Lees het dagboek van Gert Jan Beute

Dagboek zaterdag 26 september 2015

26-9-2015

Goedenmorgen iedereen,

Hier alles picobello, alle duiven zitten een week gescheiden, doffers met jonge doffers op de bak. 30 stuks vliegdoffers en 34 duivinnen. En nog een paar op de reserve bank, maar ik ben eigenlijk niet van plan die te gebruiken.

De rui is natuurlijk enorm toegeslagen, afgelopen maandag hebben de duiven geen eten gehad, dat doe ik ieder jaar om een soort schrik effect te maken. Dan gaat de rui sneller en harder toe slaan. Of dit moet? nee hoor, iedere duif komt door de rui, of u nu gerst of kippenvoer geeft of het beste voer plus suplementen wat er bestaat. Ik schrijf het ieder jaar, maakt niet uit, iedere duif komt door de rui.

Alleen veel liefhebbers zien het verschil niet, die kijken op eigen hok, mooie rui, goede pluim etc, maar komen dan op mijn hok na de rui.....en voelen mijn duiven...hun zachtheid, hun langere slagpennen en rond afgetopt...en zeggen dan, dat hebben die van mij niet. Nee klopt, houd u zich aan matig voer, water en verder niets dan komen ze door de rui, maar kijk ook eens bij anderen.... hoe ze daar "door de rui komen" , wanneer ik vroeger op tentoonstellingen mee deed won ik alles, gewone vliegduiven tussen niet gespeelde postduiven en nog won ik alles, op tafelkeuringen in de club, ik win altijd, zit altijd bij de top 2. Omdat mijn duiven "anders" door de rui komen.

Gisteren bij iemand gelezen, sinds drie jaar geef ik geen karnemelk meer, en de duiven komen zo ook prima door de rui. ja, natuurlijk ook met gerst en slootwater komen ze door de rui, maar met gewone goedkope karnemelk van nog geen euro...worden ze al 30% mooier, en al iets langere pluim, en als je hier op bezuinigen gaat, prima hoor.

Nog èèn gister, mijn kwekers zijn al door de rui, na twee ronden gescheiden......ja natuurlijk zijn die door de rui, bij iedereen hoor, niets nieuws. Veel liefhebbers begrijpen weinig van duiven, kijken alleen naar hun eigen duiven en zijn bedrijfsblind geworden.

Wanneer ik hier liefhebbers krijg, laat ik altijd een paar duiven voelen van me zelf, sommigen schrikken zo, dat ze niet weten wat te zeggen. En vragen zich dan af, waarom zag ik het niet op eigen hok. En als ik dan hun beste er tussen uit pak( als er een topper tussen zit), zeg ik steeds, kijk dit is je topper, doe je ogen dicht, en voel hoe DIE er uit ziet, voel zijn pluim, zijn spieren, zijn soepele rug, en dan geef ik hem een zesje van hem zelf....en soms wel een paar keer, ogen dicht, duif in de handen, de topper van hun hok, of soms mijn hok, en dan die ik afkeur, bij de meesten gaat dan het licht aan, bij sommigen nooit.

en zijn er uitzonderingen? JA, natuurlijk. Maar bent u op zoek naar die speld in de hooiberg? of wilt u een speld uit een doosje met naalden pakken.... denk daar maar eens over na.

Natuurlijk zijn er uitzondering en duiven waar het er niet uit komt.

Er zijn goede vitesse duiven die matig van bouw zijn, maar een sterk karakter en iq dus winnen ze

er zijn duiven met een matige bouw die een npo vlucht winnen, natuurlijk

en er zijn veel duiven die in de hand een 8+ of 8,5 zijn, maar mega dom, in de kop kunnen we niet zien, in de kop kunnen we niet kijken. en wat denk u van al die top duiven van bouw....die bij slechte spelers zitten? op slechte hokken? slecht klimaat? luie melkers? krappe voerders? hokken met ziekten? overal zitten bijna goed gemaakte duiven, MAAR ZE DOEN ER NIETS MEE, OF FOUT.

Wanneer u zorgt dat het cirkeltje rond is, dus goede duiven, goed hok, goede verzorging, goede gezondheid, goed voer, goede training etc dan komt het er mer 8-tjes altijd uit, .

Maar heeft u 8-tjes...en u kunt het niet....word niets.

Heeft u 8-tjes en ze zijn ziek of niet gezond, word niets

heeft u 8-tjes op een matig hok, en u laat het zo...word niets

dan word u er zelfs afgevlogen door de topspeler, en op die bepaalde vlucht met alles mee, zelfs door een 6-je

Duivensport is niet 1 + 1 = 2, maar het is eenvoudiger als u goed begint, en u komt een stuk verder.

Van de week een zeer slimme man gehad op de koffie, hij speelde in een slechte club qua prestaties, daar werd gesproken om in de club duiven te gaan ruilen om beter te worden als club..... Dus de club speelt belabbert, en ze willen gaan ruilen in de club????? de man zei, laten we allemaal 100 euro in een pot doen, duiven halen uit de vliegers van een topspeler en die jongen er uit verdelen, dan komen we verder....tja simpel maar wel de waarheid. De andere leden dachten dat wanneer je de 8e vitesse duif in de club( die in het rayon niet mee komt) met de 4e duifkampioen van de club op de midfond, opeens duiven kweekt die in het rayon mee kunnen???? nee natuurlijk niet, de kinderen worden misschien 5e vitesse asduif in de club op de vitesse of midfond.

Dit lid wat ik sprak is zelf maar gaan zoeken, en versloeg ze het eerste jaar met de jongen reeds van alle kanten, en nog denken de clubgenoten....zal wel iets door het water doen???

Nee hij heeft BETERE DUIVEN, BETER SYSTEEM, En wil naar de rayon kampioenen, dan afdeling dan ....

Kijk naar onze club p.v de Vredesduif, toen daar rond 2008/2009 de Eijerkamp duiven binnen kwamen bij  gebroeders Homma, Wim van Dijk, en Bert slot en ondergetekende en de liefhebbers met hun "noordwoldiger soort" een gat van twee meter tussen de top en de anderen.

Kijk naar Oosterwolde, vanderstouwe-Douna begon jaren geleden met moderne duiven, en versloegen iedereen, nu is er Jan Timmermans( al enkele jaren) en samen zijn ze de Griffioen, de rest doet niet mee. Maar die topmannen in iedere club( bijna iedere club, er zijn ook ongelofelijk slechte verenigingen), zijn nu reeds bezig met RUI, KWEEK, TOEKOMST.

Voor zover deze zaterdagochtend preek , veel plezier en succes

Terug