Lees het dagboek van Gert Jan Beute

Dagboek donderdag 12 januari 2023

12-1-2023

Het seizoen is weer begonnen
Op zondag 25 december is seizoen 2023 officieel begonnen met het samen zetten van de vlieg en kweekploeg. De koppels kennen elkaar omdat ze al twee keer een dagje samen waren. Dit zogenaamde voorkoppelen vind ik van groot belang, zodra de eigenlijke datum daar is gaat alles van een leien dakje. Ze kennen hun partner en hun bak, dus aanzienlijk minder verkeerd vliegen en vechtpartijen. Als er ernstige vechtpartijen plaatsvinden bij de vlieg duiven dan gaat dan altijd ten koste van de motivatie van de verliezer en zal deze geen fatsoenlijke prijs meer winnen. Mij is er dus alles aangelegen om alle duiven het vertrouwen te geven, rustig hun nest te kunnen bouwen, eieren leggen en de jongen groot brengen. Bij de vlieg duiven is de schuifdeur nu even dicht, aan de ene zijde zitten 12 koppels en aan de andere zijde 18 koppels. Normaliter is deze schuifdeur altijd geopend maar tijdens de eerste dagen na het koppelen is het voor mij net overzichtelijker als ik er op een krukje bij zit. Ook bij de vliegers heb ik de koppels bewust samen gezet, passend qua type, stamboom en ogen. Ik geloof zoals u weet niet in de gehele ogentheorie, veel blijkt gewoon lariekoek en verzonnen door niet presterende keurders of (semi) professoren. Maar juist een onderdeel waar de ogenkeurders niet naar kijken blijkt zeer belangrijk. Wanneer er om de pupil een complete antracietkleurige verkenningscirkel zit noem ik het een “plus” oog, heeft de duif geen, of maar gedeeltelijk zo een ring om de pupil dan noem ik het een “min” oog.En bij ieder koppel zorg ik dat er één van beide zo een “plus” oog heeft. Het waarom weet ik niet, maar ik heb nog nooit een echte topper gezien uit twee “min” ogen. Maar zoals u reeds eerder kon lezen is voor mij het oog pas echt belangrijk wanneer men van de duif jongen wil hebben. Even voor de duidelijkheid, een plus of een min oog zegt niets over kwaliteit van presteren of goed kweken, het gaat puur om de combinatie bij het koppelen.   Over het algemeen zien we meer “plus” ogen bij duivinnen en een zeer groot percentage van de beste doffers hebben juist maar een klein deel van die antracietkleurige verkenning cirkel ( een kwart deel aan de onder/voor zijde). Een super presterende doffer met een “min” oog kan een geweldige kweker zijn, als hij maar samen gezet word met een passende duivin met “plus” oog.
De vliegploeg voor 2023 bestaat uit 30 doffers en 36 duivinnen. De doffers bestaan uit 7 stuks van 2021 en dus 23 stuks van 2022.   Bij de 36 duivinnen is er 1 (één) van 2019, 12 stuks zijn van 2021 en 23 stuks van 2022.  Ik denk dat we een geweldige ploeg hebben die allemaal hebben laten zien het te kunnen. Omdat we zo weinig duiven verspeeld zijn in het afgelopen seizoen hadden we na selectie en na het op orde brengen van de vliegploeg nog een aantal duiven over. Deze reserve duiven hebben het allemaal verdiend om nog een jaar te mogen vliegen. Er zitten 1e prijswinnaars bij en jongen met 6 prijzen op 8 keer zetten, maar ook de 20-401 die prijs won op Cahors en Bergerac ( twee keer 1000 km) zit bij de reserve ploeg. Helemaal zeker zijn we nog niet wat we met deze bijna 30 stuks gaan doen
De kwekers zijn ook op de 25e December gekoppeld, ook deze waren reeds voor-gekoppeld dus kenden elkaar. Ik kan niet anders zeggen dan dat het geweldige duiven zijn, stuk voor stuk en in iedere bak duiven die van uiterlijk de maximale score hebben. Een week voor aanvang van het kweekseizoen hebben we nog een doffer van het vlieghok over gezet naar het kweekhok ( Navarro 20-458) en kwam er nog een nieuwe aanschaf ons hok hopelijk versterken. Op GPS-Auctions.com kochten we een super vliegduivin met eerste prijzen, alleen maar prestatie duiven in de stamboom en ook nog eens een afstammeling van onze eigen Vechtmachine. Deze 19-928 “Venus” had gevlogen bij Kat en zoon uit Westzaan en gelukkig konden we deze duivin bemachtigen.
In de broedbak van alle koppels staat vanaf het eerste moment de broedschaal. Ook dit vind ik zeer belangrijk. Wanneer een zeer fanatieke doffer achter de duivin aan jaagt zal hij wat rustiger worden wanneer zijn vrouw in de broedschaal gaat staan.  En bij de meeste koppels staat de schaal weer in een klein vierkant bakje een zogenaamd broedhol, dat motiveert enorm ( een duif is van nature een holenbroeder). Ik zie bij hokbezoeken of op internet wel eens koppels die samen gezet zijn in een verder lege bak, dan begrijpt de liefhebber echt niets van duiven. Dat heb ik ook met het zien van plastic broedschalen, die mensen zijn duiven houders geen duiven liefhebbers.
Ik begin de dag na het koppelen gelijk met het loslaten van verliefde stelletjes. Steeds wanneer ik ze een paar keer in en uit de bak heb zien vliegen, sluit ik het koppel weer op en is het de beurt aan het volgende span. In de broedbakken ligt steeds een beetje wit zilverzand en wat tabak-stelen in de schaal en een paar keer per dag wat voer en of snoepzaad. Water staat gewoon iedere dag vers in de waterbak, die op de grond staat. Het koppel of de meerdere koppels die even los zijn kunnen drinken, je dwingt de duiven dan ook uit hun bak te gaan, de doffer delegeert de duivin wel weer terug naar hun broedbak.
De 27e December waren alle koppels gewend en vliegen overdag af en aan met tabak-stelen en of stro. En over dat stro nog even een belangrijk ding; Het is oud stro wat uit het hok van de jonge duiven komt. Zoals u eerder heeft kunnen lezen zitten onze jongen gedeeltelijk op een dikke laag stro wat enkele jaren blijft liggen. In een deel wat we de speeltuin noemen ligt minstens 40 cm stro, het wordt wel omgeschud, de troep en onder vandaan en de dikke flarden er af, maar de hoofdmoot blijft dus gewoon liggen. In dat oude stro is een eigen milieu ontwikkeld wat alle duiven kennen. En bij het leggen der eieren en grootbrengen van de jongen ligt er wat van dat “goede milieu stro” in de broedschalen. De jongen worden er in geboren en later na het spenen zitten ze er weer in omdat hun “speeltuin” er vol mee ligt.
Ongeveer een 10 dagen voor de koppeldatum zijn de lampen aan van 07.00 uur tot 20.00 uur, de 5e Januari zullen alle koppels gelegd hebben en gaat het licht bij de vliegploeg weer uit, hier dus geen lampen aan tijdens het broeden. De kwekers hebben wel die extra uurtjes licht omdat het stoten van een pen daar geen enkel probleem is. En omdat van enkele kweekkoppels de eieren verlegd worden, gaat het vlotter als daar het licht gewoon aanblijft.
Iedere dag vanaf het koppelen tot het grootbrengen van de eerste ronde gaan tegen het vallen van de avond alle broedbakken dicht. In de tijd voor het leggen der eieren worden ze niet gestoord bij het treden/trappen van de duivin. En in de tijd van het broeden zijn er geen kapotte eieren door vechten. Kapotte eieren ontstaan meestal tegen de avond wanneer een doffer in de verkeerde bak vliegt, denkt dat hij daar thuishoort en dat kan bij ons dus niet( alle koppels weer opgesloten in hun bak). Hier gaat dat gemakkelijk, geen enkele duif is bang voor me dus als ik het hok binnen kom gaan ze naar hun bak en kan ik de deur achter hun sluiten. Natuurlijk heb je altijd een paar doffers die nog niet willen, maar met dunne stok van ongeveer een meter leid ik ze wel naar hun broedbak toe.
Als duiven in goede gezondheid, door de rui zijn en goed te eten krijgen gaat het koppelen, broeden en jongen groot brengen altijd goed. Wanneer het door ernstige kou wat langer duurt dat er eieren vallen is dat geen probleem, u hoeft zich geen zorgen te maken als het dan 14 dagen kost. Hier koppelen we de laatste jaren net voor of tijdens de kerstdagen en dan is hier de temperatuur nog zacht. Als het gaat vriezen tijdens het leggen van de eieren pak ik het eerste ei gelijk weg en vervang het voor een kunst ei. Meestal gaat het wel goed maar ik waag het er niet op en pak dan het eerste ei gewoon weg. De eieren die door de kou weggepakt zijn liggen in een genummerd doosje in huis. Na het leggen van het tweede ei gaat het eerste er weer bij. Zodra de duivin het tweede ei gelegd heeft maakt ze zich gereed om te gaan broeden en als de eitjes eenmaal op temperatuur zijn duurt het 17 dagen tot het uitkomen begint.
Zodra de jongen beginnen uit te komen bij de vliegploeg gaan de lampen weer aan tot 20.00 uur in de avond en dan ook weer vanaf 07.00 uur in de ochtend. Dan hebben de ouders een langere dag en dus meer tijd om de jongen te voeren. De kwekers maar ook de vliegers hebben Beyers premium kweek in hun bak staan en zoveel als ze willen. In de 17 dagen dat ze op eieren zitten kunt u best wat lichter voeren als u zich er goed bij voelt, ze doen niet veel dus weinig energie verbruik, maar hier op onze hokken krijgen ze altijd goed te eten. Ook op eieren zit er door het voer een handje snoepzaad en zelfs wat pinda’s, maar we geven ze wel wat minder.
Zoals ik reeds schreef gebruiken we tabakstelen voor in de nestschalen maar ook wat oud stro wat we hebben liggen in het jonge duivenhok. Als de jongen beginnen te groeien en een nestschaal is erg vies dan maken we die natuurlijk schoon en gaan er nieuwe tabakstelen en wederom wat stro bij. Ik vind het heel belangrijk dat de jongen opgroeien in het milieu van het hok, en dan vooral van het hok waarin ze afgezet worden.
Door de super gezonde duiven, selectie, goede en ruim aanwezige voeding en supplementen over het voer en door het drinkwater hebben we eigenlijk nooit achterblijvers in het nest. Als het eens zou gebeuren kijk ik het een dag of twee aan, en is de kleine niet bijgetrokken dat verwijder ik hem, maar zoals reeds geschreven ”het komt hier eigenlijk niet voor”. Gelukkig hebben we ook nooit problemen met buispennen, slechte veerkwaliteit, spreidpoten, kromme borstbenen of ernstig piepende jongen (Fluiters). Als de selectie goed is, de kwaliteit van de duiven optimaal, de hokbezetting ruim, genoeg te eten en genoeg nestmateriaal dan kan er weinig fout gaan.
Wat zeer belangrijk is tijdens de opgroei van de jongen, maar eigenlijk 365 dagen per jaar, dat er een goede “allerhande” bak op de hokken staat. Dat is een emmer van meestal zo’n ruime 10 kg met een mengsel van mineralen, grit, roodsteen, maagkiezel, schelpen etc. Een duif heeft geen tanden dus zijn steentjes en schelpjes nodig voor het vermalen van de granen. Maar daarnaast natuurlijk het vitamine D gehalte voor een duif moet ruim aanwezig zijn voor het maken van de eischaal, maar ook voor de vorming van de botten. Er zijn veel allerhande mengsels te verkrijgen, maar helaas zijn veel fabrikanten op zoek naar meer winst in plaats van de beste samenstellingen voor de duiven. Onze eigen BEUTE BAK die gemaakt wordt naar mijn recept bij DHP-CULTURA, heeft de meest uitgebreide samenstelling zonder rest of afvalproducten. Het is ook de enige allerhande bak waar de mineralen Magnetiet en Pyriet in verwerkt zijn. Deze magnetische mineralen helpen bij de (opbouw van) oriëntatie, u weet dat een deel van het oriënteren van een duif komt door het magnetisch veld van de aarde. Sinds liefhebbers de Beute bak gebruiken zijn ze er van overtuigd dat er minder jongen verspeeld worden, en vooral dat ze ook beter na komen.
De jongen die bij de kwekers groot gebracht worden blijven gewoon bij de ouders liggen tot ze gespeend kunnen worden, maar bij de vliegduiven gaat het anders. Zodra de jongen een 15/16 dagen oud zijn of wanneer de duivin er weer een ei naast gelegd heeft gaan de duivinnen er af, en gaan naar hun duivinnenhok. Daar branden geen lampen meer, de duivinnen gaan gelijk over op Beyers Elite Recup en de jongen worden verder groot gebracht door de doffers. Die doffers houden natuurlijk wel de lampen aan, en krijgen volle bak Beyers kweek. Tegen de tijd dat ze bijna speenklaar zijn, zetten we alle jongen op de grond voor de laatste 2 dagen, dan kunnen wij vast de broedbakken mooi schoon maken. Zodra de jongen ook bij de doffers weg zijn gehaald, gaan de doffers ook op Beyers Elite Recup. En ook hier gaan de lampen dan uit.
Dit is ook het moment dat de vliegers weer naar buiten gaan om te trainen.In eerste instantie één keer per dag met redelijk weer.  Omdat de duiven na de laatste vlucht niet meer buiten zijn geweest, doen we het kalm aan. We beginnen wel gelijk met rouleren, dus de duivinnen er als eerste uit, de doffers gaan naar het hok van de duivinnen, zodra de duivinnen weer naar binnen gaan is dit via het doffer hok waar ze hun jongen hebben groot gebracht. Als alles binnen is gaan de doffers er uit, de duivinnen weer terug naar hun eigen hok waar ze eten krijgen. Door het lichte voer (Recup van Beyers) en de LTW die door het drinkwater zit, gaan ze binnen een paar dagen al hard trainen. De laatste jaren vliegen ze binnen een week al een uur. Omdat onze duiven het gehele jaar door de Olympic MG Mix over het voer krijgen ( 2 a 3 keer per week) hebben we geen of bijna geen scheefvliegers meer. Scheefvliegers kunnen ontstaan door een combinatie van factoren; 1. Te zware en of grote duiven, 2. de spieren niet onderhouden met magnesium, 3. Maanden binnen zitten, 4.Lange armen bij grote doffers, 5.Overmatig trainen door roofvogels. Scheefvliegers zijn meestal uitgeschakeld voor de wedstrijd sport, door selectie en het gebruik van goede supplementen voor de spieren kunt u het aantal scheefvliegers drastisch verminderen. P.S. veel liefhebbers herkennen scheefvliegers niet, ze zien ze niet, hebben ze dus niet, raken duiven kwijt op de vluchten maar hebben geen idee dat dit komt door die spierblessures.
Bij het spenen van de jonge duiven krijgen ze gelijk een enting tegen Paramixo en Rota, ik doe dat zelf, en wacht daar nooit mee. Zo`n 6 weken later komt de dierenarts en die geeft de tweede enting( voor de officiële lijst), en dan ook weer een combinatie enting van Paramixo en Herpes. Onze jongen groeien op in een perfect milieu wat al jaren op de hokken is, krijgen bij het spenen gelijk een vaccinatie en worden dan op het stro gezet wat voor een deel reeds jaren op de hokken ligt. Tot de volgende keer.
 

Terug