Dagboek

 

Beute Selectie info.

Bij het beoordelen van een duif zal worden gekeken naar de uiterlijke kenmerken, wat in het kopje gebeurt kunnen we niet zien. Of een duif op uw hok goed, matig of slecht verzorgd gaat worden in de toekomst kunnen we niet zien. Een goede liefhebber maakt van een iets minder gebouwde duif makkelijker een goede vlieger. En er zijn legio mensen die door slechte verzorging of “het gewoon niet zien” van een goed gebouwde duif met intelligentie zo maar een matig presterende duif maken.
De hand van u als liefhebber, en vooral uw ogen bepalen voor een deel de prestatie van uw duiven. Met uw ogen bedoel ik natuurlijk of u het ziet, een ziekte, het klimaat, de motivatie en wat er op uw hokken gebeurt, u moet het wel zien.

Bij de handselectie(beoordeling) zal eerst een bepaald type genoteerd worden, de meeste Vitesse duiven zijn wat breder aan de voorzijde, hellen wat naar voren, hebben gemiddeld een iets grotere bouw met bijbehorende grotere kop. En over het algemeen hebben Vitesse duiven een iets langere arm, hun borstspieren liggen dichter tegen het borstbeen aan en voelen wat harder aan. Mijn mening is dat een duif de eerste èèn, twee a drie uur(max) met zijn kop vliegt, ik bedoel daarmee dat een duif de eerste uren vliegt op motivatie en oriëntatie en met een matige tot slechte bouw zelfs kopprijzen kan winnen. Maar met een matige tot slechte bouw zullen de meeste duiven het geen seizoen kunnen volhouden. Ook de beste Vitesse duiven op afdeling en zeker op nationaal niveau zijn goed tot zeer goed gemaakt(van bouw).

Bij de allround duiven( types) zien we dat ze beter in de hand liggen, iets smaller aan de voorzijde, iets meer “vulling” aan de achterzijde, beter gespierd (ook iets verder van het borstbeen af gelegen). Allround types moeten in principe in staat zijn te presteren op alle vluchten van Vitesse, Midfond en dagfond. Door training, voeding en conditionering kan een allroundtype (zonder uiterlijke fouten) prijs vliegen op al deze afstanden.

Een eendaagse fondtype is heden ten dage wat kleiner van bouw, zijn rond, voelen vaak als een balletje(duivinnen), zijn goed gespierd en hebben een korte arm. Mijn mening is dat er niet heel veel verschil zit tussen een allround en een eendaagse fond duif qua type. Een duif die een vlucht van 700 km met 1000 mpm kan winnen (11,5 uur vliegen) kan dat ook op een vlucht van maar 2 uurtjes vliegen. Door motivatie, oriëntatie en het systeem van u als liefhebber. Andersom gaat dat bijna nooit op, een echte vitesse duif zal een 3/5 uurtjes vlucht soms nog aan kunnen maar zal afhaken bij die langere vluchten (langere vluchten qua aantal uurtjes). En soms kan een duif met vitesse bouw zelfs een eendaagse fondvlucht winnen, als de wind van achter komt, het uurtjes vliegen dus veel minder is, en door super motivatie kan het gebeuren dat zo een duif een npo vlucht wint. Ik zelf had dat bijvoorbeeld op Orleans 2012, toen ik met een jaarling de eerste npo won, de duif was een echte vitesse duif, en was van echt sprinterbloed (afstamming Euro Heremans). Was het een echte fondvlucht geweest met 9 tot 12 uurtjes vliegen dat had ze echt geen prijs gewonnen. Wat we bij de beste duiven op de eendaagse vluchten steeds vaker zien is dat de arm zo kort is dat hij bijna niet waarneembaar is en samen met goede spieren een vibrerende vleugel geeft, de zogenaamde trillers. U ziet op internet steeds meer filmpjes van duiven met een trillende vleugel (de liefhebber tilt de vleugel dan iets op). Meer en meer krijgt men door dat die trillende vleugels samen gaan met korte armen en goede spieren. Echte toppers op de vluchten met “veel uurtjes vliegen” hebben dat..

Marathon duiven zijn een slag apart, hier zien we een ander type duif. De ochtendlossing duiven (ZLU of non-stop) lijken veel op eendaagse fondduiven, hebben meestal een langere rug en een andere mentaliteit, ze zijn was rustiger in de handen en hebben voelbare andere spieren. Bij de overnachtduiven (middag lossing 800/ 1000 km) zien we meer diversiteit, er zijn heel goed gebouwde duiven bij en dat zijn altijd degene die het vaker dan èèn keer doen.                       
Duiven die echt vijf of zes keer een overnachtvlucht met goed gevolg volbrengen zitten ook de best gebouwde duiven.
Bij overnachtduiven (middaglossing 800/950 km) die een prijs winnen en soms zelfs vroeg maar matig van bouw zijn vinden we vaker nachtvliegers, die zijn minder in staat kop te vliegen door hun bouw maar omdat ze in de nacht stukken inhalen komen ze gewoon naar voren op de uitslag. Dus ook bij deze middaglossingen vinden we bij de echte supers een goede tot perfecte bouw. Maar zo nu en dan zien we een duif die het toch goed gedaan heeft op deze vluchten die minder goed van bouw zijn. Zie het als bij vitesse duiven. Ook daar zien we soms minder gebouwde duiven die het toch goed doen door hun verstand en motivatie. Maar dus ook bij de middag lossingen.
Duiven die in de nacht aankomen hebben trouwens allemaal een soort ster in het oog. De ondergrond kleur (vaak geel) zien we dan met uitsteeksels cq punten in de iris kleur. Het is opvallend dat alle nachtvliegers dat hebben. Omdraaien kun je het natuurlijk niet, je kunt niet zeggen dat iedere duif met zo een oog een nachtvlieger is. Dat vergeten mensen vaak: bepaalde kenmerken zie je bij top duiven, maar niet alle duiven met die kenmerken zijn top duiven.

Bij het keuren cq selecteren kijk ik altijd even naar de ogen. In mijn methode zijn er maar twee oogkleuren zijnde wit en geel. Ik kijk naar de ondergrond kleur en die is gewoon altijd wit of geel. Gemiddeld zie je bij vitesse duiven wat meer witogen en bij duiven voor de langere afstanden wat meer geel ogen. Bij marathon duiven zien we daarnaast ook nog eens dat gemiddeld de ogen wat donkerder zijn, de iris gaat wat meer naar de bruine kleur toe. Die mooie donkere ogen zien we ook vaker bij duiven die onder tropische omstandigheden wat vaker aan de kop zitten. Door de evolutie zijn die duiven ofwel die ogen daar geschikter voor. In landen met hoge temperaturen en dan ook nog spelers van lange afstanden zien we bijna alleen donkere ogen (meestal geel als ondergrond, ik noem ze zonnebril ogen).

Dan komen we nog bij wat ik plus of min ogen noem. Plus-ogen hebben een donkere antracietkleurige ring(verkenningcirkel) om de pupil en min-ogen  hebben die niet (of maar gedeeltelijk). Qua kwaliteit in presteren of kweken maakt het niets uit of een duif een plus of een min oog heeft. Wel zeer opvallend is dat alle echte superduiven die ik zag en waarvan ik de ouders mocht bekijken, dat één van die ouders een plus oog heeft of soms zelfs beide ouders of heel soms dat beide ouders een halve verkenningsring hebben. Een top duif uit twee ouders met een min oog heb ik nog niet gezien. Om de meeste kans te maken op goede jongen zet je dus steeds de best gebouwde duiven tegen elkaar en kijk je bij de koppeling naar de ogen, zorg dat dat één van de duiven van het koppel een plus-oog heeft. Kweek nooit alleen met duiven omdat ze mooie ogen hebben, als er een slechte bouw op een duif zit mag hij een geweldig oog hebben, kweken doen we er dan niet mee.

Andere opvallende zaken bij veel top duiven is dat ze een kleine pupil hebben, soms zelfs boos kijken en een scherpe bek hebben. En opvallend bij goede kweekduivinnen is dat ze naast een goede bouw, een (meestal) plus oog hebben dat er twee wratjes onder aan de bek zitten. Natuurlijk niet bij allemaal, maar wel opvallend dat het zo veel zijn die het wel hebben.

Liefhebbers die een geweldig kweekkoppel hebben, waar gewoon diverse asduiven, teletekst duiven of eerste prijswinnaars uit komen zijn soms verontwaardigd dat ik één van die duiven van het koppel een goede waardering geef en de ander een slechte. Ik denk dat heel veel top kweekkoppels gewoon één goede duif zijn met een …. partner. Dus dan heeft zo een liefhebber gewoon een goede kweekduif en is het soms nog beter om het koppel te scheiden en een betere partner te nemen.

We hebben het nog niet echt gehad over de rug en de vleugels en de stuit en dat zijn toch belangrijke onderdelen. Om met de rug te beginnen, eigenlijk moeten we spreken over rug, lendenen en bovenstuit. Maar ik noem het in één keer gewoon de rug. De rug is voor mij misschien wel het minst belangrijke aan een duif. Er zijn heel goede duiven die een matige rug hebben, geen slechte rug met zo een aangeplakte staart hoor, maar een matige rug. Een matige rug zou op de tentoonstelling 18 punten krijgen. Bij de rug zou je kunnen zeggen: Matig is het nieuwe goed. Die plank-ruggen die men vroeger graag zag en die eigenlijk op de show nog steeds gewenst zijn zie we bij de huidige topvlieger bijna niet. Goede hedendaagse wedstrijd duiven hebben een matige tot goede rug.
De stuit van een duif is veel belangrijker, maar niet altijd het zelfde te beoordelen. Door de rui, ziekte, zwakke gezondheid, ouderdom of veel eitjes leggen kan een stuit tijdelijk of blijven wat open staan. Soms zelfs heel erg open wanneer een duif veel te dik is of een breuk heeft, dan zou je een stuit moeten afkeuren... maar als je de oorzaak weet of in een bepaalde periode zit moet je er wel rekening mee houden. En er zijn diverse meningen over, in mijn visie moet een stuit goed gesloten zij, dik en stevig aanvoelen en niet te puntig. Maar door ervaring voel ik soms de oorzaak, dan is het niet iets van de desbetreffende duif maar een “tijdelijk of door oorzaak slechte stuit”.
Bij de vleugels zijn voor mij enkele zaken van belang. Ik heb het armpje graag zo kort mogelijk, omdat ik duiven wil die 11 uur kunnen vliegen. Maar selecteer ik een vitesse duif dan mag het armpje gerust langer zijn en krijgt hij toch het woord “goed”. In mijn visie moet er een redelijke verspringing tussen de voorvleugel en achtervleugel zitten ofwel de pennen van de achtervleugel “de broek” moeten wat korter zijn dan de eerste slagpen van de voorvleugel cq actieve vleugel.
Wanneer men de jongen net afzet van de ouders dan kijkt u daar niet naar, pas na de grote rui is de verspringing goed zichtbaar. En heel belangrijk vind ik dat de eerste vier/vijf slagpennen van de voorvleugel mooi dicht tegen en over elkaar liggen. Ik wil geen zogenaamde kippenvleugel , een kip kan slecht vliegen omdat de pennen te ver uit elkaar staat. Een kippenvleugel bij duiven is belangrijk maar niet van levensbelang, ze kunnen gewoon prijs winnen natuurlijk, maar het kost hun tijd, ze hebben gewoon minder draag en slagkracht. Bij echte super duiven zie ik het nooit. Wel opletten: door geen bad te geven gaan de eerste pennen wat uit elkaar staan, worden wat smaller en het lijkt of ze vierkanter zijn, het is dan geen kippenvleugel van geboorte maar door de omstandigheden en de verzorging van de baas zo geworden. Verder zie ik bij top duiven altijd een vrij lange vleugel die tot in het donkere stuk van de staart komt. Soms ziet men een duif met een mooie lange vleugel en die toch niet tot in het donkere stuk van de staart komt.... deze duiven hebben een slechte rug, waardoor er een aangeplakte staart aan hangt.. het lijkt dan voor sommigen alsof de vleugels te kort zijn.

Al met al veel info over selectie. Na de keuring krijgt een duif een cijfer variërend van 5 tot en met 8,5 . Geen enkele duif krijgt hoger dan een 8,5 (al denk ik het wel eens, deze verdiend een 9). In mijn methode kweekt men met alle duiven die het cijfer 8 hebben en dat is 8-. 8. 8+ of 8,5 soms moet ik het even uitleggen maar een 8- is dus net onder een 8 en een 8+ net boven de 8. Met een 7,5 kan men prima vliegen maar kweken pas wanneer het blijkt een excellente vlieger te zijn. In mijn visie moeten alle duiven onder de 7,5 verdwijnen van de hokken. Al vinden we heus wel eens een duif met een 7+ die het goed doet. Deze duif heeft dan veel verstand, oriëntatie en of motivatie en wat in het kopje van een duif aanwezig is kunnen we niet zien. Vooral als jonge duif en of op de vitesse zien we dus wel eens een 7 die het goed doet. Laat hem dan lekker op die afstanden, geniet er van maar kweek er niet uit. De kans dat uit matig gebouwde duiven een goede komt is bijna uitgesloten (kijk wel even bij het stukje over een goed kweekkoppel).

Ik denk dat iedereen die echt selecteert op duiven met een 8, die bij elkaar houd en zijn best doet beter gaat presteren dan ooit.
Uitzonderingen zijn er altijd, niemand is zonder fouten, ook een duiven keurder niet en men praat gewoonweg liever over die ene 6 die een goede duif werd dan over die honderden met een 8 die het ook werden. En laat u niet foppen, soms hoor ik: u heeft het fout want deze 6 is een goede duif omdat zijn opa een goede of dure was....  Of u heeft het fout, deze 6 is een goede vlieger. Op mijn vragen over welke prestaties? Ja drie eersten...op mijn hok... en ik speel niet zo goed. Regelmatig hoor ik over super prestaties maar bij navraag op papier.. komt er niks. GJB

ZONDAG 1 MEI 2011
1-5-2011

Goedendag vrienden en vriendinnen,

Nog zo'n Prange Suppe fan: Ype van Kammen uit Zwaagwesteinde 1e tegen 5114 duiven. Van harte gefeliciteerd !

Net weer een leuk telefoontje, Johan de Hartog uit Culemborg is een fan van het Beute systeem(Prange Suppe, Herstel-Power, Beute Sport), hij had giseren 56 mee pakte 37 prijzen met tegen 3766 duiven: 1,6,8,13,23,24,27,46,55,64,65, etc Wederom de eerste dus ! Van harte gefeliciteerd Johan !

OPNIEUW !!! Weer Maurice Laban, 12 duifjes mee.....1 & 2 in Regio Hoekse Waard van Afdeling 5, hij schrijft": Opnieuw prima resultaat wat zeker deels aan de Prange Suppe toeschrijf !! Maurice van Harte !!!

Piet van Vliet uit Vuren, weer de eerste in de club en 16e tegen de massa met maar 9 duifjes mee( de eerste wederom zijn Beute 20 uit Temptation Max x Ace's Best !!)

GISTEREN 2079 KIJKERS OP DEZE SITE

Gisteren een prima uitslag tegen 565 duiven 1,3,4,8,10,11,15,19, etc 16 duiven bij de eerste 50 en 29 prijzen(1:3) met 40 duiven mee. In het ACG tegen 2142 duiven was het 4,10,15,27,33,36,53,69,73,78, etc

onze 1e 10 duiven waren:

1e  09-1652919  Cadi, dochter van de Wonderduivin Babette ! Vader van Cadi is Arnold 570 en hij is zoon van de Blauwe Roorander Borgmans x Winter Prinses( zus 063), Moeder is dus Babette, rechtstreeks van Hans en Evert Jan Eijerkamp, ze is kleindochter van de Olympiade van Leo Heremans

2.  08-1100182 Babette, de wonderduivin, in 2011 al 4 weken op rij bij de 1e 10 ! ze pakte tot nu toe 22 prijzen bij de 1e 10. Ze is rechtstreeks van Hans en Evert Jan Eijerkamp. Dochter Vale Piet x Geschelpte 03 uit Olympiade van Leo Heremans.

3. 10-4223036 Damon, nu 3 weken op rij bij de eerste 10. Speelde als jong reeds een 1e tegen 7000 duiven. Is zoon van de Geweldenaar van Leo Heremans x dochter Jackpot. Deze dochter Jackpot is weer rechtstreeks van Hans en Evert Jan Eijerkamp .

4. 10-4223053 Dene, uit Caetano x Cain. Caetano is een rechtstreekse van Hans en Evert Jan Eijerkamp uit zoon Atilla x dochter Tips, deze Caetano speelde een 1e van Blois bij ons als jaarling. Moeder is dochter Hikari uit Royal Exposure( broer 063)

5. 09-5919375 Calla, wonderduivin, was in 2010 de 3e beste Jaarling van Nederland in BOTB. Ze is dochter van Alexander uit Royal Exposure x Sigrid. En moeder is Heartbeat 947 een zuivere Klak van Beekman & Tilmans.

6.  07-4289598 Ace 98, Superduivin ! Jaar in jaar uit kopprijzen o.a 1e La Ferte Bernhard, 6e provinciaal Berlijn, 1e Hasselt etc. Uit Crack 772 ( vader 063) x dochter Kleine 587 van Cor Buis

7,  10-1273665 Dahlia Chè, rechtstreeks Hans en Evert Jan Eijerkamp. Kleindochter Rossi, Beatrice, Chè.

8. 09-1652944 Camron , dochter van de New Spitfire, 1e Asduif afdeling Friesland Herstart 2002. Moeder is de 07-034 Rechtstreeks Bas en Gerard Verkerk

9. 10-4223006 Darnell, Topper. uit Zoon 2 van 063 x Mercy rechtstreeks Gerard Koopman

10. 10-1047239 Dafodil, gekregen van Jouke Rotinee uit Zoon Asduif Foppe van de Meer x dochter Donkere Foppe van de Meer.

Door de Oost/Noordoostenwind zijn de snelsten van de Afdeling toch weer rond Urk gevallen, al was het overwicht niet zo groot als ik had gedacht. Er vielen ook vroege duiven rond Zwaagwesteinde ( Ype van Kammen) en ook vroege duiven in omgeving Steenwijk/Wolvega. Maar eigenlijk zaten overal wel mooie tijdsduiven.

In ons inkorfcentrum zag je nu toch mega verschillen tussen de diverse spelers, ik denk dat deze A en B Poule toch goed zijn werk doet voor de motivatie van de B Poule spelers onderling. Het totale aantal duiven was 565 duiven, waarvan 332 van de B Poule en dus 233 van de A Poule , maar zoals reeds verwacht op het eerste blad( 50 duiven) waren maar 9 duifjes van de B Poule Spelers..en dus 41 van de A Poule. In de A Poule waren de punten er uit en waren bij de B Poule nog maar zo'n 30 duiven. Vanaf nu schrijf ik er niet meer over, U weet wat ik bedoel.

Albert Jan de Jong de NPO Voorzitter( nog wel) speelde van de 4 vluchten in de B Poule reeds 2 eersten. Gefeliciteerd.

De stand na 4 vluchten in ons inkorfcentrum

Onaangewezen 1 Beute & zn, 2 Erwin Winters, 3 Gebroeders Homma, 4 Jaap Bakker en 5 Wim van Dijk.

Aangewezen 1 Beute & zn, 2 Jaap Bakker, 3 Wim van Dijk, 4 Piet Beerda en 5 Jan en Erwin Jongedijk.

In de B Poule: Onaangewezen 1 Combinatie van der Walle, 2 Jan en Erwin Jongedijk, 3 Daniel Haneveld, 4 Willy de Jong en 5 Harry Hoekstra. Aangewezen 1. Jan & Erwin Jongedijk, 2 Harry Hoekstra, 3 Willy de Jong, 4 A.J.de Jong, 5e Combinatie van der Walle.

Asduif Vitesse Beute & zn 1,2,4 Wim van Dijk 3, Jaap Bakker 5

Terug