Lees het dagboek van Gert Jan Beute

Dagboek woensdag 8 april 2020

8-4-2020

Goedendag vrienden en vriendinnen,

Wat een prachtig mooi weer, de zon hoog aan de hemel vandaag, en eigenlijk de hele week naar ik begreep. Bij de meeste duiven liefhebbers zullen nu de jongen buiten vliegen, of afgezet zijn. De snelle mannen en vrouwen hebben ze al hoog in de lucht staan. We wisten natuurlijk in December en Januari niet wat ons te wachten stond, dan hadden de meesten misschien iets later hun duiven samen gezet, of helemaal niet. Maar nu hebben we de jonge duiven, onze toekomst, onze trots en gaan we er ook geweldig voor zorgen. 

Hier zitten de jongen op twee hokken, ruim hoor, plaats genoeg. Op het oude hok zitten op het ogenblik zo,n 74 jongen en op het Dumo hok zitten nu ongeveer een 30 stuks.

De oude duiven heb ik vorige week weer samen gezet, normaliter doe ik dat nooit, gaan de duiven gelijk op weduwschap en de baan op. Maar nu met dit verschrikkelijke virus in de wereld ligt alles plat en zullen we (als we weer mogen beginnen)  hopen op een paar mooie vluchten eind van het jaar. Maar dan wil je nog een beetje kunnen spelen qua rui. Nu was ik van plan op de koppels 7 dagen samen te laten en dan weer te scheiden. Er zouden dan wel eitjes komen maar die zouden vallen in het hok bij de duivinnen zelf.

Maar toen dacht ik, misschien kan ik ook hier liefhebbers mee blij maken, dus op de oproep wie de eitjes wilden hebben, gratis en voor niks natuurlijk kwamen tientallen berichten.

Dus toen besloten om het iets anders te doen, de koppels samen tot het tweede ei in de schaal ligt, en dan gelijk weg pakken en aan andere liefhebbers geven. Dus een paar liefhebbers die als eersten een bericht stuurden en waarbij ik een goed gevoel had, komen nu de eieren halen. Het aantal wat ze komt halen is terug gebracht naar twee liefhebbers, die halen de eitjes op, die koppel bij koppel gereed liggen. En gewoon bij de deur, we hebben een erstig probleem in de wereld en moeten zo veel mogelijk thuis blijven. Dus dat gaan we zo ook doen. De liefhebbers(twee)halen ze op, op afstand zullen we waarschijnlijk hallo en succes zeggen, maar dat is het dan. Deze twee liefhebbers zetten een paar koppels weer bij iemand anders op de stoep, ook daar willen we zo weinig mogelijk contact.

Iemand vroeg: Waarom tot het tweede ei samen en niet zoals gedacht die 7 dagen. Zoals ik reeds schreef hier boven wilde ik graag iemand anders er blij mee maken en die twee a drie dagen extra samen lijkt me geen probleem( al weten we dat nog niet he). Dus in plaats van de eitjes weg gooien, ergens mensen blij maken.

Tja, wat kan ik zeggen, de duiven zien er geweldig uit, de ene nog mooier en fitter dan de ander. De kwekers gaan lekker door, sommigen zitten op eitjes anderen op jongen. Overal steeds gewoon twee bevruchte eitjes en twee mooi opkomende jongen. Liefhebbers die net als ik aan de toekomst denken, kijken nu al naar de kweek van 2021. Raar eigenlijk hè, maar we kunnen er niets aan doen. 

Ik zie bij de bekende spelers dat die ook al om zich heen kijken voor nieuwe duiven, nog betere, nog snellere, en omdat er geen spel is, worden overal de jongen bij de kwekers nog beter verzorgd , door de extreme omstandigheden hebben we nog meer tijd en aandacht voor de kwekers en jongen. En ook al hebben we nu extreme tijden er komt ook weer een tijd na dit virus, een tijd met duivensport. En ik zie toch dat liefhebbers nu zoeken en hun kansen pakken. En als u de jongen niet kunt halen, de liefhebber wil ze best laten zitten voor u tot na deze blijf thuis tijd. Ook hier kunnen de jongen best even blijven zitten als u ze zou aankopen.

Voor enkele weken geleden heb ik een koppel duiven beschikbaar gezet op facebook voor het goede doel, ook dit koppel blijft hier nu even zitten, het zit me niet in de weg. Een week later kreeg ik een bericht van een andere bieder, hij had net naast het koppel gegrepen. Ook voor hem zitten er hier nu drie duiven (1-2) die voor het goede doel verkocht zijn. Het geld bedrag heb ik gelukkig al kunnen afgeven aan twee gezinnen met duiven die het financieel niet breed hebben. Dus twee kopers tevreden, twee gezinnen blij met dit extraatje en ik blij dat we iets konden doen. 

Blijf denken aan een mooie toekomst, gezond en met duiven. En het komt goed. 

Terug