Laatste nieuws van Gert Jan Beute Duivenproducten

De Olympiade

4-2-2024

Olympiade Maastricht

Wat een epische voorbereiding, anderhalf jaar bloed zweet en tranen, en dan moet alles samenkomen en tot leven in slechts drie dagen. Tijdens deze voorbereidingen kwam men als organisatie van alles tegen, soms horden die makkelijk te nemen waren maar soms een betonnen muur. Maar na al dat werk van het complete team van bestuurders, leden en buitenstaanders is het nu een week later tijd om alles te laten indalen.

De Opening, een adembenemend podium met onze fantastische ambassadeurs Hans Eijerkamp en Dani van Lier, FCI-voorzitter Istvan Bardos en de Gouverneur van de Provincie Limburg, Emile Roemer, werd het startschot gegeven voor drie dagen feest, duiven-feest.

Sport- en Standaardklasse Hier draait het allemaal om bij de Olympiade. De crème de la crème van duiven moet naar voren komen, de ware helden van de Olympische Spelen van de duivensport. Deze keer ( en dat in eigen land !)hebben we een heuse Olympisch Kampioen in ons midden. Het volkslied klonk in het MECC ter ere van Hoekstra Mendes da Costa uit Ternaard, die met 'Olympic Maria' 2021-4225704 in de categorie Snelheid het hoogste podium beklom. Een prestatie waar niet alleen Foeke Hoekstra trots op mag zijn, maar waar heel duivenminnend Nederland trots op is.

Op hetzelfde podium stonden ook Gerard en Harold Calis uit Bussum, die met 'Olympic Marijke' als 3e eindigden. Deze vader en zoon werden ook gehuldigd als de Beste Liefhebbers van Nederland in 2023. Een dubbelslag, want ze zijn zowel Hok- als Aangewezen kampioen 2023 van Nederland. Beter kan niet! ongelofelijk

In de Marathonklasse behaalden Cor en Erwin van Wijk uit Benschop een prachtige 2e plaats met hun 'Olympic Marathon Dreamgirl' 2021-1733163. Het bereiken van het podium op de Olympiade is het hoogst haalbare in de duivensport , en het vertegenwoordigen van je eigen land met een Olympische duif op het hok is werkelijk bijzonder en fantastisch. Dit geldt ook voor de andere Nederlandse afgevaardigden, wij feliciteren hen allemaal van harte met deze weergaloze prestatie. Nogmaals: iedere liefhebber in de sportklasse is zo trots als een pauw, maar weet dat wij als NPO leden bijna net zo trots op jullie zijn.

In de andere Olympiade categorie de Standaardklasse moeten duiven niet alleen prestaties hebben geleverd, maar ook voldoen aan specifieke kenmerken qua bouw en uitstraling. Het is werkelijk bijzonder om zo'n duif op het hok te hebben. Vijf oude doffers en vijf oude duivinnen mochten ons land vertegenwoordigen, en bij de jonge duiven waren dat er drie voor beide categorieën. De deelnemers mogen terecht trots zijn omdat ze erbij waren. Opvallend genoeg waren er topduiven qua prestaties, waarbij schoonheid en kwaliteit hand in hand gingen! Ook deze liefhebbers zijn trots op hun Olympiade duif en wij dus met zijn allen op hun.

Met veel toewijding heeft het team onder aanvoering van Ben Geerink dat verantwoordelijk was voor de beurs gewerkt aan het aantrekken van exposanten. Aantrekken is niet echt het goede woord want ieder bedrijf wil graag op de olympiade staan. En met succes! De vele exposanten, kleurrijke stands en de aankleding van de hal zorgden voor een prachtige setting. Met 7.600 bezoekers uit zo'n 30 landen was dit zeker interessant voor de standhouders. Het was regelmatig topdrukte bij de stands, wat zorgde voor gezelligheid en verbondenheid, precies zoals bedoeld bij de Olympische(Olympiade) Spelen. Op de zaterdag middag was er een tijdje code oranje op de beurs vloer, het was vol, er kon geen mens meer bij, en het bier was op, gelukkig maar tijdelijk

Bij elke Olympiade wordt een FCI Congres georganiseerd. Maar elke vier jaar zijn er ook verkiezingen voor het FCI-bestuur en de voorzitters van de verschillende commissies. Meer dan 60 landen waren vertegenwoordigd, wat veel tijd kostte voor de organisatie.  Voor de functie van voorzitter FCI waren drie kandidaten en gelukkig heeft de beste gewonnen(de meeste stemmen). De in 1964 geboren oogarts David B. Madeira uit Loulé Portugal. Petra en ik kennen hem persoonlijk.

De huldigingen werden voorafgegaan door prachtige compilaties van de Kampioenen per categorie. Naast de Nationale Kampioenen werden ook de Grand Prix winnaars, Jeugdkampioenen, Sectorwinnaars en Ladies League in het zonnetje gezet. Andre van der Wiel is natuurlijk de beste voor persoonlijke aandacht voor iedere winnaar, hij deed de Ladies League avond wederom weergaloos. Ben Geerink deed bijna alle andere huldigingen en dat ook nog eens erg goed. De kampioenen die in beurshal aanwezig waren en naar de andere zaal moesten komen kregen een pushmelding om naar het atrium te komen. Een schitterende verzameling toppers bij elkaar.  Er waren een paar smetjes, maar dat kan gebeuren, één van de sportklasse winnaars/nationale kampioenen was niet op komen dagen, en dan voel je een plaatsvervangende schaamte in de zaal. De Olympische afvaardiging zal op zaterdag 23 maart in het zonnetje worden gezet, uitnodigingen volgen binnenkort.

De volgende top spelers en of combinaties hadden één of meerdere duiven in de sportklasse. Hoekstra-Mendes da Costa, G & H Calis, Peter van Gelder, Combinatie Ebben, Dennis Veugelers, Jo Hendriks & zn, Hartevelt-Driebergen, Vader en zoon Fokkinga, Ype Hemstra, Jos de Ridder, Embregts-Theunis, C.J.J. van Wijk & zoon, R. Niks en Dochter, M.J.H. Broekhoff, Willem de Bruijn, P.Broersma, F.M van der Meer, Danny de Voogd, J.Hoogland, Comb. Huisman, Henk Scheffel, W.B.de Kruif, GJ Beens, Derksen-van de Keuken, Jan Nijboer. Alle duiven werden door Falco Ebben op de foto gezet en zoals altijd weer prachtig. En de nu reeds traditionele films gemaakt door Falco Ebben van iedere kampioen waren indrukwekkend.

De Feestavond, met ruim 600 deelnemers kunnen we met recht zeggen dat het een geslaagde avond was. De Hermes House Band kreeg de feestgangers al snel op de dansvloer. Het was een zeer gezellig feest! Voordat iedereen de grote zaal in mocht stonden we in een bomvolle ruimte te genieten van een hapje en een drankje. Eenmaal de zaal open ging een dame op het podium staan en gaf opdracht wie naar binnen mocht. Eerst de Buitenlandse gasten en de Sponsors, daarna de kleinere sponsers en andere Vips.

Toen er aan het eind nog een vijftig mensen stonden zei ze een beetje teleurstellend ; "Gaan jullie ook maar" , van deze kleine groep kon één liefhebber( een nationaal kampioen zelfs) het niet laten om te zeggen; "Wij zijn de enige die betaald hebben zeker?" 

Petra en ik hadden zaterdagmiddag een uur op het podium van het duiventheater gestaan, en zondag de gehele ochtend. Annemijn van der Kruk en Dani van Lier waren de grote sterren op het podium, ze hebben het geweldig gedaan, diverse presentaties over jeugd in de duivensport, hippe sport, over omgaan met duiven etc. De net 19 jarige Annemijn gaat een bekende tv of film ster worden let op mijn woorden, en Dani krijgt vast een rol als de nieuwe Danny de Munk of Willem Ruis!Een staande ovatie van de bezoekers. Op het podium stond een groot scherm waar diverse filmpjes werden getoond hoe men kan omgaan met duiven, Petra en ik hadden diverse duiven mee genomen die uit de mand op het podium werden gezet of op de mand. We hadden zelfs een koppel duiven met hun jongen van 8 dagen oud mee, de tamme Witte en Betty liepen in en uit de mand alsof er geen mensen stonden te kijken. Jammer was wel dat van alle tips die ik gegeven had voor het theater en met niks iets gedaan is. Ik had onder andere twee blinde duivenmelkers( Amy uit Belgie en Eggo uit Deventer gevraagd om te komen en te vertellen over hun omgaan met duiven, ze hadden toegezegd maar daar is verder niets mee gedaan. Ik had de beroemde kunstenares Adele Renault uit Los Angeles/Amsterdam gevraagd om live een duiven schilderij te maken, ook daar was helaas niets mee gedaan.

De grote hal waar de duiven stonden was erg groot en kaal. De muren waren zwart, de vloer kaal ( geen vloerbedekking) de kooitjes op de bekende houten pootjes maar zonder doek of papier. Ik begreep dat vrijwilligers er wel over gesproken hadden maar of het nu niet mocht van de MECC of NPO dat weet ik niet. Het leek mij zeer snel te regelen via de tapijt liefhebbers uit Genemuiden. Ik weet ook niet of er contact is geweest met Pieter Kos en of Ruud Moes over aankleding van van dit evenement. Maar dat is allemaal achteraf praten, en dan hebben we het makkelijk he. Het was in 95% gewoon goed neer gezet, een grote pluim voor de vrijwilligers en een kleine groep bestuurders.

Op zondag met het uitkooien van de duiven ging het vlekkeloos, ten minste voor degene die er waren. Wij als deelnemer gingen er van uit te horen hoe laat, waar en door wie de duiven uit de kooitjes gehaald zouden worden. Veel deelnemers waren nog in het beurs gedeelte en wisten niet dat je via de andere zijde van het MECC gebouw moest. En eigenlijk had ik verwacht dat net als de heenreis ook de terugreis gezamelijk zou gaan. In een eerder gehouden Olympiade werden de duiven thuis gebracht. Voor enkele spelers in Nederland hebben wij de duiven ( op hun verzoek) meegenomen naar Wilhelminaoord.

Onze Olympic Ontario 21-158 was blij zondagavond weer thuis te zijn. 

Gert Jan en Petra 

Terug