Lees het dagboek van Gert Jan Beute

Dagboek maandag 25 april 2011

25-4-2011

Goedenmorgen vrienden en vriendinnen,

De duivinnen en doffers gistermorgen nog lekker in bad gehad, ze gaan er graag in. De kwekers iedere dag, de vliegers zo vaak mogelijk. Vanmorgen om 08.00 de duivinnen er uit gedaan, ik had ze graag om 07.00 uur laten vliegen, maar door late diensten, ben ik pas tegen 23.30 thuis, ff lekker zitten, even wat tv kijken en het is zo 00.45 uur. Dus doen we het maar om 08.00 uur. Vanaf donderdag heb ik een weekje vakantie, is het dan nog mooi weer dan gaan we naar 07.30 uur. Maar de tijd zelf is niet heel van belang , het gaat om "steeds de zelfde tijden" , het is voor mij belangrijk dat je zoveel mogelijk de zelfde tijden aanhoud.

Ben je overdag aan het werk? , kom je pas om `18.00 uur thuis?  Vraag dan of de vrouw/moeder/ zoon/dochter of buurman ze vast om 17.30 los laat, dan kom je thuis en heb je 30 minuten verdiend, de jongen moeten er ook nog uit hè. Soms moet je wat bedenken om toch op redelijk vaste tijden te komen.

Maar kan het zonder regelmaat? Ja, ik ken mensen die hebben totaal geen regelmaat, door hun werk gaan de duiven op de gekste tijden los, maar geen regelmaat is ook regelmaat hè, de duiven wennen er zo aan.

Sinds dit jaar laat ik de duiven ook op zondag los, niet vollop trainen maar gewoon even naar buiten, het blijkt dat een groot deel van de scheefvliegers op maandag optreden, juist omdat ze zondags( de dag na de vlucht) niet buiten komen en de vleugels dus niet kunnen strekken, laat je ze nu op zondag even buiten dan hou je veel "maandag-spierendag-problemen"buiten de deur. ( door de omgebouwde suikers in de spieren, dus wel opbouwen, pap in de benen zouden we bij paarden zeggen, maar geen trainingarbeid)

Weer enkele mailtjes vanmorgen in de in-box Arnold Poessenauw in de kring Arnhem 9,11,19,24,25, 38,39, etc 24 mee, 19 prijzen Top!! Maurice Laban in rayon de Hoekse Waard tegen 4587 duiven 1e en 11e met 12 duifjes mee, en 9 van de 12 prijs. Joep Bodelier 1e Regio/Kring tegen 7500 duiven, allen weer tevreden Prange Suppe gebruikers. Maar ook de gebroeders Boltjes uit Blesdijke, in de club nu twee weken top uitslagen, iedereen staat er van te kijken zegt Klaas 1,3,5 etc Sinds we jou producten geven, heel appart zegt Klaas. Iedereen van harte gefeliciteerd.

Voor as zaterdag hebben we een mooie ploeg van 40 duiven uitgezocht, 25 daarvan zouden een 1e moeten kunnen spelen, de rest is in staat tot veel prijzen. Niet iedere Asduif kan een 1e winnen, voor het winnen van een 1e moet natuurlijk alles mee zitten, de wind, de afstand, de vorm van de dag en het hok. Maar dan nog zijn er hele fijne duiven met veel prijzen die nooit een 1e winnen. Als ik deze types in de hand krijg zie je het direct, mooie goede duiven in de hand, alles op zijn plaats, krijgen soms ook gewoon een 8+/8,5 maar toch het "heilige vuur"in de ogen is er niet. De duiven die een 1e in groot verband winnen hebben altijd die kwade blik, die roofvogel blik zeg maar. Natuurlijk zijn er ook uitzonderingen, woon je in een gebied met veel duiven op de vierkante kilometer dan kan iedere duif(die uit de lucht op de antenne valt) een 1e winnen, vooral op korte afstand. Je hebt dan een groep duiven die binnen 10 mpm boven zo'n dorp/stad vliegt, en die ene die eerder valt wint de 1e. Maar kom je op afstand ( 300 km en meer op èèn dag) en woon je buiten "de lijn" dan kan alleen zo'n kwaadkijker de eerste winnen !

de 5 fondduiven die we hebben( grote fond/overnacht) kunnen dat geen van allen, het zijn wel prijsduiven, ze kunnen alle 5 een redelijke prijs winnen op de voor hun bestemde vluchten, maar het vuur hebben ze niet, ze moeten het straks doen op gezondheid/voeding/verzorging etc, door middel van deze 3 zaken kunnen ze veel overnachtduiven verslaan, maar bij de eerste 10 nationaal pakken kunnen ze geen van allen.

Kijk maar eens naar goede foto's van kopduiven op de dagfond en overnacht( wel vaker dan èèn vlucht natuurlijk) , kijk naar hun blik, let op de stand van de ogen in de kop en de stand van de pupil in de ogen. Let bij nachtvliegers( overnachtfond) ook eens op de ster in de ogen( de ondergrondkleur wit of geel heeft vertakkingen als een ster in de iris)

Terug