Lees het dagboek van Gert Jan Beute
Dagboek zaterdag 22 februari 2025
22-2-2025
Systeem jonge duiven 2025 – Deel 3
In de eerste zes weken na het spenen krijgen de jongen ruim kweekvoer, hetzelfde als wat ze gewend waren op het kweekhok. Bij ons is dat Premium Kweek van Beyers. Deze eerste weken zijn cruciaal voor de ontwikkeling van onze toekomstige kampioenen. De duiven zijn volop in de groei en het lichaam moet in korte tijd worden voorbereid op de wedstrijden die eind juli beginnen en doorgaan tot september.
Na deze zes weken – de jongen zijn dan ongeveer tien weken oud – beginnen we het voer wat lichter te maken door middel van Recup, ook van Beyers. Recup is een soort zuivering, maar met toegevoegde enzymen. Enzymen in duivenvoer helpen bij de vertering en opname van voedingsstoffen. Hier zijn de belangrijkste voordelen:
1. Betere vertering – Enzymen breken complexe voedingsstoffen af, zoals zetmeel, eiwitten en vetten, waardoor de duif meer energie en bouwstoffen uit het voer haalt.
2. Efficiënter gebruik van voeding – Doordat voedingsstoffen beter worden opgenomen, wordt minder voer verspild en blijven de duiven gezonder.
3. Meer energie uit hetzelfde voer – Enzymen zorgen ervoor dat duiven meer energie kunnen halen uit een kleinere hoeveelheid voer, wat helpt bij training en vluchten.
4. Verbeterde darmgezondheid – Door een betere vertering blijft de darmflora in balans en wordt de kans op darmproblemen, zoals dunne mest of coli, verkleind.
5. Snellere spierherstel en groei – Vooral bij jonge duiven kan de opname van eiwitten verbeteren, wat bijdraagt aan een snellere ontwikkeling en herstel na inspanning.
Beyers Recup een licht verteerbaar voer is dat helpt bij het opbouwen van vorm zonder de duiven te zwaar te maken. Door het “zware” kweekvoer te mengen met het lichtere Recup, worden de jongen beweeglijker en gaan ze makkelijker de lucht in.
Bij de oude duiven werken we volgens eenzelfde principe. Tijdens het grootbrengen van de jongen krijgen de vliegers kweekvoer, maar zodra ze in vorm moeten worden gebracht voor de wedvluchten vanaf begin april, wordt het voer lichter en beter verteerbaar gemaakt. Een duif vliegt graag en geniet van de lucht, maar dat gaat makkelijker als ze niet te zwaar zijn. Duiven die te lang en/of te veel kweekvoer krijgen, laten dat zien aan de kleur van het borstvlees: dit wordt blauw in plaats van roze. Een duif in optimale vliegvorm hoort een frisroze borstvlees te hebben.
Wennen aan de omgeving en de eerste ervaringen buiten
Vandaag is het 21 februari 2025. Onze jonge duiven krijgen sinds twee dagen de kans om in de volière te gaan. Dit is een belangrijk moment: ze kunnen een frisse neus halen en vast wennen aan de omgeving, vanuit een veilige plek. Gisteren was hun eerste dag in de volière en ik had meteen het bad klaargezet. Tot mijn vreugde sprongen er al een paar dapper naar beneden om in het water te plonzen. Er zitten twee Italiaanse Meeuwen tussen de pas gespeende jongen en het kan best zijn dat zij het voortouw namen. Zien baden, doet baden.
Vanmiddag heb ik ruim een uur languit in het stro bij ze gelegen. De voerbak had ik vlak voor me neergezet, net als de waterbak. Liggend op mijn zij, met mijn hand onder mijn hoofd, keek ik toe hoe de jonge duiven een voor een langs me liepen naar het voer en water. Sommige waren brutaal en liepen zonder aarzeling vlak langs me heen – je ziet ze denken: "Ik heb honger en jij ligt in de weg." Anderen waren iets voorzichtiger, maar uiteindelijk kwamen ze allemaal. Dit contact is belangrijk: ze wennen aan mijn aanwezigheid en krijgen vertrouwen.
De eerste kennismaking met de transportmanden
Aanstaande maandag is de volgende stap: de jongen gaan voor het eerst in de grote manden van de afdeling. We gebruiken grote Ruco-manden waarin normaal gesproken dertig duiven passen, maar voor deze oefening doen we er maximaal vijfentwintig in. Zo hebben ze wat meer ruimte en een beter zicht op de waterbakken die aan de manden hangen.
Het plan is om ze twee dagen in de manden te laten wennen. Alles wat een jonge duif als pieper leert, onthoudt hij als volwassen duif. Veel jonge duiven raken later gestrest bij de eerste vluchten omdat ze geen ervaring hebben met de grote transportmanden, het drinken onderweg en de drukte van de groep. Hier leren ze het op een rustige manier, zodat ze straks vol vertrouwen de eerste vluchten tegemoet gaan.
Terug