Lees het dagboek van Gert Jan Beute

Dagboek zaterdag 8 augustus 2020

8-8-2020

Goedendag iedereen,

Gelukkig zijn bij de de meeste liefhebbers alle duiven wel thuis van gisteren. Zo een korte afstand van 270 km en toch zo,n raar verloop. De hitte, zuid oostenwind. Ik las ergens zuid maar dat kan niet dan had noord oost groningen en de drents/duitse grens veel beter gepakt, dus het was zuid oost. Maar bijna windstil

En eigenlijk ook maar goed dat de vlucht met de jongen niet doorging, veel is er over gesproken, vooral op internet.  Maar als we vanmorgen een vlucht hadden gehad met de jonge duiven was het slecht gegaan. De belgische vluchten van vandaag gaan ook slecht en dat zijn oude duiven.

Er is steeds een strijd tussen de afdelingen en de raadgevers, de afdelingen willen meestal erg vroeg los, als het om 07.00 uur kan dan willen ze niet om 08.30 uur of 10.15 uur. Althans niet in de zomer, wij als postduiven coach willen graag dat ze voor de hitte thuis zijn of bijna thuis. De raadgevers praten over luchtlagen, zonnestormen, inversie, opkomende ozonwaardes etc. Ja en wie heeft er nu gelijk, dat is het punt, houden we ons niet aan wat de raadgevers zeggen en het gaat mis dan hebben we de groenen achter ons aan hoor ik steeds of de dierenpartij.

Maar doen we precies wat ze zeggen dan is het bijna altijd zo laat dat ze los gaan dat de warmte en droogte erger is voor de duiven dan inversie, ozon en buitenaardse lichtflitsen.

We hebben overal protocollen voor, afdelingen, landelijke bestuurders en experts uit de hoek van klimaat dierenwelzijn en nog andere instanties.

Nu hebben we het hitte protocol, dat is volgens mij gemaakt voor het welzijn van onze duiven, en dat iedereen zoveel mogelijk gelijke kansen heeft en dat de duiven in goede gezondheid thuis kunnen komen.

IK denk, voordat ik begin met schrijven dat het in onze afdeling heel erg goed gaat, we hebben vakbekwame mensen in het bestuur en op de auto,s. Maar een beetje kritiek moet kunnen. Nu heb ik diverse keren aangegeven dat het hier en daar anders moet, en dat dit geen tijd of geld kost. Enkele jaren geleden zag ik een container van Friesland noord in Steenwijk staan, of het toen warm of koud was dat weet ik niet meer, maar het verloop was traag. Achter de truck hing de container, de eerste rijen waren van onder tot boven vol, en ongeveer de tweede helft van de container was leeg. De jonge duiven in die eerste rijen hebben het warm, krap aan zuurstof, wel genoeg hoor laat ik niet zeggen van te kort aan zuurstof. Maar had je die rijen op maximaal 3 manden hoog gezet en dan de container tot achter aan toe, hadden de jongen het fijner gehad. En je had die drie manden per rij ook nog om en om kunnen doen( onderste leeg, tweede een mand, derde leeg etc.)

De tweede keer dat ik er iets van zei was toen onze manden van noordwolde 268 ( met alleen duiven van de Jong, Jellema en mij) in de container stonden waar ook de duiven van friesland noord zaten.De duiven van noord gaan los in Steenwijk, de rij er naast zaten onze, en die moesten naar Heino o.i.d. Je ziet de duiven van noord er uit knallen en de jongen die er niet uit mogen tegen de deur aan kletsen, dat is al een stress moment. De vrachtwagen start de motoren weer en rijd naar de volgende losplaats, aankomst iets over het uur en los 4 minuten later. Weer een stress moment. Nu waren de duiven van de jong en jellema de week ervoor ook al mee geweest en dat zijn fondduiven, onze bijna 100 jongen waren voor de eerste keer mee, en zijn opgevoerde vroege jongen met hormonen tot aan hun nek vol. En ja de fondduiven kwamen over de dag verspreid wel thuis maar mijn opgevoerde brommers niet ( ik deed toen niet aan voorberreiding als nu hoor), tja zei onze toenmalige voorzitter, had niet zo gemoeten is niet de afspraak, ik 60 jongen nooit weer gezien. Of het daar door komt,. dat weet je nooit maar je moet voorkomen dat het KAN gebeuren.

Nu hadden we vorige week de warme vlucht vanuit Orleans, het hitte protocol uitgeprint, met mijn vraag, de afdeling weet nu ongeveer hoeveel manden er komen, dus er is vast uit te rekenen hoeveel rijen vrij kunnen worden gehouden, het hitte protocol zegt minstens èèn en naar gelang het aantal manden de rijen gelijk verlagen, dus twee vrij of drie maar allemaal gelijk. Het antwoord was , tja dat weten we nog niet dat zien we wel op de verzamelplaats ( volgens deze ingewijde was dat arnhem), daar doet de afdeling niet veel mee....

Ik denk aan het welzijn van de duiven, dus afgelopen donderdag was de voorspelling zo heet dat we niet zaterdag maar vrijdag al los gingen en korter qua afstand. Prima keuze, goed over nagedacht, en besloten dit zo te doen. In de manden werd het erg heet dus het besproken en ondertekende protocol zegt: onder aan beginnen, de rijen gelijk hoog, en minstens een rij vrij. en zijn er minder manden dan twee rijen vrij etc. Maar ik had al een donkere gedachte, dat de keren dat ik er naar keek was het niet gedaan. Een duitse liefhebber gesproken aldaar, maak eens wat fotos van onze containers van beide zijnden en zoek eens naar 268.

Gistermorgen kreeg ik de fotos.... hitte protocol? er waren rijen bomvol op de bovenste na, en er waren rijen met niks, bijna niks of mooi verdeelde manden, waar het leek alsof die gedacht hebben, onze duiven in ieder geval aan alle zijden zuurstof. Ik heb ze maar eens geplaatst op mijn facebook pagina. Dat had waarschijnlijk niet gemogen. Nu kwamen ze bij ons persoonlijk goed, om 12.30 uur 11 van de 15 thuis en om 16.00 uur de laatste en onze manden zaten rondom volgepakt, dus onze eigen duiven hebben er geen of weinig last van gehad. Maar het hoort niet, het welzijn van de duiven gaat voor, en afspraken worden niet voor niets gemaakt.

Nu werd ik op facebook gelijk afgestraft, althans iets van mijn club werd mij in de schoenen geschoven. Hij schreef: en het grappige is dat de club van GJB altijd te laat is met het melden van de manden.

En de club van GJB had toen geen lijsten ingevuld.Het doorgeven van het aantal manden doet de secretaris, ik ben gewoon lid. En bij het niet invullen van lijsten was ik degene die de voorzitter er op attent maakte dat het moest, maar werd aan de kant geschoven, nee dat hoeft nu niet.

En omdat ik fotos plaatste van onze containers die misschien wel tot de twee beste containers van Nederland behoren en waar ik tientallen keren vol lof over schreef, die niet volgens afspraak waren geladen, kwam het niet doorgeven van het aantal manden en het niet invullen van lijsten op mijn bord. En iemand die zo achterbaks is krijgt de wind van voren, ik begin NOOIT met een strijd, maar als ruzies tussen ons club bestuur en de vervoer commissie op mijn bord worden geworpen... Dan ga ik los

Het ging hier om het welzijn van duiven , die in grote hitte in een container zitten en beter verdeeld moeten worden. Al moeten daar vrijwillers voor worden gezocht of betaalde krachten, dat maakt mij niet uit. En dat hoeft helemaal niet, men weet van te voren hoeveel manden er komen, en natuurlijk kan daar een klein verschil in zitten. 

Aanstaande vrijdag ga ik met onze container mee, van klein vervoer tot container tot verzamelplaats tot losplaats ik zal overal aanwezig zijn ( als het hitte protocol in werking is), vrijwillers kunnen zich melden. u kunt mij een zeurkous vinden, maar ik denk altijd aan het welzijn van duiven en wil voor iedereen de meest eerlijke zelfde omstandigheden

 

Terug