Lees het dagboek van Gert Jan Beute

Dagboek vrijdag 1 augustus 2014

1-8-2014

Goedemorgen iedereen

Info Beute Selectie
Duiven worden gekeurd op vlieg en of kweek capaciteit
In principe steeds keuring op allround geschiktheid, dus vanaf de eerste tot en met de laatste vlucht van het dag programma ( 60 t/m 700 km). Tenzij het zichtbare Vitesse of grote fondduiven zijn.    Bij maraton kan ook apart vermeld worden of ze voor overnacht of juist ochtend lossing geschikt zijn( ZLU-type).
De duiven krijgen een eindcijfer variërend van 5 tot 8,5. In mijn standaard zijn duiven met een 5 of 6 nergens geschikt voor . Duiven met 7- tot en met 7,5 zijn gewone duiven, waarvan zo nu en dan eens iets mag worden verwacht( gelukstreffer of de wind zit eens mee).
Duiven met 8- tot en met 8,5 zijn duiven die thuis horen op het vlieg en of kweekhok. Wil men verder in de duivensport dan moet men gebruik maken van deze achtjes !
Bij het samenstellen der koppels:   Hou de achtjes bij de achtjes ! ( 8 x 8) .  Min oog x Plus oo witoog x geeloog.( maar dit is het minst belangrijk)
Wat is een plus-oog?  Om de pupil zit bij een plus-oog een gehele of driekwart verkenningscirkel in de kleur antraciet ( ofwel zeer donker grijs). Min-ogen hebben dus geen verkenningscirkel of maar een minimaal deel(meestal aan de voorzijde van het oog).
Min-ogen x Min-ogen brengen nergens ter wereld echte toppers voort. U zult er ook gemiddeld veel van verspelen.
Plus-ogen x Plus-ogen brengen soms goede duiven voort, maar in percentage ook viel mooie maar domme duiven.
De beste combinatie is dus steeds Min-oog x Plus-oog.
Heel veel superkoppels ter wereld bestaan uit een goed presterende vliegduif met Min-oog en een kwaadkijkende blik( roofvogel) x een echte kweekduif met Plus-oog inclusief verkenningscirkel en donkere iris.
Grootste fout:  Duiven alleen op ogen aanhouden ! Duiven bestaan uit meer dan ogen. Eerst en vooral moet de duif perfect van bouw,pluim en gezondheid zijn. Wanneer dit het geval is, kijkt men naar de ogen en koppelt bij de duiven met een goede beoordeling dus Min-oog x Plus-oog.
Koppel nooit uw 8 duif met een 5 of 6. Doodzonde van de 8. De kinderen uit zo’n koppel worden bijna nooit een 8. En met achten( 8- / 8,5 kunt u naar de top)
 

Terug