Lees het dagboek van Gert Jan Beute

Dagboek dinsdag 3 december 2024

3-12-2024

De kweek gaat beginnen: bent u er klaar voor?

 

Het is zover: het kweekseizoen staat voor de deur! Een spannende tijd waarin de basis wordt gelegd voor de kampioenen van morgen. Maar zoals met alles in de duivensport, is een goede voorbereiding het halve werk. Heeft u alles al op orde?

 

Gezondheid eerst

 

Voordat u begint, is het essentieel om te zorgen dat uw duiven in topconditie zijn. Zijn ze gevaccineerd tegen paramyxo? Heeft u ze laten controleren door een ervaren duivenarts? Gezonde ouders brengen immers de sterkste jongen voort. Schone hokken en goed uitgebalanceerd voer zijn vanzelfsprekend, maar onderschat ook de kracht van preventieve behandelingen en supplementen niet.

 

Een soepele start met goed management

 

Weten welke doffer in welke broedbak zit, is cruciaal. Te vaak controleren en noteren is hier beter dan te weinig. Vechtpartijen tussen koppels kunnen zorgen voor stress en beschadigde eieren, iets wat we allemaal willen voorkomen.

 

In de weken voorafgaand aan het samenkoppelen kunt u de toekomstige koppels alvast aan elkaar laten wennen. Zet ze een of twee keer samen in hun broedbak. Dit bevordert wederzijds vertrouwen en maakt ze sneller verliefd, wat resulteert in een snellere leg van eieren.

 

Licht en voeding: de sleutel tot succes

 

Veertien dagen voordat u de koppels definitief samen zet, begint u met bijlichten. Laat de lampen branden van 08.00 tot 20.00 uur, ook overdag. Dit simuleert het voorjaar en activeert de hormoonhuishouding van de duiven, waardoor ze klaar zijn om te paren.

 

Daarnaast is het tijd om over te schakelen op kweekvoer, bijvoorbeeld Superkweek van Beyers. Versterk hun weerstand en conditie met supplementen zoals LTW, Pigeon Balance en, indien nodig, een wormkuur zoals Wormac van Belgica de Weerd. Voeg ook twee keer per week Olympic MG Mix toe, aangeplakt met olie zoals Bevisol. Een gezonde en uitgebalanceerde voeding legt de basis voor sterke, vitale jongen.

 

Samenstellen van de koppels

 

Wanneer het zover is en u de duiven samen zet, is een broedschotel in elke bak een must. Dit geeft de duivin de kans om te vluchten voor een iets te enthousiaste doffer. Als ze eenmaal in de schaal gaat staan, keert de rust snel terug.

 

Laat de koppels niet allemaal tegelijk los. Werk koppel voor koppel en geef ze de tijd om hun omgeving te verkennen. Na een paar dagen kunt u meerdere koppels tegelijk loslaten, maar zorg dat ze voor het donker weer opgesloten zijn. Dit voorkomt beschadigde eieren en biedt de duiven ongestoord tijd om aan elkaar te wennen.

 

Het voorjaar begint in uw hok

 

Met een goede voorbereiding, voldoende aandacht voor gezondheid en de juiste hulpmiddelen, bent u klaar om het kweekseizoen succesvol in te gaan. Neem de tijd, observeer uw koppels en geniet van het proces. Want de jongen die nu uit het ei komen, zijn niet alleen uw toekomst, maar ook uw trots.

 

Veel succes dit kweekseizoen!

Terug