Columns en artikelen Gert Jan Beute

Column 'Column'

10-8-2015

gigantische verschillen in verliezen met de jonge duiven. 

We hebben nu drie vluchtjes gehad met de jongen, en africhting vanuit Deventer , een eerste vlucht op de zaterdag met de zwaarste zomerstorm van de laatste honderd jaar en dan afgelopen zaterdag 1 augustus de tweede officiële vlucht. Op onze hokken te wilhelminaoord zijn de jongen al deze vluchten mee geweest. We zijn de eerste vlucht enkelen kwijt geraakt maar op de storm zaterdag en afgelopen zaterdag gelukkig geen meer. 

Maar er waren in eigen club p.v de Vredesduif grote verschillen, liefhebbers die ze 1 of 2 keer met de africhting mee hadden gehad, hadden alles of bijna alles terug, maar de liefhebbers die hun vuurdoop hadden op zaterdag 1 augustus....daar kwamen ze slecht. De eerste duiven arriveerden rond 10.00 uur en in de avond om 19.00 uur met het klok afslaan hadden ze nog niet of net de helft retour.

Maar er waren er dus ook anderen, de gebroeders Homma hadden 95 jongen mee en hadden ze de eerste africhting van de afdeling mee gehad(105) , de eerste vlucht( die met de mega storm) , hadden ze geen duiven mee en afgelopen zaterdag dus 95, en om 19.00 uur hadden ze 93 thuis. En Herman Gaal uit Steenwijk bijvoorbeeld die had 25 mee en zaterdagavond 24 stuks en zondag de laatste, en ik zelf 35 mee en alles thuis, binnen anderhalf uur zelfs. 

Maar die anderen uit de omgeving steenwijk tot en met noordwolde , er waren liefhebbers met 19 mee en 3 thuis, 50 mee en op zaterdag 15 thuis, en 24 mee 10 thuis. Ook in eigen club 19 mee en 6 thuis. Wel moet gezegd worden deze liefhebbers hadden de eerste vlucht, en de africhtingvlucht niet mee gehad. Dus de tikken, of tikjes die anderen reeds gehad hebben, kregen zij nu. En sterker nog door de oostenwind en de lossing met Urk en de rest van de polders samen. De duiven kwamen via Urk de afdeling binnen, en gingen via Joure tot het einde( Tijnje en Donkerbroek) en moesten toen de zwaai maken terug, wind op kop en dan vanuit de noordwest richting terug naar huis. Postduiven en dan vooral jongen zijn klad vliegers. Theo Pander uit Joure schreef het goed, en daarvoor respect, wij zaten goed schreef hij, van een officiële " wedstrijd" was geen sprake. Anderen schreven over een geweldige uitslag, wat natuurlijk ook een beetje zo was, maar heel erg vertekend. In Joure en dan op het eind bij Tijnje en Donkerbroek kwamen ze met honderden tegelijk. In noord Friesland waren geen enkele verliezen, hier waren de punten er uit binnen 7 a 8 minuten. Die werden apart gelost van zuid Friesland met hun polders, en krijgen hun pittige vluchten waarschijnlijk nog. Al hebben ze het grote voordeel dat de eerste drie vluchten geweldig verliepen.

Ook in andere afdelingen waren de verschillen mega groot, in afdeling 8 en 9 maar ook in 7 was het verloop op sommige plekken dramatisch, maar ook hier flinke verschillen. Esther en Wilco Bultman van Duivendirect hadden er 45 van de 50 terug las ik, maar er waren ook liefhebbers met minder dan 30% thuis. Ook hier moet gezegd worden dat Wilco en Esther mega fanatiek waren en ze wel 20/30 keer hebben weg gehad.

Waar africhtingen zijn in de afdelingen waren aanzienlijk minder verliezen, en dan bij de liefhebbers die ze ook echt mee deden op die vluchtjes he, het blijkt dus wel degelijk dat, gezamenlijk africhten met de container veel en veel belangrijker is dan zelf africhten,nog je moet het doen zoals Wilco en Esther,veel vaak en met diverse liefhebbers tegelijk.

Waar gemiddeld ook meer duiven verloren gingen, zag ik in eigen club, bij de iets minder strakke duiven. Ik krijg ze natuurlijk iedere week in de hand, en dan zie en voel je soms duidelijke verschillen, wat dan op zaterdag avond ook blijkt. Duiven moeten super gezond zijn,willen ze de eerste keer, en dan vooral de eerste keer met oostenwind thuiskomen.

Bij gesprekken met duiven artsen hoor je toch steeds, oriëntatie moeten ze hebben, schone koppen, geel vrij. En dat is natuurlijk ook zo, natuurlijk hebben ze gelijk, ik krijg soms duiven in de handen die gewoon niet thuis kunnen komen, zo zwak. Maar bij anderen , die ze super gezond hebben, strak in het pak, en geweldig in forme vallen ook klappen met oosten wind wanneer het hun eerste keer vlucht is. Al met al weten we nog steeds niet wat nu echt de oorzaak is van al die verliezen. Wat me wel wel steeds opvalt dat de minste verliezen gemiddeld zijn bij de kust afdelingen, dus 1,5,12 en 6. Het lijkt of die jonge duiven iets meer hun weg terug vinden, misschien door meer de kustlijn te volgen, of door de wind vanuit zee.

Advies voor iedereen is toch steeds, een paar keer africhten, een paar keer met wat clubgenoten en dan in de grote mand met de afdeling. En voor de afdelingen: organiseer africhtingvluchten, minimaal twee voor de eerste vlucht. Ook met weinig deelname en het beruchte kostenplaatje , maar we moeten, dus organiseer kleine vluchten voor de eerste officiële wedvlucht.

En dan komen we op het volgende: DNA ! Hoeveel duiven worden er niet gekweekt uit waardeloze ouders. Ik heb het zelf dit jaar weer gezien, uit enkele testduiven heb ik jongen gekweekt, die testduiven zijn weggebleven op de vluchten, vooral op Sens de eerste npo vlucht hier, en zie daar, ik heb geen enkel jong meer van die weggebleven ouders. En de jongen uit de 324 van 2013, en de jongen van de 364 x 345 van 2013 die zijn er ook allemaal nog. Misschien is dit toch ook weer een onderdeel van al die verliezen, de ouders zijn niet geschikt om jongen van te kweken, ze hebben soms het DNA niet, de genen van thuiskomen, prijs winnen en kopvliegen zit niet in hun genen. Liefhebbers die vaker bij mij komen om duiven te laten selecteren, verliezen ook jongen, zeker weten, maar veel minder. En dan ook nog vaak uit dan afgekeurde maar toch aangehouden koppel, omdat het zo, n goede afstamming had of veel geld heeft gekost. Mijn beste Eijerkamp duif is de 13-500 , een echte topper, haar jong van 2014 is er nog, en haar jong van 2015 is er ook nog. En ze heeft twee keer 1 jong gehad. Dus bedenk met kweken, niet het vele is goed, maar het goede is veel. Ik denk dat ik nu meer goeien heb tussen de 35 jongen van 2015 dan tussen de 130 die ik vorig jaar speelde. En natuurlijk zal ik van die kleine 40 die ik nog heb, of 35 die ik speel er nog enkele verspelen, maar 10 geweldige koppeltjes moet ik toch kunnen overhouden voor 2016.... En dan met 20 koppels " ouden" , wie houd mij tegen hahaha. 

Natuurlijk bedoel ik de laatste zin als grappig. Maar je moet wel een beetje moed houden toch? , en ik verwacht veel van 2016 zoals ik reeds schreef in 2013, na de verkoop moet ik er weer staan in 2016. Nu had ik wel gedacht, moet ik eerlijk zeggen dat ik meer goede duiven zou hebben uit het jaar 2014, maar het percentage toppers is matig. Gelukkig zijn er enkele echten bij, maar nogmaals, gemiddeld matig. 

Terug