Lees het dagboek van Gert Jan Beute

Dagboek maandag 5 augustus 2013

5-8-2013

Goedenmorgen iedereen,

de oude en jonge duiven zijn er gelijk uit, om 08.40 uur. Ik was een beetje lui vanmorgen, ik kon er niet af komen, en de duiven pakken om op te leren(lappen), ik kon het niet voor elkaar krijgen, dus alles vliegt nu zo'n twintig minuutjes buiten. Echt trainen willen ze niet, ze willen naar de nesten, de oude hebben eieren en ook de jonge duiven zitten op nest. Woensdag ga ik ze wel even wat verder brengen, er zit een jonge duif van zaterdag gewond in Ede ( 333), dus die gaan we ff halen en dfan gelijk alles mee, jong en oud voor een training. Midweek training zeg maar.

Afgelopen zaterdag 15 van de 20 in de punten bij de afdeling met de oude duiven, mooie uitslag. Maar iedereen weet het wel, ( maar zegt het niet) , dat dit natuurlijk ook een deel door de wind kwam, die was gunstig voor ons, en dan kun je mooie series halen. De eerste duiven zitten ook precies in de baan waar ze moesten vallen en dan op de verdere afstanden, die hebben het weer beter wanneer de snelheden hoger liggen, dat weet iedereen maar vergeten we snel. Bij een mooie uitslag zeggen we vaak: door de topduiven....en dat is op korte afstanden niet waar, korte afstanden is de wind en de ligging net zo belangrijk, en dat kunnen we ook gewoon toegeven.

Gisteren was de vlucht Bergerac, deze waren vrijdagmiddag gelost, en hier in Friesland werd het een strijd tussen Arie Dijkstra en Sjaak Buwalda, deze vrienden waren elkaar aan het plagen , ze zullen elkaar wel laten zien wie de postduiven heeft. Nu was het een overnachtvlucht en Arie heeft dagfondduiven, wie daar voordeel in heeft oordeel ik niet over, u kent mijn gedachte. Maar het werd een ongelijke strijd, Sjaak won die met glans en uren laten kwam de eerste bij Arie, maar via de meldsite was dit natuurlijk prachtig te volgen. Sjaak zat bij de eersten, en tientallen duiven later, nog steeds niet van 203( clubnummer Arie). En ik was gewoon aan het werk he, maar toch steeds even kijken...niets, nog niets, niets, nog niets en er bleven maar duiven komen. Het was een prachtige strijd. Op de dagfond is het andersom, dan heeft Arie de klok vol, wanneer anderen de eersten hebben, maar nu waren er heel veel duiven voordat de eerste in 203 viel. Maar jongens bedankt, voor deze practige dag, het was voor de buitenwacht misschien wel net zo spannend.

Maar ook zaterdag hadden we een leuke strijd hier in Noordwolde in eigen club. Er waren 74 oude duiven mee en 281 jonge duiven. En dan zegt men dat er geen jongen weg zijn....281...normaal rond deze vlucht 600. Maar daar ging het niet om.

Van de 74 duiven vliegen er dus 25 in de punten( op eigen lijst, dus tegen elkaar), bij de jonge duiven 281 duiven dus 94 prijsduiven ( 1;3). Nu komt het 6 ( zes) oude duiven waren sneller dan het eerste jong. En de 25e oude duif( dus de laatste puntenduif) had nog 1406 mpm en dat was plaats 15 bij de jongen.... Dus bij de ouden de punten er uit...en er waren bij de jonge duiven 14 stuks van de 94 prijsduiven.

Natuurlijk was het voor veel oude duiven de 14e vlucht, maar voor veel jongen toch ook al de 5e, we zullen zien hoe het as zaterdag gaat.

Terug