Columns en artikelen Gert Jan Beute

Column 'Jonge duiven 2012'

29-6-2012

Vorige week heeft u de column van mij moeten missen. Of misschien was u wel blij, het Spoor een keer zonder die narcistische Beute. Ik had er gewoon even geen tijd voor. Moeder Beute ligt in het ziekenhuis te Meppel (afdeling D2 kamer 11  een kaartje van u vind ze vast leuk). Ze had al jaren ondragelijke pijn in haar been, net boven haar knie. Alle 4 profesoren waren het eens, er was niets aan te zien, een nieuwe knie was flauwekul. Maar na veel drammen van ons toch maar een operatie, blijkt het bovenbeen bot net boven de knie bijna helemaal te zijn weggeteerd. Helse pijnen moet ze hebben gehad vertelde de dokter ons...

Ja, dat zei ze al jaren. Nieuwe knie er in, en het enorme gat in het bovenbeen gerepareerd met beton, En gaan met die banaan. 5 dagen later brak het been af als een lucifershoutje. Nu zijn we verder van huis, wederom operatie, titanium platen er tegen aan en zes weken bedrust. Nog nooit gezien vertelde de chirurg, alleen in medische tijdschriften.  En ja dan komt de duivensport op het tweede plan. De week voor Pithiviers liep alles mis wat er mis kon gaan, naast de ziekenhuis opname kwam ook de grote ploeg tuinmannen aan het werk vlak voor de hokken. Duiven andere tijden los of niet los, veel steengruis op de hokken en veel mensen bij het hok. Al met al een slechte voorbereiding. En wat we al verwachten kwam uit, de duiven bakten er niets van op zaterdag 26 Mei jl. 20 duiven mee op de fond en 7 prijsjes en 20 op de vitesse en ook maar 6 prijsjes. Gelukkig wel steeds bij de eerste 10 in de club, dat had er ook nog moeten bij komen. De afgelopen week was de voorbereiding iets beter , de tuin is klaar, de timmerlui in het huis ook, maar moeder nog steeds in het ziekenhuis, maar met hulp van vrienden( Daan, Ydo, Elco, Willem) en natuurlijk Klaasje konden de duiven toch een redelijke week hebben wat resulteerde in een 2e van de Afdeling afgelopen zaterdag op Quievrain tegen meer dan 10.000 duiven. En de 3e ACG ( samenspel van 6 verenigingen)overwinning in het seizoen 2012 was een feit. We hopen dat moeder snel opknapt en dat de rust snel wederkeert.

De jonge duiven

We zijn het seizoen 2012 begonnen met totaal 129 jonge duiven waar er op 3 juni 2012 nog 102 van over hebben. De meesten zijn opgegeten door de roofvogels of van schrik weggevlogen bij een aanval. We hebben in principe maar Eén ronde voor ons zelf, dus eigenlijk zijn alle jongen geboren in Januari en dus winterjongen. We hebben ze verduisterd van 1 maart tot 1 juni. We weten dat je winterjongen misschien niet hoeft te verduisteren maar doen het toch, ik wil niet de kans lopen om straks bij de mooie vluchten kale jongen te hebben. De laatste jaren keken we niet naar de prestaties van onze jonge garde, we waren blij met de ervaring die ze opdeden en als er dan een eerste prijs of kampioenschap tussen door kwam was het mooi meegenomen.

Maar elke keer wanneer ik bij Peter Fincken kwam (Maasbracht) en dan de passie zag die hij heeft voor het jonge duivenspel heeft, kriebelde het toch een beetje bij mij. Zou ik ook jonge duiven kampioen kunnen worden? Misschien kan het maar dan moet ik er wel veel meer voor doen dan ik de laatste jaren deed...

Zo ben ik in maart al begonnen met ze op te jagen om te laten trainen (ik was gewend ze te laten scharrelen in de tuin tot eind april). Ze begonnen eigenlijk vrij snel met goed en lang te vliegen. Kinderziekten hebben we nog niet gehad, dus geen dag coli, orni of andere problemen. In het verleden hebben we toch weinig problemen gehad met de jonge duiven hoor, echte problemen ken ik niet. In 2007 en 2010 hadden we wel een paar zieke jonge duiven, maar die waren op een ander hok geboren, die van 2010 hadden streptokokken. Onze eigen duiven zijn gelukkig ook in die tijd niet ziek geworden.

Nu op dit ogenblik, en ik spreek over de maanden april en mei zijn er veel gevallen van dode jongen in Nederland en België door waarschijnlijk paramixo, maar gelukkig hebben we ook daar nog geen last van gehad. Onze jonge duiven waren op tijd geënt en dan kun je de grote problemen voor zijn. Waarschijnlijk laat ik de jonge duiven tussen nu en twee weken nog een keer enten, die extra enting zou een nog grotere bescherming geven vertelden de kenners mij.

Zoals ik al eerder vertelde trainen de jonge duiven super, ze krijgen een mengeling van Recup en Super weduwschap van Beijers. Met het grootste deel recup moet ik zeggen. Toen ze in Maart begonnen moesten te trainen ben ik van kweekvoer (wat ze toen nog hadden) overgestapt naar een veertien dagen licht voer (Recup van Beijers Elite) en gelijktijdig Prange Suppe door het water. En dan is het net of de duivel achter ze aanzit, ze gaan ongelofelijk hard en vaak lang trainen. Na deze twee weken Prange Suppe en licht voer, kregen ze op dinsdag en donderdag steeds het restant van de oude duiven, en omdat die op maandag en woensdag Prange Suppe krijgen, was dit ook voor hun in de drinkbak.

Op zaterdag 2 juni heb ik alle jonge duiven eens door de hand genomen (vluchtig) en ze een Belga Magix tablet van de Weerd opgestoken, Dit is een tablet tegen het geel. In eerste instantie was er 1 jonge duif die matig in de hand lag, de rest kon de eerste keuring doorstaan. Maar omdat ik ze eigenlijk in de hand had voor het opsteken van de tablet ging het wat snel en neem ik ze nog enkele malen in de handen om te selecteren.

Zo nu en dan kreeg ik een duif in de handen dat ik dacht : “die moet ik vast en naam geven” , en schreef ik het nummer even op. Het jaar 2012 is van de F van Ferdinand, dus alle jonge duiven krijgen een naam beginnend met deze letter (ik doe dat vanaf 2007). Heeft dat nut? Nee, geen enkel, maar het is gewoon leuk, en duivensport vind ik prachtig en het namen zoeken is gewoon een onderdeeltje geworden van de totale duivensport. Namen die ik nu heb zijn bijvoorbeeld: Fiction, Flaming Kiss, Free Spirit, Foxy Lady, Facebook, maar ook Friese namen als Famke en Foppe. Deze paar Friese namen gebruik ik bij de samen kweek duiven met Djoerd van der Veen, de grote kampioen uit Zwaagwesteinde (de Westerein).

Op 20 juni gaan de eerste 10 jongen even mee naar dokter Nanne Wolff, ik heb daar een afspraak iedere veertien dagen voor de oude duiven, maar nu even een extra afspraak gemaakt voor het onderzoeken van de jonge garde 2012. De oude duiven krijgen bijna niets aan medicatie, maar met de jonge garde doe ik dit systeem nog niet. De jonge krijgen straks tijdens de vluchten gewoon een onsmettingmix door het water( of SA van Wolff of Combinatie mix van Hans van der Sluis).

Als het goed is ben ik in de week van deze column begonnen met opleren van de jonge duiven, ze zijn al twee keer weggeweest maar op hele korte afstanden van 850 meter en 3 kilometer. Ik ben van het voorzichtige werk.
Op dit ogenblik word het hok waarin ze wonen twee keer per week schoongemaakt, ik twijfel nog wat ik ga doen, maar waarschijnlijk ga ik ze vanaf de trainingsvluchten met jongen op een dikke laag stro zetten en alleen de schapjes en bakjes nog schoon maken. De duiven kunnen dan naar hartenlust, nesten bouwen, hoekjes in beslag nemen of wat ze maar willen. Misschien gaan we ze vanaf de 3e vlucht op de deur spelen (gescheiden geslachten), maar dat is nog niet zeker, eerst kijken hoe het loopt.

De verduistering is dus weggepakt op 1 juni en er zal worden bijgelicht vanaf 21 juni as. Steeds vanaf 05.00 uur tot en met 23.00 uur. En dit tot de laatste vlucht dat ik ze speel. Hopelijk verspelen we niet te veel jongen. Al is het de laatste jaren  bij veel liefhebbers bijna 50% wat ze kwijt raken op de eerste vluchten. Zijn we eenmaal op 250 kilometer verspelen ze niets meer.

De afdeling Friesland heeft vier trainingsvluchten met de jonge duiven gepland voor het seizoen 2012, en dat is een goede zaak. Ze zullen ook vier keer per groep gelost worden( Friesland heeft vier groepen). Hopelijk zetten veel liefhebbers hun jongen op deze vluchten in, je kunt ze nooit genoeg ervaring geven. Ze leren drinken, en leren de stress te overwinnen voordat de grote massa van 30.000 gelost gaat worden de 5e vlucht (eerste officiële). Friesland is druk bezig geweest met het jonge duiven opleer spel, doe er uw voordeel mee.

Succes!

Terug