Lees het dagboek van Gert Jan Beute

Dagboek maandag 2 januari 2023

2-1-2023

Goedendag iedereen,

We wensen u en de uwen het allerbeste voor dit nieuwe jaar 2023, vooral en dat is het belangrijkste; een goede gezondheid.

Hier zijn de duiven samen gezet op eerste kerstdag, zowel de kwekers als de vliegers, het gaat geweldig. Mooie nesten, geen vechtpartijen, prachtige ontlasting, bij alle duiven poeder op de pennen met een vet-streepje op de slagpennen. Dat laatste moet 365 dagen per jaar, poeder op de pennen en dan zo een streepje waar de ene pen over de andere schuurt, dat is een teken van een open en werkend talgkliertje.

Hier krijgen de duiven bijna iedere dag de mogelijkheid om te baden, al vriest het 10 graden, ze mogen er in, en zelf weten ze wel of het kan. Ik doe er regelmatig BEUTE BADZOUT doorheen, u leest het goed, regelmatig, omdat ik ze zo vaak een bad geef met de waterslang vergeet ik het badzout ook wel eens hoor. Maar ik probeer het toch zo vaak mogelijk te doen; 1 volle eetlepel in een emmer van 10 liter, en er eerst wat heet water op ( de Eucalyptus geeft gelijk haar speciale wellnes dampen af) en daarna afvullen met gewoon koud water. Wilt u uw duiven verwennen met een warm badje, doe dan een volle emmer heet water en een emmer koud water tegelijk in het bad.

Op dit ogenblik( 02-01-2023) hebben alle duiven ELECTROBOOST door het drinkwater gedurende een week, waarom? De koppels jagen zo achter elkaar aan, ze verbranden enorm veel energie en de duivinnen hebben bijna geen tijd om een bekje water te nemen. Het bekje vol water wat ze dan pakken bevat dan de allerbeste Elektrolyten die er maar bestaan. Normaal gebruiken we Electroboost op de dag van thuiskomst na gedane inspanningen. Veel liefhebbers gebruiken het ook wanneer er jongen in de nesten liggen, ze zien bij hun jonge duiven waterige mest rond de schaal. En als je dan Electroboost door het drinkwater doet is het een stuk minder. Maar vergeet niet, het is in principe normaal dat de mest rond de schalen wat dunner is, de ouders eten veel, drinken een grote hoeveelheid en in een rap tempo, het heeft geen tijd om te wellen en ze geven het voer en water gelijk aan de jongen. Die krijgen dan in verhouding wat meer water binnen en maken dunnere mest. Het vele drinken komt zeker ook door verkeerde en te zoute mineralen. Er zijn jammer genoeg nogal wat waardeloze afval/restproducten op de markt die verkocht worden als mineralen emmers of allerhande mix. Ze worden zo goedkoop mogelijk gemaakt met veel zoute mineralen van de laagste kwaliteit en enorme stofwolken tot gevolg en haastig drinkende ouderdieren. Bij enkele fabrikanten is winst veel belangrijker dan het welzijn van duiven.

Over dunne cq waterige mest rond de schalen nog even het volgende: er zijn liefhebbers die gooien knoflook-teentjes in de drinkbak, het heeft geen enkele nut voor de gezondheid of welzijn van de duiven. Het heeft alleen nut voor UW OGEN ! Duiven vinden het vies, drinken daardoor minder, hun eigen mest wordt steviger, ze geven minder water aan de jongen en DAARDOOR is de mest van de jongen mooier (voor onze ogen). Er worden ook dure flesjes met goedkoop zuur verkocht voor uw duiven, het water is daardoor bijna niet te drinken voor de ouderdieren. Uit pure nood en soms zelfs wanhoop drinken ze er toch iets van, geven dan de droge voeding aan hun jongen, die krijgen te weinig vocht binnen maar voor UW OGEN is het prachtig. En dan foto`s maken voor Facebook en Instagram over de harde keutels bij de jongen in de bak. Pure nep dus eigenlijk, weinig drinken geeft betere mest, simpeler kunnen we het niet uitleggen. Over knoflook het volgende: natuurlijk is het goed voor duiven, maar dan in vorm van Allicine (de werkzame stof in knoflook), teentjes knoflook( en soms zeer lang laten liggen in de drinkbak) heeft voor het welzijn van uw duiven geen enkele zin wat de gebruikers uw ook vertellen. Ik ben een dierenvriend, mijn duiven zijn me alles, ik wil ook graag mooie prestaties maar het belangrijkste voor mij is het welzijn van de duiven, ik zal met verkoop van producten nooit puur voor gewin gaan, het moet ten eerste voor mijn eigen duiven goed zijn en voor die van u. Dus de allerbeste speciaal voor duiven gemaakte producten en nooit concessies doen mbt de kwaliteit van de gebruikte grondstoffen.

Terug