Lees het dagboek van Gert Jan Beute

Dagboek zondag 21 juli 2019

21-7-2019

Goedemorgen

Wederom een zondag vlucht, ditmaal Chateaudun met een afstand van 631 km.

Dit jaar gaat ook weer in de boeken als een raar cq zwaar jaar. Met aan het eind kampioenen die misschien geen kampioen zijn door de zondagvluchten. In het rayon Frisia tellen de zondag vluchten niet, dus al pak je op die vluchten steeds de eerste dan kom je er met de kampioenschappen niet aan. Voor mij een reden om volgend jaar te stoppen met rayon Frisia. Daarbij nog dat de vlees prijzen niet meer gewonnen kunnen worden op de dagfond, dus leden die dagfond als hun specialisme hebben, doen niet mee. Eigenlijk moet je dus vluchten op zaterdag spelen en vitesse midfond speler zijn.

Gisteren de jonge duivenvlucht gehad vanuit Bierges, de duiven werden erg laat gelost, hadden slecht weer onderweg, kwamen met grote dorst thuis, en gisteravond misten nog veel jongen. Vandaag had het prima gekund, hadden we een geweldige vlucht gehad met mooi schoon weer, alle duiven thuis, goede hoop voor de toekomst voor velen, en herstel na de pittige vluchten met de jongen. Maar zondag... ik denk persoonlijk dat de angst om op zondag te gaan lossen de doorslag gaf om op 12.40 uur te lossen, als we diervriendelijk als punt 1 hadden gehad dan waren ze zondag gelost. Je moet bijna bang zijn om het te zeggen. Vorige week ook om 12.10 uur, en ook daar kwamen ze lopend. Gisteren op Bierges zaten er wel grote verschillen in, door de buien onderweg, waren er stroken in onze afdeling die ze goed kregen vooral de langste afstanden. en delen waar ze extreem traag kwamen. En toch, we zeiden het al van te voren wanneer in Bierges gelost is met zuid in de wind, zijn er koppels die door noord holland gaan. Ook nu kwamen er weer meldingen van jongen die de afsluitdijk op gingen.

Toen de eerste 30 ouden op de blauwband meldsite stonden, was er nog geen jong, dat kwam vooral om dat op de kortere afstanden de problemen met het weer nog duidelijk groter waren, later boven in Friesland gingen ze natuurlijk veel sneller. Als men met oudere liefhebbers spreekt, hoor je vaak de kortste afstanden en de oostzijde zitten het beste... dat is al jaren en jaren niet meer zo, de westzijde in iedere afdeling heeft de grootste trek en de verste afstanden hebben meestal de snelste duiven. En nog zijn er vooral oudere spelers die in noord wonen en klagen dat ze fout zitten, te lange afstanden etc. En bijna iedere week laten te toppers zien dat de verste afstanden de meeste kansen hebben, maar wel met goede duiven. Ik hoor boven en naast de stad groningen toch wel klagers, bij het bekijken van hun duiven begrijp ik het wel. Dat willen ze niet zien... Kijk in onze afdeling in Ee bij de Jong, verste afstand ongeveer, en daar maakt het allemaal niet uit, die heeft goede duiven en brengt ze naar de dagfond toe. Als een Leideman, Gerard Heinhuis, Henri van der Linde, Henk Marsman en nog een paar namen in noordoost groningen zouden gaan spelen, zouden er voor weinig andere mensen iets te winnen zijn. 

Hier hadden we 53 jonge duiven mee, in de club spelen we los vooruit de 1e en 2e prijs met 1598 en 1597 mpm, boven in de afdeling gaan ze boven de 1700 mpm. Maar onder ons in de omgeving steenwijk( 8 km korter) komen ze weer niet aan mijn snelheid. Het concours staat hier in de club 53 minuten open. En wat leuk is met dit soort vluchten dat de fondmannen zo goed pakken. Jellema pakt er 22 van de 40 in de punten, kale jongen en veel later geboren dan de onze. En ook Jelsma en vd Weij pakken ruim hun deel met de kale fondploeg. En de jonge duiven mannen met hun strakke vogels.....  Beute 15 van de 53, van Dijk 10 van de 24, Homma 5 van de 28, Jongedijk 6 van de 39 en Hoeben 2 van de 18, en reken maar dat die jongen veel strakker zijn, alle pennen hebben en het met normaal weer winnen. Wanneer fondduiven er zo goed tussen komen en de beste prestaties neerzetten is het een rare vlucht.

Het is nu 09.00 uur zondag ochtend, 47 van de 53 jongen zijn thuis. Dus 6 zijn nog achter, die komen vandaag wel, het is nu duivenweer. Wat hadden we vandaag een prachtige jonge duiven vlucht kunnen hebben met blije melkers die alle duifjes thuis hadden.

De duiven van Chateaudun zijn gelost om 07.15 uur laat ik het zo zeggen als die 1000 mpm vliegen zijn ze er om 17.46 uur, vliegen ze 1300 mpm dan is het 15.20 uur, pakken ze 1500 mpm dan is het 14.15 uur, bij 1800 mpm is het 13.05 uur, bij 2000 mpm is het 12.30 uur en razen ze 2300 mpm dan zijn ze bijna thuis haha dan is het 11.50 uur. dus aankomst vandaag tussen 11.50 uur en 17.45 uur. Maar ik weet niet of ik ze er in laat vandaag, het is een rustdag, het is zondag, misschien kijk ik om 1 minuut na middernacht even welke op het dak zitten, en met een lamp aan dan, mogen ze er in.

Terug