Lees het dagboek van Gert Jan Beute

Dagboek woensdag 8 juni 2016

8-6-2016

Goedemorgen iedereen,

Het is alweer woensdag, woensdag de 8e Juni, nog twee weken en we hebben de langste dag al weer. Dat is voor mij de dag dat ik de jongen ga bijlichten. Ik heb dit jaar niets gedaan met de winterjongen, niet verduisterd en er nog niet mee bezig geweest. Ik ga dit jaar heel rustig aan doen met de jongen, niks geen verplichtingen om te presteren. Ze gaan mee zo vaak het kan om ervaring op te doen, maar prestaties zijn niet van belang. Jongen worden misschien wel overbelast en dat zou merkbaar kunnen zijn in hun latere leven. In vroegere jaren wilde ik graag kampioen jong worden, afgelopen jaar werden we het nog, met de Asduif en twee keer TT, en ook toen al had ik niet verduisterd.  Wel zijn het winterjongen he, niet vergeten, die ruien ongeveer het zelfde als latere wel verduisterde jongen.

Het is nu 08.51 uur, de duivinnen zijn er uit gegaan om 08.15 uur en zijn reeds een keer gevallen, ik heb ze weer omhoog gestuurd, wat denken ze wel, na een half uurtje vallen?? dat mag niet. Een uur moet toch minimaal kunnen, tot aan vandaag was het ook nooit een probleem, dit is de eerste keer dat ze vanzelf terug kwamen en op het dak vielen. Even kijken wat de oorzaak is, meestal is het èèn duif die niet wil of kan en dan de anderen mee trekt. Wanneer de duivinnen binnen zijn, en de doffers buiten, maak ik het duivinnenhok schoon en mogen de dames even in hun bakken rondhangen.

Morgen de tweede eendaagse fond( inmanden), zal lastig worden voor veel liefhebbers om duiven te vinden die na afgelopen zondag 100% zijn om mee te kunnen, het was zondag een dag later en een pittige vlucht hier, voor veel duiven zou het beter zijn een 100 km vluchtje te hebben i.p.v. een ruim 500 km vlucht met oostenwind. Ik hoor altijd andere verhalen dan andere schrijvers uit Friesland, zondagavond op de pomp om 21.00 uur sprak ik diverse goede spelers die nog 30/40% kwijt waren waaronder meestal hun goede duiven. De meeste van die duiven kwamen maandag terug...maar maandag terug en dan op donderdag weer in de mand? dat gaat bijna niet voor veel duiven, die krijgen dan nogmaals een tik. Een vitessevluchtje in plaats van een dagfondvlucht zou voor de meeste duiven beter zijn.

Later meer, nu 09.03 uur

Update 16.50 uur. Vanmiddag met Herman Gaal even bij dick Vogelzang geweest te Staphorst . 10 zakken duiveneten gehaald , van Beyers . Op de terugweg in de auto belde Henk Douna uit Donkerbroek, hij kwam op de koffie, we kwamen ongeveer gelijk aan. Gezelligheid troef met deze grootmeester , diverse onderwerpen uit de duivensport kwamen aan bod. Om 16.00 deed ik de duivinnen los.....Henk stond er van te kijken hoe snel de duiven uit het zicht waren. Ze zijn ook gezond denk ik, en bijna klaar voor zaterdag. Al had ik liever een vrijdag inmanden gehad en zaterdag een midfond in plaats van een dagfond vlucht.

Op dit ogenblik vliegen de duivinnen nog, nog vijf minuten, dan haal ik ze binnen ( 60 minuten training) , daarna de mannen nog even, hun kennende hebben die minder vlieglust, zijn luie donders . Hahaha 

Terug