Lees het dagboek van Gert Jan Beute

Dagboek woensdag 17 april 2024

17-4-2024

Goedendag Iedereen

Afgelopen zaterdag ook hier de eerste vlucht gehad, het was een africhting (met klokje). Ze werden gelost om 09.00 uur te Duiven wat volgens de uitslag voor onze duiven 99 km is. We hadden 64 duiven mee waaronder een 5-tal marathon duiven. De uitslagen op compuclub kloppen niet, dat is de laatste jaren altijd met de africhting vlucht. De duiven van Friesland gaan dan naar twee losplaatsen en vier lossingen. Wie het nu jaren achter elkaar niet goed doet of doorgeeft weet ik niet.  Maar in ieder geval kwamen de duiven prima,  een 6-tal kwam tegelijk aan. De eerste keer in de mand en dan met 6 tegelijk aankomen, dat kost wat tijd met vallen, nog niet scherp, en dat geeft ook niets. Met het klokafslaan was er nog één achter maar later die middag was ook deze 039 aanwezig.

Zoals u misschien wel heeft gelezen hebben we na het seizoen 2023 de twaalf(12) beste vliegers naar het kweekhok verplaatst. Het waren meest duiven van 2021, die nu in 2024 op hun best zouden zijn geweest. Maar we zijn het gewend om met "de overblijvers" door te gaan. De beste duiven van 2018, 2019 en 2020 gingen ook uit het vlieghok. Door omstandigheden die iedereen wel weet kon ik ze niet houden en vertrokken ze naar andere oorden. Zo ook dit jaar 2024 dus met een jonge ploeg (jaarlingen en twee jaarse)

Toen we in oktober 2023 besloten om wederom alle goede duiven uit de vliegploeg te halen was het moeilijk maar wel een vrije keuze. Ze zitten nu in het kweekhok en ben ik iedere dag blij ze te kunnen zien.

De eerste die afglopen zaterdag over de "klok" ging was Palmiro 22-416 een prachtige duivin met een extreme iris, het lijkt of de schilder teveel verf gebruikt heeft. Ze is een dochter van Zwanet van Gijs van der Ham. Palmiro speelde tot nu toe 20 prijzen, en dat voor een duifje van 2022 is goed genoeg. Ze pakte reeds een 4e, 5e, 8e, 4e, 4e, 3e. En dan afgelopen zaterdag een 3e. Een dochter van Palmiro won het afgelopen jaar als jong drie keer bij de eerste 10. Een zusje van Palmiro won bij een Duitse sportvriend reeds een 1e tegen 1.417 duiven.

Vanmorgen ( woensdag 17-04) gingen de duivinnen naar buiten om 08.00 uur, het was niet geheel droog maar daar kijk ik niet naar. Snel de luiken bij de jongen voor de ramen weggenomen en weer in bed gestapt. Ja echt waar, ik kan vanuit bed de trainende duiven  en het nieuws (op tv) tegelijk zien. De duivinnen willen er graag uit en vliegen ook graag, en echt, kom het maar controleren ze zijn eerst tijden weg, komen terug en blijven vliegen tot ze mij zien. Om 09.20 uur loop ik naar beneden, pak het busje voer, loop richting het hok, zie in mijn ooghoeken dat ze mij gezien hebben en zakken. Ik open de kleppen en 30 seconden later zit alles binnen.De twee die iedere dag als laatsen het hok in schieten zijn de 981 en 905, deze jaarlingen hebben geen nest gehad in het weduwnaarshok en hebben de drang nog niet. Ik doe de kleppen dicht en loop naar de klep waar alle vliegers "uit" gaan, doe die open en de doffers gaan naar buiten die nu ik dit schrijf ( 10.13 uur) nog niet terug zijn. Ik ga daarna het hok binnen waar de duivinnen dus in de broedbakken van de doffers zitten, ze krijgen een snoepje en een pinda in de broedbak en gaan daarna terug naar hun eigen afdeling waar het voer in de bak gaat. Het zijn 30 duivinnen die ik een bus premium weduwschap van Beijers gaf. Een bus is ongeveer 600 gram dus te veel voor de duiven, zodra ik straks de doffers binnen roep haal ik het restant voer bij de duivinnen weg. Door het drinkwater hebben ze LTW en BEVISOL. De LTW is hoofzakelijk voor schone luchtwegen en de BEVISOL is de speciaal voor postduiven gemaakte vloeibare Vitaminen. Het is nu ik dit dagboek sluit 10.20 uur en de doffers zijn boven het hok

Terug