Lees het dagboek van Gert Jan Beute

Dagboek zondag 22 maart 2020

22-3-2020

Goedemorgen iedereen,

Spannende tijden dat hoef ik u niet te vertellen, hoeven we het hier ook niet over te hebben. Iedereen weet wat te doen.

Laten we het hier gewoon over duiven en duivensport hebben.

Veel vragen over wat te doen met de oude duiven, moet ik ze in het donker zetten of juist niet? iedereen denkt er het zijne van, sommigen doen alsof ze alles weten, maar niemand weet het precies. 

Ik adviseer de oude duiven een beetje mee te verduisteren met de jongen, maar minder donker, een gordijntje wat de meeste zon weg laat is denk ik genoeg. Ik noemde een jutte zak aan een vragen steller, en dan simpel met een paar spijkertjes vast. Een wit laken kan ook, gewoon wat donkerder maken maar minder dan bij de jonge duiven lijkt mij. En dit tot men hoort dat het weer los(de vluchten beginnen) kan, maar dat zal niet voor 1 mei worden denk ik zo. Maar het is voor iedereen maar een beetje gokken.

Wat lichter voeren, iets minder, zo,n 25 gram per duif per dag( even kijken of het genoeg is en natuurlijk alleen bij de ouden) en onregelmatiger voeren. Men kan nu ook prima even terug naar 1 x per dag voeren( bij de ouden).

Wat ik heel belangrijk vind is dat u nu de tijd neemt om ze goed voor te berreiden voor als ze toch weer de baan op mogen. Als u nog geen geelkuur gegeven heeft? en dat toch wel graag zou doen, doe het nu. 

Afgelopen donderdag avond bezoek gehad van èèn der besten op het gebied van onderzoeken en medicijnen bij duiven, hij was er om 19.30 uur en ging weer naar huis om 23.00 uur. En voor u, nee we hebben geen handen geschud en we hebben twee meter uit elkaar gezeten. Hij zat op de praatstoel, had tijd nu hè , dus een groot deel van de huidige ziektes bij duiven besproken, maar ook wat te doen en wat niet.

Ondermeer gesproken over het geven van een geelkuur, maar ook over het gebruik van andere medicatie in plaats van rodinazole. Het komt toch regelmatig voor vertelde hij dat duiven na een kuur toch nog het geel hebben, diverse oorzaken. Op de verpakking staat soms 1 schepje op 2,0 liter water, maar wanneer de duiven op rust staan en het is ook nog eens koud dan drinken ze veel minder en krijgen dus te weinig binnen, duidelijk. Bij weinig drinken moet u het wel aanpassen, ga dan naar 1 schepje op 1 liter of 2 op 2 liter. Maar is het warmer of zitten ze op jongen dan drinken ze veel meer, dan natuurlijk niet.  Medicatie is soms nodig maar u moet het wel goed doen.

Hij sprak ook over de duur van een geelkuur, soms staat er 7 dagen, volgens hem niet nodig en misschien wel fout zelfs, 4/5 dagen met een goede kuur is genoeg, als u het goed doet. We hadden het over van alles, kwamen soms op dingen dat je denkt? tja, wie zou dit nu weten? ging over gebrek aan vitamine D, donkere dagen, weinig zon, weinig vitamine D in het normale voedsel of zelfs de verkeerde...  Duiven die hun bak niet meer in konden komen en na 1 dag een goede Vitamine D te krijgen zo terug in de bak zaten. In mijn Olympic MG Mix en de CVS zaten de goede vitaminen en mineralen, maar och wat is er slechte troep op de markt vertelde hij. En die mensen die alles maar pakken wat eigenlijk voor mensen is... vitamine D tabletjes voor de mens zijn niet voor duiven van 450 gram, en wat dacht je vertelde hij van dier calcium en magnesium pillen voor de mensen die zo hop in de waterbak van duiven gaan.. kan echt niet.

Ik hoor wel vaker liefhebbers over problemen met scheefvliegers, spierkrampen, maar eigenlijk nooit bij liefhebbers die Beute producten geven, als je het goed doet al helemaal niet. Nu op dit ogenblik hoor ik u al zeggen: heb ik helemaal geen last van... nee nu niet, geen wedstrijden, geen harde training dus geen last. En die mensen die zeggen ik heb nooit scheefvliegers of andere spier problemen, kom ik dan op hun hok dan wijs ik ze zo aan ! ze zien het niet eens, en als zo,n duif dan wegblijft op de vlucht... hoe kan dat toch?? 

Nu in deze tijd van afwachten wanneer het los mag, juist aandacht geven aan goede verzorging van uw duiven, schoon maken, schoon houden, en alles doen om ze geweldig aan de start te krijgen voor straks. We beginnen later, en gaan misschien langer door, misschien grotere sprongen, uw duiven moeten het dan wel aan kunnen !!

Kijk hier op deze site bij de producten, en lees het eens door, bestel gewoon, en zorg dat uw duiven er gereed voor zijn.

En wat denkt u van DE JONGE DUIVEN !!! u heeft nu de kans om die gereed te maken voor de toekomst, nu heeft u tijd voor het leren drinken, in de mand steken, tegen luis te behandelen, regelmatig in bad en alles te geven voor later,. Olympic MG Mix voor spieren, kracht, uitgroeien tot kampioenen. LTW om ze te laten trainen als gekken en voor mooie luchtwegen en weerstand. En de colicontrol over het voer, zo vaak mogelijk !!  Ik kan het niet vaak genoeg zeggen, u heeft nu de kans te werken aan de toekomst van uw duiven van later, want later komt, en de duivensport gaat gewoon door, en zijn uw duiven er dan gereed voor, of denkt u ach mijn tijd zal het wel duren? dan sta je straks weer voor niets bij de hokken, te laat, duiven die niet thuis kunnen komen door pijn in de spieren of gewoon geen enkele reserve. Wat gaat er dan gebeuren? Ach ja, laat ik maar stoppen of ach ik zit natuurlijk op de verkeerde plek in de container  jaja , nee gewoon niet gedaan wat kampioenen wel doen.

Ik sprak van de week met Maarten Huijsmans, Stef Bals, Johan den Hartog, Oliver Sabol en nog diverse van die nationale toppers. Die zijn bezig met de duiven hoor, natuurlijk niet op volle sterkte, die hebben ook al die problemen om zich heen van Corona etc. Maar de tijd die ze in de duiven steken is vol overgave en tot in de puntjes voor straks en later. Ook zij blijven thuis, ook zij zijn angstig, maar als ze in het hok zijn of er mee bezig zijn is het vol gas, en bezig met straks en later.

Gisteren kwam Robert Gossen uit Coevorden, ja en ook hier, geen handen schudden, even snel de twee jongen afgeven en weer naar zijn eigen huis, niet de problemen opzoeken nu he.

Hij bracht twee jongen uit Tygo Magnificent, de ongelofelijk goed gemaakte Leo Heremans doffer. Door Robert zelf gekweekt met het 8 x 8 pincipe en altijd èèn van de twee van een koppel een plus oog. Deze Tygo Magnificent is misschien wel de mooiste die ik ooit zag, zodra hij hem zou verkopen komt hij eerst bij mij. En Wim Coel uit Belgie... ja die is niet van gisteren , bestelde al de volgende ronde van dit koppel. Lijn Bolt, Gilbert, Kittel, Mikka etc. ( 3 x Bolt trouwens in Tygo M. )

Terug