Columns en artikelen Gert Jan Beute

Column 'De column van 24 april'

24-4-2015

het was een geweldige dag

Het was zaterdag de 18e april, vroeg uit de veren, reeds om half zeven stond ik de waterbakken schoon te maken in de bijkeuken. 

Het was een speciale dag, mijn moeder van 82 jaar kwam een dagje duiven kijken. Ze woond al drie jaar in een verpleegtehuis te Meppel, en heeft niet zo vaak de kans om haar duiven te zien. Nu hadden we dit ruim van te voren geregeld , dus alles was in stelling gebracht om deze dag optimaal te laten verlopen.

Om 08.30 uur haalde ik haar op, maar wilde er dan ook helemaal voor haar zijn, dus de hokken, waterbakken , voer, klokje en zelfs de rammelbussen met pinda,s stonden al gereed. De tijd dat ze bij ons was, was haar tijd. 

We hadden de avond ervoor 103 duiven in de mand gedaan voor Hapert, de voorspelling was noordoostenwind, en dat is voor iedereen ongeveer gelijk. Tijdens de vlucht bleek het iets meer oost dan noordoost, maar dat mag de pret niet drukken, je begint met proberen om een mooi resultaat te behalen in je club en eigen regio, en wanneer dan de wind wat gunstiger is, kun je ook eens naar groter verband kijken. We hadden de 103 duiven in optimale conditie ingekorft, maar in principe is dat standaard, we doen er hier iedere week alles aan om ze fit, gezond en vol motivatie aan de start te brengen. Op de bewuste zaterdag de 18e dus werden de duiven gelost in Hapert om 10.00 uur, en het mooie was dat dit bericht reeds na 08.00 op de afdeling site stond, dus iedereen wist van te voren waar ze aan toe waren. Met de wind en afstand bekend verwachten we de duiven dus tussen 12.15 en 12.30 uur. Natuurlijk wilde mijn moeder reeds ruim van te voren gereed zitten, ze wilde geen moment missen. Rond 12.00 zagen we dat er duiven op Urk waren gevallen en dat we dan om 12.19 moesten klokken. Maar door de wind en afstand was dat niet mogelijk. Om 12.25 kwamen er twee jaarlingen aan, een kras doffer de 734 en op de voet gevolgd door duivin 824. Maar heren laten dames altijd voorgaan, dus ook ditmaal. Het duivinnetje is een rechtstreekse van Team GPS en is dochter van hun wereldberoemde Porky x dochter Janine, beide weer rechtstreeks van Gust Jansen de man van de Olympiade 003. De tweede duif, doffer 734 is zoon van de 761 x 305 beide eerste prijswinnaars op eigen hok. De twee eerste duiven speelden 1 en 2 in de club maar ook in het Rayon E noord tegen 2200 duiven.

Natuurlijk gelijk na aankomst even laten zien aan mijn moeder, ze kan het nog steeds hoor, ze pakt ze in de handen en zegt, goede spieren, mooi opgepompt, zachte pluim, een mooi vliegtype. Ondertussen vielen nog veel meer duiven, in een uurtje zo.n 100 thuis van de 103 dus dat was prima, en gelukkig geen achterblijvers. En dat dan op zo,n dag dat je moeder van 82 een dagje thuis is. Machtig mooi, ze heeft alle 103 duiven zien vallen. En scherp dat ze nog is, zag ze dat de eerste 14 stuks op het A hok vielen, dat komt door de warmte zei ze, dat andere hok komt later in het seizoen wel. Haha geweldig jongens, om een dame van 82 zo te horen praten over haar hobby, de duivensport. 

Toen ik vertelde dat de eerste prijswinnaar Halle Berry heet, fronste ze haar wenkbrauwen , waarom geen gewone naam vroeg ze, waarom geen mooie blauwe? Of de 824? Halle Berry kende ze niet, en vond het een naam van niets. Tegen kwart over drie gingen we naar het clubgebouw van pv de Vredesduif te Noordwolde, en dan zie je gelijk wie, wie is he. Na 3 jaar verpleegtehuis , en 4 jaar voor het laatst dat ze in haar gebouw was, ze is het oudste lid( nog steeds lid) , komen enkele leden gelijk gedag zeggen, en zijn er die haar niet eens begroeten. Duivensport he. Natuurlijk deed de voorzitter een klein woordje en was er een bosje bloemen.... Na vier jaar een keer in het clubgebouw is niet zomaar wat voor een dame van 82.

Na het klokafslaan trots als een pauw met de uitslag in de handen in haar rolstoel terug naar de auto. Lekker met het gezin en mama bij de Chinees gaan eten in Vledder en toen tegen 20.30 weer thuis in haar eigen kamertje, een vermoeiende maar prachtige dag voor haar, en een geweldige dag voor ons. Natuurlijk omdat we de eerste en tweede prijs pakten naar nog meer natuurlijk omdat het haar dag was, de 18e april. 

Vorige week(11e)  kwamen bij veel bekende liefhebbers de duiven wat middelmatig, maar afgelopen zaterdag de 18e was er geen uitvlucht , wanneer je de duiven goed hebt, gezond en van een goede kwaliteit dan was het een prachtige dag, super duiven weer, Hollandse lucht, dus ze moesten er zijn. Met een beetje wind op kop, zie je gelijk dat de bekende namen weer de kop pakken. Al is een ander weer type ook wel eens leuk hoor, niet iedere week hoeft het kopwind met een stralend zonnetje te zijn, dan worden de uitslagen zo eentonig.

 

Terug