Columns en artikelen Gert Jan Beute

Column 'De slechtste prestatie van het jaar...'

13-8-2010

Afgelopen zaterdag 7 augustus 2010 hadden we de slechtste prestatie van het jaar, we waren 17e in de club tegen 421 duiven. Dat is lange tijd niet gebeurt, je gaat dan natuurlijk zoeken. Waar is het fout gegaan, wat heb ik anders gedaan dan de weken en maanden ervoor?  Hier het dagboekje wat ik elke dag bij hou. Ook ik lees het nog wel 10 x door, wat ging er fout? Waarom klokten op die zelfde dag hier in Afdeling Friesland Zuid de topmannen Adrie Kors, Hatty Roest en Wim van Dijk ook geen vroege duif in het ACG.

Kwam het door de andere wind? Kwam het door het feit dat de zuidelijke duiven tussen de noordelijke kwamen( verkeerde lossing qua tijd)? Waar kwam het door? We zoeken verder en laten het u volgende week weten.

Maandag 2 augustus

Gisteren gelukkig een zeer goed verlopen vlucht voor Afdeling Friesland-Zuid, alle duiven waren in een poep en een scheet weer thuis, geen verliezen. We pakken in het ACG 2,3,7 (in de club 1,2,4), de eerste 2 duiven in de zelfde seconde. 40 mee, 40 thuis.
Vanmorgen zouden de jongen in de mand moeten, maar door de zondagvlucht is het vandaag ( maandag) voor de duiven eigenlijk zondag, dus lekker in bad. Morgen gaan de duiven weer in de mand. De ouden beginnen lekker met eieren te komen, de eerste eitjes zijn gevallen. Gisteren hebben de jongen ornithose speciaal van van der Sluis door het water gehad, vandaag hun lekkere Prange Suppe hahaha. En nu naar het werk, moet om 14.00 beginnen tot 23.00 uur.

Dinsdag 3 augustus

De jonge duiven vanmorgen even weggebracht naar `s-Heerenbroek (tussen Zwolle en Kampen), los gelaten tussen de dikke buien door om 10.25 uur. Tussen Zwolle en Meppel had ik een gigantische stortbui, ik zat droog in de auto maar de jongen vlogen buiten.... aankomst van de jonge duiven om 11.07 uur. Mijn moeder moest ze even binnen halen, binnen 35 seconden alle duiven in het hok en over de klok hahaha. Gisteren heb ik de jonge duiven niet weg gehad, maar dat wist u al, voor de duiven was het gisteren (maandag), de rustdag na de wedstrijd. maar dinsdag, woensdag en donderdag gaan we weer op pad met ze.

Woensdag 4 augustus

Vandaag een rare en leuke dag. Eerst de jonge duiven naar de Neushoornweg tussen Kraggenburg en Ens gebracht, gelost om 10.12 uur het was zwaar bewolkt maar daar kijk ik niet meer naar als de duiven eenmaal in de container zijn geweest. De duiven kwamen prima naar huis, om 10.40 uur viel de eerste en zaten ze binnen een minuutje in het hok. Na de algehele verzorging vertrokken we naar Hilversum, er zat een jonge duif in het centraal hok daar, toen zouden we naar Sleewijk voor een andere vermiste jonge duif, maar in Hilversum aangekomen waren we adres en telefoonnummer vergeten... dus de jonge duif zit er nog.

Toen naar Wijk bij Duurstede om een bezoekje te brengen bij Guus en Ans van Aken, Ans is zeer ernstig ziek, dus we wilden haar graag even bezoeken. Bij Guus nog even het FENOMEEN mogen bekijken, deze zoon WITBUIK x BRAAKHUISDUIVIN is van 1991 dus 19 jaar oud en dit jaar nog weer 5 bevruchte eitjes. De doffer zit op zolder in een eigen Villa met bad. Een ongelofelijke sterke duif met vele nazaten die erg goed presteren op de grote fond o.a. bij Batenburg van de Merwe. En verder 2e,7e,11e,11e,19e,32e,32e,enz. Nationaal bij diverse liefhebbers. We hadden voor een clubgenoot van Guus een mooie jonge duif mee gebracht (op een bon) en gelijk maar 1 voor Guus zelf.

Donderdag 5 augustus

De jonge duiven maar weer naar 's-Heerenbroek gebracht (tussen Zwolle en Kampen), er stond ook nog iemand uit Kraggenburg( aan de andere kant van Zwartemeer), konden ze mooi samen optrekken. De 45 van ons zo'n 35 van Daniel en dan nog een mandje uit Kraggenburg (fondspeler). We kwamen gelijk aan met de duiven, door de dikke buien onderweg hadden ze in de remmen geknepen en wij wat extra gas gegeven.

Gisteren had ik het nog even over Guus van Aken, bijzonder aardige man. We hebben hem jaren geleden leren kennen door onze vrienden Jos en Marijke Voortman (Koerier duivenfilms), Guus is de geluidsman van de Koerier. Door de ernstige ziekte van zijn vrouw doet hij op dit ogenblik niet mee met de wedstrijden( grote Fond). Heeft u de nieuwe koerierfilm al gezien? deel 1 en 2 Leo Heremans en Hans Dekkers Hedikhuizen. Goede films, nog geen lid van de Koerier??? Wat, echt niet??? Bel snel en word lid 030-2660610 en laat uw vrouw/vriendin/moeder/zus even meekijken naar deel 69 en 73 , misschien vinden ze de duiven niet leuk maar mij wel :-)

Net een leuke mail van Maurice Laban: de start met de jonge duiven was geweldig, ik geef ze Beute Herstel-Power. Ik zal nog wel verder wegzakken tegen de profs maar nu in de Hoekse Waard hoef ik alleen Reedijk Jongekrijg voor te laten in de tussenstand jong.

En weer één van Ad de Jong Heukelum: Het is gelukt om in de afdeling 7 op de midfond 1e Onaangewezen kampioen te worden (verfijnd systeem). Het hoge prijspercentage van de Vitesse nu ook weer op de Midfond (afdeling 7 75,9% prijs. En in 2010 6 x TT, dus tot nu toe een superseizoen ook dankzij Prange Suppe. Groetjes Ad de Jong

Prachtig!!

Vrijdag 6 augustus

Vanavond inmanden voor de 4e Jonge duivenvlucht. Hopelijk net zo'n goed verloop als vorige week zondag. Bij ons in Friesland Zuid was het verloop zoals in Noord bij de eerste 2 vluchten. Noord had nu een matig/slecht verloop met zo'n 20% achterblijvers, hun voordeel was dat dit pas op de 3e vlucht gebeurde dus veel duiven kwamen na in de loop van de week. In Zuid was het gelijk de 1e vlucht met zo'n verloop en die jongen weten en kennen nog niets. Maar ik hoop voor een ieder dat het een mooie vlucht gaat worden. Bij ons weer 40 stuks in de mand, ik hoop op meer prijspercentage dan de laatste weken. We hebben wel steeds hele vroege duiven maar geen 50% prijs en dat steekt me een beetje. Eigenlijk hadden we volgende week de eerste vlucht met 2 nachten mand( donderdag inmanden), maar dit is een weekje verzet, goed werk van de afdeling dunkt me. Al hebben alle jongen vorige week ook al 2 nachten mand gehad, dus water drinken kunnen ze nu allemaal! Door het niet tellen van vorige week zondag voor de afdelingpunten is dit automatisch de aftrekvlucht... Voor ons jammer we pakten 2,3,7 in het ACG met de aangewezen... Maar ja, het verloop was goed dus laten we het maar als positief opvatten.

Laatste nieuws: Missouri's Girl heeft net haar 2e eitje gelegd

Tijdens de winterkweek december 2008/2009 had ze nog gelegd, maar naar na het seizoen 2009 wilde ze niet meer leggen( ze zat bij Chè , op de hokken van Eijerkamp & zonen), later in winter 2009/2010 wilde ze nog steeds geen ei leggen. Nu na het seizoen 2010 was het eindelijk weer zover, hopelijk blijft het nu goed gaan...

Zaterdag 7 augustus

Net de uitslag van Orange bekeken op www.blauwband.nl Het is allemaal Ultje Jellema wat de klok slaat, doen de andere fondspelers niet mee of maar met 1 of twee duiven? Ik zag Jellema met 20 bij de 1e 66 duiven. Ook zoon Jelle in Nijverdal pakt ze als een trein, hij is daar net bezig met duiven, als hij nu al zo pakt daar is er straks voor de anderen veel werk te verzetten om Jelle bij te houden in Afdeling 9. Succes iedereen op de grote fond. Jammer vond ik, dat de afspraak was (dacht ik) zo vroeg mogelijk los, een soort eendaagse fond ZLU vlucht... Nu werden ze gisteren om 09.30 uur gelost, werd het toch een overnacht, jammer voor de mensen die graag om 22.00 uur 1 op de klep hadden hangen.

Onze jonge duiven zijn gelost om 10.05 uur de Duffel 227,242 km voor ons. We hebben 40 duiven mee. Als ze 1400 mpm halen is het 12.47.19 dat we moeten klokken, de wind is zuid 1/2 bij de losplaats waarschijnlijk, want hier buiten waaien de bomen aardig meer. Op dit ogenblik is het hier plaatselijk zuidoost/zuid wind.( 11.00 uur). Wat opviel dat Friesland wederom de laatste was met de lossing...vroeger stonden we bekend als de cowboys van de duivensport, altijd los en de eersten! Nu zijn we het braafste jongetje in de klas qua lossingen. Misschien juist heel goed geweest? we weten het nu nog niet, straks tegen 14.00 uur weten we of het goed ging, en of de cowboys in de kast moeten blijven, maar misschien ook niet: ik zie de spandoeken al op de afdelingvergadering : COWBOYS, COWBOYS, COWBOYS, onze Friese Duiven kunnen er tegen hoor, gemiddeld gezien malen die (eenmaal door de zure appel heen als jong), niet om een inversie, wolkendek, regenzone..maar ff afwachten nog.

Vandaag de slechtste prestatie van het seizoen, we zijn pas de 11e liefhebber in de club, dat is lang geleden dat dit gebeurt is. De 1e liefhebber pakt 1610 mpm en wij pas 1539 mpm. Waar komt het door? Geen idee: Misschien de staartwind? of misschien de rode mais die we woensdag en donderdag hebben bijgevoerd? Nog nooit voerden we deze mais, Of gewoon pech hahaha laten we volgende weel even afwachten. Wel bijna alle duiven thuis nu.

Terug