Lees het dagboek van Gert Jan Beute

Dagboek vrijdag 3 april 2020

3-4-2020

Even ter informatie voor de duivenmelkers. Ik laat regelmatig filmpjes of foto's zien van de duiven hier. Maar ook van de hokken, inrichting, verluchting en de methode. We hebben hier op de hokken geen geheimen, ik laat gewoon alles zien.
- Regelmatig een vraag over het schoonmaken van de hokken. Daarover kan ik dit zeggen, in principe gebeurt dat hier maar 1 keer per week. Jim Coenraad is onze man daarvoor. Op zondag of soms op zaterdag voor de vluchten komt hij aan en maakt alles schoon. De hokken zijn erg droog, heel oud(een deel al van eind jaren 60), na het schoonmaken gooien we wat zilverzand(Wit vogeltjes zand) op de vloer en in de bakken. En bij hele natte dagen gooi ik er wel eens wat kattenbak korrels overheen. Maar het hok is altijd kurkdroog Het kweekhok maak ik in de kweektijd zelf enkele malen per week schoon, naast de keer dat Jim het doet. Bij de oude vliegduiven maak ik op de dag van inmanden alles zelf nog een keer extra schoon, maar alleen de broedbakken. Ik toon de weduwduivinnen altijd aan de doffers en dat vind ik mooier in een frisse bak met schoon laagje zilverzand. Bij de jonge duiven zitten ze in drie afdelingen, wat gewoon open staat. De eerste twee afdelingen zijn van 1975 dus oud!, het derde deel noem ik de speeltuin, dat is er veel later aangebouwd. In die speeltuin ligt een laag stro van wel 30 cm, wat er al ruim twee jaar in ligt. De loketkasten daar in worden 1 keer per week gedaan, maar de vloer met stro dus niet. De twee eerste afdelingen ook gewoon 1 keer per week. Het Dumo hok heeft jaren leeg gestaan. In 2015 hadden we daar een ploeg doffers en duivinnen zitten, dat presteerde niet. In 2016/17/18/19 was het grootste deel van dat Dumo hok leeg. Mensen die hier aankomen zien altijd aan de rechterzijde in het Dumo hok duiven zitten met een vaste volière er voor. In de winter/voorjaar zitten daar wat voedster koppels en later in de zomer zitten daar de duiven voor andere mensen. Nu in 2020 zijn twee afdelingen toch in gebruik genomen voor jonge duiven. In andere jaren hadden we altijd maar èèn ronde van de duiven voor ons zelf, en nu kunnen we wat extra duiven uitwennen. En 1 afdeling met 12 bakken is in gebruik voor 1 koppel(de andere 11 bakken dicht).
We hebben veel ruimte. In het kweekhok staan 48 broedbakken in een U vorm. daarvan staan 24 bakken leeg en dus ook dicht. Wanneer duiven in droge hokken gehouden worden, en zoals wij met wat zilverzand en wat korrels werken, hoeft een hok niet iedere dag schoon. Natuurlijk is een net schoongemaakt hok een mooi gezicht, maar een duif gaat er niet sneller door vliegen. In de natuur is het nest van de duif ook niet iedere dag schoon, zelfs nooit. Morgen of misschien dit weekend meer info

Terug