Lees het dagboek van Gert Jan Beute

Column 'Uitstellen van de rui'

8-7-2024

De rui bij postduiven wordt sterk beïnvloed door de daglengte, wat een belangrijke omgevingsfactor is die de hormonenhuishouding en biologische processen van vogels reguleert. Hier is een uitleg over hoe het verlengen van de dagen de rui vertraagt bij postduiven:

### Biologische Klok en Hormonen
1. *Daglengte en Fotoperiode*: Vogels hebben een interne biologische klok die reageert op veranderingen in de daglengte, een proces dat bekend staat als fotoperiodisme. De seizoensgebonden veranderingen in daglengte beïnvloeden de productie van verschillende hormonen in de hypofyse, zoals prolactine en melatonine, die een rol spelen in de rui en voortplanting.

2. *Melatonine en Prolactine*: Melatonine wordt geproduceerd tijdens de nacht en de hoeveelheid varieert met de lengte van de nacht. Langere dagen en kortere nachten na de zomerwende (21 juni) resulteren in minder melatonine, wat een signaal geeft aan het lichaam van de duif dat het nog steeds zomer is. Prolactine is een hormoon dat vaak geassocieerd wordt met de rui en voortplanting; veranderingen in de niveaus van dit hormoon kunnen de rui beïnvloeden.

### Verlenging van de Dag
3. *Verlengde Lichturen*: Door de kunstmatige verlenging van de lichturen met lampen, simuleer je langere dagen. Dit houdt de melatonineproductie laag en beïnvloedt daardoor de hormonale signalen die de rui stimuleren. Het lichaam van de duif 'denkt' dat het nog steeds een periode is van lange dagen en korte nachten, zoals in de zomer, en dit vertraagt de rui.

4. *Geleidelijke Verlenging*: Door na 21 juni de dagen geleidelijk te verlengen (elke week 15 minuten later het licht uit), blijft de duif het gevoel hebben dat de dagen niet korter worden, wat normaal een signaal is voor de start van de rui. Dit constante gevoel van langere dagen remt de overgang naar de rui-fase.

### Praktische Toepassing
5. *Langzaam Proces*: Een langzaam verlengingsproces houdt de hormonale balans op een punt dat niet typisch is voor de start van de rui, waardoor de rui vertraagt. Het is een vorm van manipulatie van de natuurlijke biologische klok van de duiven om een gewenst effect te bereiken.

### Samenvatting
Kortom, door de dagen kunstmatig te verlengen en daarmee de natuurlijke afname van daglicht na 21 juni te voorkomen, houd je de hormonale signalen die de rui stimuleren op een laag pitje. Dit vertraagt het ruiproces bij postduiven omdat hun lichaam door de verlengde daglengte blijft denken dat het nog steeds zomer is, een periode waarin de rui normaal gesproken niet of minder intens plaatsvindt.

Deze methode kan handig zijn voor duivenhouders die de prestaties van hun postduiven tijdens het vliegseizoen willen optimaliseren door te zorgen dat de duiven in topconditie blijven zonder de verstoring van de rui.

Terug