Lees het dagboek van Gert Jan Beute

Dagboek woensdag 5 januari 2022

5-1-2022

Goedendag iedereen,

Ik merk dat de liefhebbers langzaam wakker worden uit hun herfst-slaap. De vragen over het Beute systeem lopen per dag op; Hoe moet ik beginnen? , Wat is het belangrijkste nu tijdens de kweek? , Ik speel marathon, hoe ziet mijn schema er straks uit? , Hoe krijg ik de lecithine olie vloeibaar? ,  dat zijn zo maar enkele vragen die men heeft. In de weinige tijd die ik heb zal ik ze zo veel mogelijk beantwoorden. Meestal zijn de antwoorden te vinden in mijn dagboek, of in de nieuwe informatie gids, maar het is geen punt om ze te beantwoorden hoor maar het kan best een paar dagen duren.

Alle duiven zitten hier ondertussen op eieren, het ging geweldig. Door gezondheid, aandacht, voor-koppelen, bijlichten, voeding en het klimaat ging het bijzonder snel( maar dat zal overal wel zo zijn). Zelfs in het hokje waar laatjes zitten ( van 1 pen tot 7 pennen gestoten) liggen al eitjes en nog bevrucht ook. Het is een prachtig gezicht die late duiven, zes stuks er van zijn zo extreem mak dat je niet normaal het hok in of uit kunt gaan zonder dat ze op je hoofd zitten. Die makke duiven zijn allen met de hand groot gebracht, en dat met de hand voeren gaat gemakkelijk, ze groeien geweldig maar je moet er wel de tijd voor hebben. De liefhebbers die ons bezoeken staan er van te kijken, ze kennen het meestal niet. Ze komen bij de bezoekers op schoot zitten, vliegen over hun hoofd in het keurhok of lopen plots met een peuk uit de asbak in de bek. Op dit ogenblik loopt er èèn van een week of vijf, een duivin, geweldig diertje, ze wil aandacht. En vandaag heb ik weer èèn in de mand gezet, op nieuwjaarsdag een ring omgedaan. Toen de vlieg duiven naar GPS gingen, lagen er eitjes bij 16-721 Jacq Joey en 18-663 Liborio, ik kon ze kwijt gelukkig onder de makke witte 20-538, jammer genoeg kwam er maar èèn jong van, maar een jong van een koppel oud vliegers, en dan ook nog echte prestatie toppers, is waardevol voor me hoor.   Waarom het jong weggepakt hoor ik u denken? Tja, deze keer eigenlijk omdat ik het leuk vind, het jong had best kunnen blijven liggen. Maar het is gewoon prachtig om te doen. 

We hebben hier ook een koppel Italiaanse meeuwtjes, van die zeer kleine sierduifjes. Daar zijn afgelopen jaar 7 jongen van groot geworden, althans 7 originele meeuwtjes... Het mannetje van het meeuwen koppel bleek ook het makke duivinnetje 20-427 te hebben bevrucht. Ze had plots een ei, maar geen doffer, dat ei gooide ik weg. Het tweede ei gebruikte ik als vervanger voor een kapot ei bij de kwekers. Toen het uit kwam had ik niks in de gaten, ik vroeg me alleen af welke jonge doffer de vader zou zijn. ( de makke zat tussen de jongen en het koppel Italianen), hij kreeg een ring om, groeide wat raar op, pas een ring om toen het een dag of 10/11 was. Maar bij het ringen zag ik het: dit is geen gewone postduif, een raar kopje en zo klein hè . Toen het volgroeid was kon je het duidelijk zien, de vader is de Italiaanse Meeuw ! en de moeder dus het makke duivinnetje ( op een film voor afdeling friesland zie je haar achter me aanlopen). 

Semi zoals de kruising doffer heet is een geweldig dier, extreem mak, maar wat een vechtersbaas, hij heeft samen met zijn halfzus een eigen bak wat aan de muur hangt en vliegt de hele dag buiten. Zodra hij mij ziet komt hij aangevlogen, land hij op hoofd of arm en begint met bijten en hakken. Als ik in de badkamer sta, het raam open zet en roep.... komt hij aangevlogen, vliegt de badkamer binnen en gaat ook daar gelijk als Mike Tyson te keer op mijn arm of hoofd. Wat een ding. Sommige mensen vinden het niks dat hier van die makke duiven zijn, met de hand grootgebracht, italiaanse meeuwen, twee spierwitten en een kruising. Heeft niets met postduivensport te maken zeggen ze dan... klopt maar wel met dierenliefde.

Ik schrok dan ook van de tekst op facebook van die jonge melker, het ging over een doffer in het weduwnaarshok die graag een gevecht aanging met andere doffers.  Hij schreef:  "K had die vale uit woede allang tegen de wand aan geslagen word er beroerd van vechterij hier alles mooi rustig als ik es een doffer heb die andere bakken wil in pikken smijt ik die even met vaart in ze eige bak was gelijk klaar"

Tja, dat is een andere manier van duiven houden.

Terug