Lees het dagboek van Gert Jan Beute

Dagboek woensdag 8 januari 2020

8-1-2020

Goedemorgen iedereen,

ook al zo een zin aan het nieuwe seizoen? Ik wel. Bij het zien van de koppels in het kweekhok en vlieghok kun je bijna niet wachten. De vliegers heb ik dit jaar "vrij" laten paren, althans dat denken de duiven hahaha. Ik had de bakken bij de doffers open gezet, de duivinnen er bij en ben er bij gaan zitten( op een Beute bak) , ik volg dan alle duiven, en wanneer er een doffer een duivin heeft gelokt kijk ik of het kan qua bloedlijnen en of type. Is het mogelijk dan zet ik het koppel vast. Is het niet wenselijk dan pak ik de duivin even weg (naast me in een mandje). Wanneer de doffer dan wederom een duivin heeft gelokt kijk ik opnieuw. 

Ik hoefde maar bij èèn koppel in te grijpen, de rest kon prima. Hoe zit het met plus ogen zult u denken? Hier hebben een zeer groot aantal duiven deze ogen( vroeger zei men kweekogen), dus ook hier grote kans dat het gelijk klopt bij het koppelen. En hoe zit het met alleen kweken uit 8-tjes?  Hier zijn op de hokken geen duiven onder een 8 aanwezig, dus ook daar hoef ik niet naar te kijken.

Maar dan nog, stel dat met vrije paring het niet klopt qua type of oog? dan leg je er eieren onder van de kwekers toch? Ik houd jongen van koppels waar ik in geloof.

Vorig jaar hield ik geen jongen van twee jaarlingen, ze waren niet op mijn hok geboren, ze deden het heel goed dus dit jaar mogen ze eigen jongen groot brengen.

Bij de kwekers gaat het natuurlijk anders, daar geen vrije paring, koppel voor koppel komt de beste partner er bij. Bij de kwekers zoek je naar de beste combinaties, bij de vliegers moet er ook wat verliefheid bij komen, zelf uitzoeken helpt daar bij.

Wel heel belangrijk dat men bij vrije paring toch de koppels opsluit nadien en de laatsten een beetje helpt. Doe je dat niet dan heb je grote verschillen in tijd qua leggen en jongen( er kan dan zo drie weken tussen zitten). Dus de laatste paar koppels die het niet weten of snappen VERPLICHT bij elkaar zetten.

Vanmorgen kreeg ik een foto te zien van een broedschaal met matje maar zonder nestmateriaal, daar ben ik tegen. Een duif heeft ook natuurlijke dingen !! hij maakt een nest van takjes, als je dat ook al gaat afpakken ben je in mijn ogen fout bezig. Dus hier ruim tabakstelen, iedere dag er wat bij. Wanneer een koppel een mega nest maakt haal ik er wat van af natuurlijk. Maar plastic broedschalen of schalen met alleen een matje of alleen een krant het zou niet moeten op uw hok.

Motivatie bij vliegduiven begint IEDERE DAG, dus soms een vrije keuze in partner, zeker in broedbak en in nesten bouwen. Hier staan bij de vliegers in iedere bak zelfs houten kistjes(broedhol) waar de schaal in staat, het zijn holen broeders ! In de natuur brengt een duif geen jongen groot in een plastic bak met een stuk vloerbedekking. Nee de broedende duif krijgt van de partner iedere dag een paar takjes om het nest uit te breiden, MOTIVATIE.

Geniet van uw dag 

 

Terug