrijdagavond had ik de verwachte eerst aankomende duif op de laatste plaats gezet (45e getekende), tegen Ydo Homma die ter controle achter het Unikon systeem zat, vertelde ik, ik pak de eerste van morgen als laatste duif hoor, de 305, let maar eens op. En u raad het al hè. De 45e getekende pakten we om 10.24.09 als eerste duif, ze verspeelde ruim een minuut, dat is jammer maar zal bij iedereen wel zo zijn geweest. Nu morgen 8 september kunnen we dus (als we zouden willen) een kleine 90 duiven spelen op de 3e Natour vlucht, de massa spelen is in Nederland heel gewoon geworden, niemand heeft het er meer over, dus ach dan doen wij het misschien ook maar.

Maar voor het zelfde geld pak ik maar 10 duifjes voor de kampioenschappen. Bij ons in de club was de helft van de duiven op de natour invliegduif.. dus niet tellend voor de punten. Heel jammer vind ik dat, ik ben groot tegenstander van invliegduiven. Komen de liefhebbers aan op vrijdag met 30/50 duiven en zetten ze niet voor de punten, nee, zoeken ze er 10 uit, hoeven ze maar 1 te klokken. Dat dit slecht is voor de kleine speler hebben ze “schijt” aan, ikke ikke, en die fondmannen die op de natour komen met grote aantallen “invliegduiven”  , natuurlijk hebben ze weinig kans tegen de snelle duiven, maar ze konden wel wat prijzen maken voor de mindere spelers, die gaan er nu onderdoor en hadden anders op papier gestaan. Nee invliegduiven... ”Het had verboden moeten worden” althans dat is mijn mening, En we hebben vrijheid van meningsuiting toch?

Maar ook die andere kant heeft gelijk, wanneer “kleine” melkers niet in de punten kunnen vliegen, hebben ze de duiven niet goed genoeg en geen recht op een plaats in de uitslag. Althans dat is de strekking van het verhaal. En ja, ook deze mening heeft een grond van waarheid. Niet goed genoeg is geen prijs.

We hebben in onze club reeds de prijsverhouding van 1:4 naar 1:3 gebracht, we hebben reeds een B Groep, maar nog vallen er liefhebbers uit, die totaal niet mee kunnen komen. Bij de 45 Asduiven jong waren 27 van Beute, 17 van Wim van Dijk en 1 van Bert Slot. En niemand anders van de 25 leden had een duif die zich tussen deze 45 Asduiven naar 6 vluchten kon wurmen. 1 enkele duif van Bert slot stond er verdwaald tussen en de rest ging naar twee liefhebbers Wim van Dijk uit Oldeberkoop(17) en ondergetekende met 27 duiven. En dan komt de vraag, komt dit door het systeem? Of de kwaliteit van de duiven? Dat moeten we nog afwachten. Wel kan ik zeggen dat er nog enkele liefhebbers verduisterd, bijgelicht, op de deur etc hebben gespeeld, dus kansen hebben die ook gehad, ze waren er gewoon niet. Van de 30 Eijerkampen die ik in het begin van het jaar kreeg als testhok, begon ik te spelen met 15 stuks, nu zijn er nog 13 stuks, van St. Quentin van twee weken geleden zijn er nog twee Eijerkampen onderweg.

Twee nestzusjes zijn de besten, het zijn de 630 en 631. Dit waren twee duifjes die ik een drietal weken later kreeg dan de eerste groep winterjongen. Deze twee zusjes zijn wat kaler dan mijn andere jongen maar hebben wel  83% en 67% prijs gepakt. De beste doffer van Eijerkamp is de 262 die met 5 op 6 mooi in het eerste rijtje staat. Bij mijn 25 beste jonge duiven 2012 zitten 3 Eijerkampen. Maar dat zegt niets, in de hand zitten er superfijne bij, en qua afstamming natuurlijk helemaal top. En in al mijn andere eigen gefokte jonge duiven zit ook al Eijerkamp bloed, soms maar 10% maar ook enkelen 100%. De Eijerkamp invloed is hier groot de laatste jaren, en je ziet nu echt basis van topduiven steeds breder worden. Ik zie de toekomst heel zonnig tegemoet. En met de groep 2010/2011 en nu 2012 duiven zal het een grote strijd worden voor een ieder om me bij te houden volgend jaar( hahaha een beetje bluf moet je hebben, vertrouwen heb ik 100%) 

Afgelopen maandag) had ik Martin Kwakernaat op bezoek, hij zette de duiven voor GPS en BESPA op de foto. Gezellige man, ik kende hem wel van alle beursen over de wereld maar zo even face to face had ik nog nooit met hem gesproken. Hij ging na het bezoekje aan ons nog even naar Jacob Poortvliet te Surhuizum. De verkoop op www.dreampigeons.com begint op 8 oktober.

Dus ja wij doen ook mee met de internet verkopen. Wel zeg ik er bij, wanneer iemand een duifje koopt en naar een jaar( 12 maanden) niet tevreden is, mag hij de duif omruilen voor een andere duif. Ik heb liever een tevreden klant dan geen klant. Mijn vader zei altijd: Als je iemand troep verkoopt is het eenmalig, verkoop je hem goede duiven of het recht op ruilen dan verkoop je hem misschien vaker een duif.

Iedereen veel plezier op de natour, nog drie vluchtje hier...

Terug