Lees het dagboek van Gert Jan Beute

Dagboek maandag 25 november 2019

25-11-2019

Goedendag iedereen,

dat was een vraag die ik veel voorbij zag komen, schrijf je niet meer? Leef je nog? maar maakt u zich niet druk hoor, hier gaat alles goed.

Lekker met de eigen duiven bezig, veel bezoekjes aan liefhebbers gebracht en diversen aan mij, gezelligheid gaat boven alles in onze sport.

De randzaken die beginnen in club, afdeling en NPO laat ik zoveel mogelijk aan me voorbij gaan, het verleden heeft laten zien dat ik me er te druk om maak, en dat het niet helpt. Anderen weten het veel beter, en kunnen het veel beter, dus ik zie het wel. Ook op facebook en in columns komt zo ontzettend veel flauwekul voorbij, ik schaam me soms duivenmelker te zijn.

Volgende week zijn er de nationale dagen, hoe dat komt zien we wel, we zijn er wel bij, onze musetta is 1e Asduif jong midfond van WHZB/BOTB geworden, maar nu ook van de NPO ofwel de nationale kampioenschappen. Ook daar is men nog mee bezig op internet, over tellingen, punten, welke wel en niet kan tellen. Op mijn vraag: blijft Musetta op de 1e plaats staan kreeg ik ja te horen, dus voor ons geen aanpassingen meer. Natuurlijk super blij met dit mega resultaat, de beste jonge duif van het land op de langste afstanden, beter kan niet.

Ach je kunt zeggen het komt door de Beute producten, het komt door de selectie op Uiterlijke kenmerken (B.A.T.S.), je kunt zeggen het komt door de ligging, trek, container etc. Maar hoe het ook is, 19-559 Musetta is de beste jonge duif van nederland. Laten we het maar houden op GELUK. Als ze niet werd gemeld door Niels uit Noord-Holland, hadden we haar niet kunnen halen, dan had ze twee weken later geen 1e prijs kunnen spelen en was het nooit gelukt om de beste jonge duif te krijgen. Ik denk dat als je goed doet, eerlijk bent er soms wat geluk van boven gestuurd word.

Afgelopen jaar was ook het jaar van Lucinde die een 1e NPO pakte en weer familie is van Musetta, maar het was ook het jaar van de Lady leage ringen, Petra had er 24 stuks van. En zaterdag kan ze haar prijs in ontvangst nemen, ze had de snelste duif van het land met de 885.

En afgelopen jaar was ook het jaar van de zus van Lucinde haha, die presteerde veel minder maar gaf twee jongen met een roze ring op die beide een 1e prijs wonnen 891,892

Met de jongen ging het dit jaar heel goed, ik geloof dat tien eerste prijzen behaald werden in de club, een jaar verduisterd, verlicht, en veel tijd in de jongen gestoken en rust in huis doet ook veel hoor. Duiven merken het, zit je goed in je vel dan merken de duiven dat .

We hebben gauw de feestdag van afdeling Friesland, ik ben er wel eens even geweest, nooit lang, maar nu zijn we er bij. en niet alleen omdat we de beste jonge duif lang hebben, nee gewoon voor de sfeer en gezelligheid. Door organisator werd ik gevraagd om de jeugd middag te doen, of te helpen, heb ik wel eens gedaan, is erg leuk. Maar dit keer zei ik nee, helaas. Over het algemeen vinden Friese duivenmelkers het belangrijk dat een Fries dit doet, je hoort toch snel van "Die Beute" of "die bij 10 hoort" , ik stelde dus voor neem een Fries kampioen, ik gaf ook namen van top spelers, die moeten de jeugd helpen en iets proberen te leren, en een beetje hun taal spreken. Nu zag ik dat het de leukste keurmeester van Nederland is geworden, Max van der zwaag, goede keuze, maar een groninger, was er geen Fries? Kinderen willen toch graag een Arie Dijkstra, Pieter Veenstra, Jacob Poortvliet of zo horen spreken, maar Max is natuurlijk een super keuze. Ik ga vast kijken hoe hij het doet.

Gisteren 24 November had ik alle jonge duiven door de handen.. wat gaat dat ongelofelijk snel, ze staan nog op èèn pen. De laatste vlucht hadden ze 1,2 pennen gestoten en nu bijna gereed. En de pokken zijn helemaal weg, de 92 had het erg te pakken, zijn bek stond wat open zelfs, maar zoals ieder jaar kwam alles goed, en zijn ze nu zo strak als wat. Men zegt: door de pokken krijg je groei strepen in de pennen, ik zie niks hier. En een Belgische kampioen vertelde me dat het slecht was zelfs voor duiven, ze krijgen er een tik van vertelde hij. Ja misschien bij velen wel, maar hier niet. Je ziet de pokken, soms in bek, aan de snavel, ogen, poot etc maar ze koeren en vechten gewoon en gaan iedere dag in bad. De 92 zat met volle bek midden in het bad, als ze gezond zijn, goede weerstand en top verzorging dan maakt een pok uitbraak ze helemaal niets, ik denk dat ze er beter van worden zelfs, meer weerstand, ik haal het niet voor niks zelf op de hokken.

Voor het kweekhok zijn er enkele nieuwen gehaald, een paar eigen duiven kwamen terug die uigeleend waren geweest en van enkele top spelers kwam een duif het hok versterken. 

Gisteren ook nog een jonge duif terug gezien die hier weg ging op de zondag na de laatste vlucht. Een dikke 40 gingen toen gratis naar andere liefhebbers, ik zag gisteren een jonge duivin terug, geweldig, net de moeder. 

Op naar morgen, het is nu 11.40 uur, ik ga voeren

Terug