Columns en artikelen Gert Jan Beute

Column 'Hè hè, we zijn weer terug'

3-6-2011

Goedendag vrienden en vriendinnen, heeft u me gemist vorige week in het Spoor? Of vond u het eigenlijk wel lekker rustig?
Eerst wil ik iedereen bedanken voor de honderden mailtjes, kaartjes en of telefoontjes die ik heb gehad, ik heb niet iedereen persoonlijk kunnen bedanken dus hierbij, Geweldig bedankt!

Op maandag 16 mei jl. was ik voor een kleine operatie in het ziekenhuis te Hoogeveen. Al jaren ben ik een gezellige dikkerd, maar ik wil eigenlijk gewoon gezellig zijn, dik hoeft van mij niet. Ik heb dus een maagbandje laten zetten in de hoop dat dit me ondersteund om af te vallen. Ik begon zo’n twee weken voor de operatie op 133 kilo en begon met een speciaal dieet, nu vanmorgen (23-05) woog ik nog 118.7 kilo. Dus eerst maar eens proberen onder de honderd te komen en daarna te blijven.

Heeft dit te maken met duivensport? In zekere zin wel, bij onze duiven letten we ook op het gewicht, of ze goed eten, of ze wel blijven eten en of ze niet te veel eten bij weinig training. Bij veel liefhebbers zijn op dit ogenblik de duiven te dun, ja U leest het goed, ze zijn te mager. Dat komt door de extreme training die ze hun duiven voorschotelen, ze lezen dat ze 3 uur per dag moeten trainen in de bladen of op internet, ze gebruiken vlaggen en of helium ballonnen en zelfs ratels om ze in de lucht te houden.

Die duiven trainen dan wel goed maar gaan diep in hun reserves omdat deze liefhebbers de voeding behorende bij deze training niet aangepast hebben.. En dan hoef je geen professor te zijn om te weten dat dit fout gaat in de komende weken. We zagen het twee weken geleden al bij ons in de afdeling Friesland, we speelden Sens 556 km, en natuurlijk was het te vroeg en te ver, ik weet het, we hadden nog geen afstand gehad en dan : poef, een zware eendaagse fond van 9 uurtjes of langer vliegen..

Grote aantallen duiven weg die dag, gelukkig kwamen de meesten nog net terug de andere dag, maar wat als we over 2 weken wederom zo’n vlucht krijgen? Die zien we nooit weer terug. We moeten onze duiven dus aan het eten houden en dat kan niet met de “gewone” maaltijden van 10 en 20 gram. Nu naar zo’n 5 a 7 weken spel moet men over op volle bak (voor diegene die dat nog niet doen), geef uw duiven gewoon volle bak van de samenstelling van uw keuze (bij ons Beyers Elite Enzymic), en pak dan deze volle bak na zo’n uur weer weg. Natuurlijk weet ik dat duivinnen aan 10 minuten eten genoeg hebben, maar uw doffers daarentegen hebben meer tijd nodig.

Doffers willen eerst vechten, spelen en hun bak in en uit kletsen, is dan het voer na 15 minuten weggepakt dan kunnen ze dus niet eten. Ga bij uw doffers maar eens stiekem kijken (van achter de deur), u ziet ze dan om de paar minuten nogmaals terug naar de voerbak gaan.
Maar is deze twee keer per dag voeren voldoende? Neen, in deze moderne tijd van duivensport niet meer, Er moet meer in de duiven gestopt worden dan alleen graan en water. Om 5 eendaagse fond, 5 midfond vluchten en 5 vitesse vluchten in èèn seizoen aan te kunnen moet je er wel wat bijgeven.

Begin eerst eens iedere dag een paar flinke handen snoepzaad met hennep bij te voeren, als het kan tussen de middag maar het kan natuurlijk ook prima rond 20.00 avonds. En als de voorspelling voor het aankomende weekend zwaar is of de laatste vluchten niet gemakkelijk waren is het zeker verstandig regelmatig pinda’s en kaas bij te voeren (gemalen), doe hier eens wat 96% dierlijk eiwit poeder over en eens wat Calcium/Magnesium/Fosfor etc.

En wil je het nog beter doen, geef eens wat omega olie of andere duiven olie (over het voer). Natuurlijk weet ik dat het niet verplicht is. Bent u Vitesse speler? Of speelt u uw duiven om de week dan kan het best nog wel eens zonder, maar wilt u zich meten met de “bekende” spelers dan moet er soms iets extra’s bij (kijk eens op www.duivensites.nl/beute en dan bij voerschema en producten).

Doktersbezoek

Afgelopen maandag de 23e mei weer even op bezoek geweest bij dokter Nanne Wolff te Wezep (Hattemerbroek), ik had mijn privé chauffeur Willem Heinhuis meegenomen. Het was weer een drukte van belang daar. De heer Ferwerda uit Joure was net voor me aan de beurt. Wij dus even wachten (konden we onderweg weer gezellig kletsen met de meiden achter de balie), komt er opeens een politie auto aangereden met, bleek het Eddy Bloemen uit Staphorst te zijn, deze sterk op de fond spelende liefhebber had me zien rijden en kwam achter me aan. Even met Eddy gesproken over de grote fond en over mijn ambities over die afstanden (niet), zeer aardige kerel, verstand van zaken.

Toen konden we naar binnen, Ik had Daisy en Calla meegenomen (10-012 en 09-375). Keelstrijkje, mestonderzoek en luchtwegen onderzoek gedaan en wederom niets gevonden. Geel kon in principe ook niet, ik heb de duiven op zaterdagavond 14 mei jl. een capsule tegen deze ziekte opgestoken. Ik was niet geheel tevreden over deze vlucht (wel 1e van het ACG, maar te traag verloop) en door mijn ziekenhuis opname van die week kon ik niet meer terecht bij dokter Wolff.

En dan moet je soms wel eens de gok nemen, wacht ik nog een week, of doe ik iets. Ik koos voor de eerste keer sinds begin vorig jaar (2010) voor een geelcapsule. De afgelopen week (21 mei) speelden we 20 duivinnen (de rest bleef thuis), en pakten we toch 7, 8, 9 tegen 1781 duiven in het ACG. Nu had het natuurlijk best kunnen zijn dat de duiven niets hadden op zaterdag de 14e (ik weet het wel 85% zeker), maar ik durfde de gok niet te nemen, dus een geelcapsule.

Terug