Lees het dagboek van Gert Jan Beute

Dagboek maandag 12 maart 2012

12-3-2012

Goedenmorgen iedereen.

De duivinnen zijn er uit vanaf 08.40 uur. We gaan dus langzaam wat vroeger starten. Tevens heb ik even een nieuwe vlag meegenomen van mijn werk. Zo'n grote Fuel Save vlag op een betonnen poot. In het begin van het seizoen( na de fladder-periode) wil ik ze graag wat extra laten trainen en met een vlag gaat dit goed.

Het is een beetje mistig buiten, nog niet echt "fijn weer", maar volgens de weerkenners gaat het mooi worden deze week, we wachten het af.

Vanmiddag ga ik naar Belgie, Vanavond heb ik nog een laatste avondje in Vorselaar, ik ben er al drie keer geweest nu( en twee keer bij de fondmannen aldaar). Altijd gezellig bij die rappe mannen. De eerste keer waren ze nogal negatief, "die hollander die ons gaat vertellen wat een goede of slechte duif is" Maar na het seizoen konden ze niet anders dan zeggen: Die hollander had gelijk. Al spraken de meesten nog van geluk. Maar na het tweede jaar dat ik zelfs de 1e en 2e Asduif in het Samenspel aanwees( van te voren), komen er steeds meer schaapjes over de dam. Nu mag ik weer komen, en zullen de meesten toch wel "positief" zijn. Al is het natuurlijk altijd zo dat iemand die matige punten krijgt het niet met mij eens is.

Duivenmelkers willen niet horen dat je een duif niet ziet zitten. Gilbert van de Berg uit Utrecht heeft de 500 van 2011. Op de avond van de keuring vond ik het een matige duif. Nu moet je dat natuurlijk iedere keer aanhoren en zelfs zegt Gilbert dat ik geen fondduiven keuren kan... Had hij een 8+ gehad dan was ik "de meester" zelf. Op èèn of andere wijze hebben ze in hun hoofd dat keuren van fondduiven anders is dan vitesse of dagfondduiven... Het gaat niet om de afstand, het gaat om goed of slecht. De afstand geschiktheid kun je zien en voelen, maar ook de kwaliteit van het gestel( de uiterlijke kenmerken). Wat je niet kunt zien is het verstand in "het koppie" , en je kunt niets zeggen over de liefhebber. Soms kom je een 8,5 tegen bij een zeer slechte verzorger van duiven en soms een 7 bij een topmelker, en dan wint vaak de 7 ! Maar zat die 8,5 bij die topmelker.... En bij topmelkers zitten veel meer 8-tjes dan bij de "krabber"

Maar de 500 ( de Beute)  gaat een super worden hoorde ik, er is zelfs al een foto van gemaakt. Nu hoop ik natuurlijk dat de vrouw van Gilbert de duif naar grote hoogtes brengt( zij is de melker). een vrouw op het hok is een 1e prijs in de klok.

Dus eind van het jaar kom ik op de 500 terug. Hij gaat drie keer mee, dus twee keer top 50 nationaal moet toch kunnen.

Nee, echte super "grote fondduiven" pak je er gemakkelijk uit, ik praat dan wel over echte goede. Duiven die een 1153e nationaal Sint Vincent winnen zijn nog geen toppers hè. Dat is een staartprijs winnaar. Toppers spelen in drie jaar ( met 8 tot 9 maal mee) een paar keer top 50 in de sector. 1e prijs nationaal duiven zijn soms zelfs gelukstreffers( met staartwind, slecht weer of nachtelijke aankomsten). Waar ik zeer veel respect voor heb zijn duiven met ochtendlossing, die dan om 06.00 gelost worden en de gehele dag moeten vliegen en in de late avond vroeg op het kleppie zitten...dat zijn toppers.

Ik hoop ooit nog eens een paar duiven te hebben die dat kunnen, 1000 kilometer op èèn dag( en dan niet met 2000 mpm natuurlijk)

Terug