Lees het dagboek van Gert Jan Beute

Dagboek maandag 25 januari 2016

25-1-2016

goedendag vrienden en vriendinnen,

Ik kan bijna niet wachten op het seizoen 2016. het is nog maar 25 januari maar ik wilde dat het 7 Maart was, dan konden we beginnen met de echte voorberreiding . De duiven zitten nu allemaal op jongen, ze liggen er geweldig bij en ik heb geen uitvallers. natuurlijk had ook ik hier en daar een eitje kapot of onbevrucht, ,maar wanneer de jongen eenmaal geboren waren had ik, of heb ik geen uitvallers.

Ze groeien als kool. er liggen mooie duiven bij, een rode, een schaly en een paar bont koppies. Duiven die opvallen door hun kleur zeg maar. In het kweekhok heb ik nog 1 rode doffer, dit is Pokerface, de kleur heeft hij van zijn vader de Rode 340 van combinatie poessenauw uit Arnhem. En van deze rode doffer heb ik nu een rood jong. Op het vlieghok zit een schimmel(grijs) duivin en een rode, maar deze hebben geen kinderen liggen in die kleur, dus de rode jonge duif zal zich straks eenzaam voelen hahaha, nee ik denk niet dat duiven zo denken.

Kleur zegt ook niet over prestaties denk ik, onder alle kleuren zitten meer slechten dan goeden. Vroeger, toen we nog zuivere janssens hadden was een rode of vale duif eigenlijk al niet gewenst bij mijn vader, hij had ze wel eens maar was meer een man van gewone blauwen of licht krassen, en hij zag graag een witpen. maar zwarten, witten of grijzen kwamen er niet in.

In 1985 haalde ik weer twee vosjes bij Eppo Bodde uit Winschoten, ik weet nog dat mijn vader niet blij was. Toen ik hem vroeg over het goede Tiele koppel uit Kampen ( Rode doffer met kras duivin), kwam het toch goed, hij had goede herrineringen aan de valen en roden uit dat koppel, de blauwen en krassen waren niet van waarde vertelde hij steeds. Het kan soms voorkomen dat er een bepaalde link is qua kleur en presteren, maar heel vaak zien we dat niet.

De twee vosjes waren de 65 en 69, ze waren prachtig, ik haalde ze met eigen auto, was net 20, eerst naar Bodde en dan met hem naar het kweekhok, dat stond toen ergens anders geloof ik. In 1984 hadden we daar ook duiven gehaald, er zat een geweldige kweker bij de 84-941 uit Oude 02 met 3 eersten x 69 duivin van Martien van Engelen zo uit mijn hoofd gezegd. 

Later op de totale verkoop van Bodde kochten we het koppel natuurlijk en de 07 Asduif met 5 eerste prijzen, de 02 met 3 eersten was een broer van de 07 met 5 eersten, geweldige duiven.

----

Gisteravond sta ik op de pomp, zie ik een bekende staan tanken, Matthieu Bayer uit Oosterbeek, ik zeg: wat doet u hier helemaal? kwam van familie, en kwam even tanken. Geweldige man, even gezellig over duiven gesproken natuurlijk. Goede speler.

------

Vorige week toen het nog vroor dat het kraakte, had ik liefhebbers op visite, we zaten aan de koffie, toen ik even weg liep, ik ga even het badje inzetten bij de duiven zei ik, NU?? het vriest en ze zitten op jongen? Ja, en? hahaha mijn duiven krijgen ook een bad bij min 10 hoor, ze hoeven er niet in te gaan....ik verplicht ze tot niets, maar toen ik met het tweede emmertje aankwam kon er reeds geen duif bij. Duiven gaan graag in bad, ook met koude.

later meer

 

Terug