Lees het dagboek van Gert Jan Beute

Column 'De cruciale periode van de rui'

9-7-2024

Optimale Verzorging van Postduiven. De rui van uw kwekers of andere vastzitters is al in volle gang! 

De verzorging van postduiven vereist het hele jaar door aandacht en toewijding, maar de ruitijd is een cruciale periode die extra zorg en specifieke producten vraagt. Tijdens de rui vernieuwen duiven hun verenkleed, wat de basis legt voor hun prestaties in het volgende seizoen. Goede verzorging in deze periode kan het verschil maken tussen een gemiddelde en een uitstekende duif.

Voeding en Supplementen: De Sleutel tot Succes

Tijdens de rui hebben duiven extra voedingsstoffen nodig om nieuwe, sterke veren te ontwikkelen. Het merk BEUTE biedt hiervoor de perfecte producten. De Olympic MG Mix is een van de meest complete mixen die beschikbaar is voor duiven. Deze mix, die tweemaal per week over het voer wordt gestrooid en aangeplakt met lecithine olie of Colicontrol, bevat alle noodzakelijke vitaminen, mineralen, dierlijke eiwitten, calcium en magnesium die een duif in deze periode nodig heeft.

Lecithine olie helpt bij de opname van de mix, waardoor de duiven optimaal kunnen profiteren van de voedingsstoffen. De voedingsstoffen in de Olympic MG Mix ondersteunen niet alleen de groei van nieuwe veren, maar dragen ook bij aan het algehele welzijn van de duif, wat zich vertaalt in betere prestaties tijdens wedstrijden.

De Extra Vitaminen in Bevisol. 

Naast de Olympic MG Mix is het ook essentieel om extra vloeibare vitaminen toe te voegen aan het drinkwater van de duiven, zoals Bevisol. Deze vloeibare vitaminen moeten één a twee dagen per week worden toegediend en bevatten extra vitaminen die bijdragen aan een betere rui en dus een mooiere pluim. Een glanzende, gezonde pluim is niet alleen een teken van een goed verzorgde duif, maar ook van een duif die klaar is voor de competitie.

Verzorging van het Verenpakket

Het verzorgen van het verenpakket gaat verder dan alleen voeding. Wekelijks een bad met Beute Badzout geeft de duiven schone en zachte veren en een verkwikkend gevoel. Dit badzout helpt bij het verwijderen van vuil en stof, wat belangrijk is voor de gezondheid van de huid en veren. Schone veren zorgen voor minder weerstand tijdens het vliegen, wat de prestaties van de duiven verbetert. Beute badzout helpt mee om het talgkliertje van de duif open te houden! 

Regelmatige Controle

Naast een goede voeding en verzorging is regelmatige controle door een gespecialiseerde duivenarts essentieel. Een goede duivenarts kan potentiële gezondheidsproblemen vroegtijdig opsporen en behandelen, waardoor de duiven in topconditie blijven. Regelmatige veterinaire zorg, gecombineerd met de juiste voeding en supplementen, vormt de basis voor een succesvol wedstrijdseizoen.

Conclusie

De ruitijd is een periode waarin de basis wordt gelegd voor het komende seizoen. Met de juiste verzorging, zoals het gebruik van de BEUTE producten Olympic MG Mix, Bevisol en Beute Badzout, en regelmatige veterinaire controle, kunnen duiven hun verenkleed optimaal vernieuwen. Dit resulteert in gezonde, sterke en mooi gevederde duiven die klaar zijn om hun beste prestaties te leveren. Het investeren in deze verzorging is een investering in succes, zowel voor de duiven als voor hun trotse eigenaar

Tijdens de ruiperiode hebben postduiven specifieke voedingsstoffen nodig om nieuwe, gezonde veren te ontwikkelen en hun algehele gezondheid te ondersteunen. Hier zijn enkele essentiële vitaminen, mineralen en andere stoffen die bijzonder belangrijk zijn tijdens de rui:

### Vitaminen

1. *Vitamine A*
- Ondersteunt het immuunsysteem en de gezondheid van de huid en slijmvliezen.

2. *Vitamine D*
- Helpt bij de opname van calcium en fosfor, wat essentieel is voor sterke botten en veren.

3. *Vitamine E*
- Werkt als een antioxidant en ondersteunt de spierfunctie en het immuunsysteem.

4. *Vitamine K*
- Speelt een rol bij de bloedstolling en de botgezondheid.

5. *Vitamine B-complex*
- Vitamine B2 (riboflavine), B3 (niacine), B6 (pyridoxine), B12 (cobalamine), en foliumzuur zijn belangrijk voor het energiemetabolisme, de zenuwfunctie en de productie van rode bloedcellen.

6. *Vitamine C*
- Hoewel duiven zelf vitamine C kunnen synthetiseren, kan extra vitamine C helpen bij stressvolle periodes zoals de rui door het immuunsysteem te versterken.

### Mineralen

1. *Calcium*
- Essentieel voor de ontwikkeling van sterke botten en veren.

2. *Fosfor*
- Werkt samen met calcium om de botgezondheid te ondersteunen en is betrokken bij energiemetabolisme.

3. *Magnesium*
- Speelt een rol in de spierfunctie en de botgezondheid.

4. *Ijzer*
- Belangrijk voor de productie van hemoglobine en het transport van zuurstof in het bloed.

5. *Zink*
- Ondersteunt de huidgezondheid, het immuunsysteem en de ontwikkeling van veren.

6. *Koper*
- Belangrijk voor de vorming van hemoglobine en collageen, en ondersteunt het immuunsysteem.

7. *Mangaan*
- Betrokken bij de botvorming en het metabolisme van koolhydraten, vetten en eiwitten.

8. *Selenium*
- Werkt als een antioxidant en beschermt de cellen tegen schade.

### Andere Belangrijke Stoffen

1. *Aminozuren*
- Essentiële aminozuren zoals methionine en lysine zijn cruciaal voor de eiwitsynthese en de groei van nieuwe veren.

2. *Vetten*
- Gezonde vetten, zoals die in lecithine olie, zijn nodig voor de energieproductie en de opname van in vet oplosbare vitaminen (A, D, E, K).

3. *Antioxidanten*
- Stoffen zoals vitamine E, selenium, en flavonoïden helpen de cellen te beschermen tegen oxidatieve stress, die verhoogd kan zijn tijdens de rui.

Het combineren van deze voedingsstoffen in de juiste hoeveelheden is van vitaal belang voor een succesvolle rui. Producten zoals de BEUTE Olympic MG Mix en Bevisol zijn speciaal samengesteld om aan deze behoeften te voldoen, door een uitgebreide reeks van essentiële vitaminen, mineralen en andere voedingsstoffen te bieden die postduiven nodig hebben tijdens deze belangrijke periode.

Terug