Lees het dagboek van Gert Jan Beute

Dagboek vrijdag 5 februari 2021

5-2-2021

Goedendag iedereen

Hier nu ruim 80 jongen met ringen om. Er liggen al weer een paar kleintjes en sommige kwekers zitten op de tweede broed. Het gaat wederom ongelofelijk goed met de kweek zowel bij de vliegers als de kwekers. Tussen 3 en 8 januari zaten alle duiven op eieren en die waren samen gezet op 26 en 27 December.

Ook de laat-zomer jongen hadden voor 8 Januari hun eitjes al. Net door de rui of de laatste pen er uit en toch super snel op eitjes en alles bevrucht.

Nu heb ik iets, tja hoe zal ik het zeggen? raars? Ja:

In de zomer van 2019 werden we gebeld door een dorpsgenote , ze had een duif in haar tuin zitten. Ze hadden de eigenaar gesproken( konden de duif zo pakken),. die had gezegd : Doe maar weg, of ruim maar op in die trant.  Daarna had ze de dierenambulance gesproken en die gaf haar ons nummer. Ik de duif natuurlijk even halen, zat in de tuin onder een tafel, en wat denk je? een WITTE. Tja, thuis gekomen met de witte moest deze natuurlijk blijven, de eigenaar wilde hem niet terug en Petra wilde hem houden, hij moest zelfs maar in het kweekhok. Dus de 19-1354386 alias Mister Blanco kwam tussen de kwekers. Hij was mager en het spoor een beetje kwijt maar toch een knappe in de hand.

Rond de kerst 2019 moest hij ook maar gekoppeld worden natuurlijk. Ik had een tijdje rond gekeken naar een zwarte duivin maar kon geen super gebouwde vinden. De tweede keus was een witte duivin, die werd gevonden maar kwam pas met de voorjaarsbeurs en dat was te laat. Dus optie drie een eigen duivin, het werd Ginger, en Ginger de naam zegt het al is rood. Ze komt uit een Fokzuivere rode Hermans doffer van Frits Smit x een ingeteelde Vechtmachine duivin. Ginger is geweldig van bouw.

Mister Blanco x zijn Ginger gaven het afgelopen jaar wel 8 jongen waarvan in twee heb gehouden en de andere weggegeven. We hebben witten gezien met een zwarte staart, een Rode met bleke kleur, twee witten met Vale banden( dus wit met rood zeg maar). De witte met de zwarte staart hield ik zelf en dat was een duivin, en de andere helemaal witte hield ik ook en dat moest ook een duivin zijn toch? De Vader Wit en de moeder Rood. En uit een Rode duivin met een andersgekleurde doffer komen rode of vale zonen en andersgekleurde duivinnen. Dus deze spierwitte moest ook een duivin zijn.

Omdat de Witte( 20-538) en de nestmaat met de zwarte staart uit Petra haar koppel kwamen werden ze iedere dag beet gepakt en extreem tam, u heeft vast de filmpjes wel gezien of facebook. De spierwitte werd een hele aparte, bij het trainen kwam hij altijd eerst op je arm, schouder of hoofd zitten voor hij het hok binnen ging. Je kunt hem roepen en hij komt, gaat mee naar de schuur waar de pinda,s staan en loopt mee naar binnen waar de drie Maincoon katten van Petra zijn, De witte vind de katten prima en andersom ook.

De eerste vlucht kwam en de twee witten moesten mee natuurlijk. En de geheel witte (20-538) waarover dit verhaal gaat kwam precies een week te laat thuis. Op de zaterdag van de tweede vlucht kwam hij thuis van de eerste vlucht. De derde vlucht moest de witte toch weer mee, en kwam al wat eerder, tegen het donker op zaterdag liep hij voor de hokken en kwam gelijk weer op mijn schouder zitten.

U ziet dat ik schrijf over HIJ , maar eigenlijk moet het een ZIJ zijn toch? Wit uit een Witte vader x een rode moeder. Maar hij gedroeg zich als doffer. De vluchten er na kwam hij steeds gewoon tussen de anderen thuis en pakte zelfs twee prijsjes. Maar de kijkers die er zaterdags zijn vonden het geweldig dat als de witte er aan kwam vanuit de lucht op mijn schouder vloog in plaats van op de klep. De laatste vlucht dat de witte mee ging was een vlucht met twee nachten mand en een mooie afstand. Er zijn al flink wat duiven thuis als hoog in de lucht een witte gespot word door Lammert van der Walle, maar wij zaten op het terras aan de andere kant van de voliere en dat is toch een veertig meter van de kleppen af. Dus ik sta op en zeg: let op hè. Ik sta dus op het terras, de witte begint te zakken en land op mijn schouder, veertig meter van de kleppen af. Dus na twee nachten mand en een flinke afstand en uren vliegen wist hij nog mij te spotten en op de schouder te landen. Lammert die 65 jaar duiven gehad heeft zegt: dat heb ik in 65 jaar duiven nog nooit gezien !

Maar ja nog steeds de vraag: Doffer of Duivin. Dus veertjes naar Gendika te Veendam laten gaan voor geslachtbepaling, en ja zoals we al dachten de tamme witte is een doffer. En echt helemaal spierwit, nergens een spat rood of vaal, niks, nada.

Met diverse mensen er over gesproken en niemand weet exact hoe het komt, het komt voor, maar men heeft het nog nooit gezien.De duivenartsen die ik het vertelde zeiden of het niet precies te weten , èèn dokter wist te vertellen dat het voorkwam maar hij nog nooit èèn gezien had. Maar nu komt deel twee van dit verhaal:

De tamme witte ( 20-538) kwam in het reserve hok, het weduwnaars hok zat vol met 30 koppels en ach de witte willen we niet spelen dus in het reserve hok. Iedere dag mocht hij even het hok uit en kwam in het keurhok, iedere dag bezoekers dus het werd echt een attractie.

De weduwnaars krijgen 27 december hun duivin en het gaat allemaal prima. Maar na een dag of vier/vijf was de doffer uit bak 22 zo aan het vechten geweest met twee andere doffers uit bak 25 en 26 dat hij zich te druk maakte en dood ging. Na controle bleek het hart het te hebben begeven. Maar een uur na de dood van de 506 dacht ik, welke doffer zet ik nu straks op die goede duivin ( 20-424). Ik had de witte op mijn schouder en dacht, ach, eens kijken en zet hem in bak 22 bij de 424 duivin, die een uur er voor haar man kwijt raakte. En het was gelijk raak, de witte vond het prachtig en de 424 ook. Maar omdat de gestorven duif en de 424 duivin al dagen samen zaten was de ei productie reeds op gang gekomen, drie dagen nadat de witte er bij kwam had ze reeds een ei en natuurlijk twee dagen later haar tweede ei. Nu zijn de jongen er en is het tweede ei duidelijk een witte duif geworden , dus die is van de witte, dat is zo klaar als een klontje, maar dat eerste ei ? is dat nog bevrucht door de 506 of toch ook al door de witte 538? We houden u op de hoogte.

Op dit ogenblik weten we nog steeds niet hoe het 100% zit met die kleur van de 538, Een zeer bekende duivendokter zegt, het is eigenlijk een vale of rode maar zonder pigment, dus er zou volgens hem misschien zelfs weer een rood kleurige uit kunnen komen. Maar ja, het jong( van 2021 dus) is toch ook echt weer wit. geinig he. De witte gaat niet mee op de vluchten dit seizoen, hij blijft maar mooi thuis voor ons plezier en voor de 424 duivin.

Terug