
Berichtdetails
22-3-2023
Goedendag iedereen,
Hier onder ziet u een soort van schema cq rode draad voor een marathon speler uit Belgie :
Veel duiven die in Nederland maar vooral België gespeeld worden op de marathon vluchten zijn er niet geschikt voor. Op papier zijn het dan marathon duiven(afstamming), maar van bouw, spieren, pluimen en evenwicht niet. Mijn mening is dat u de zelfde voorbereiding zou moeten hebben als een Programma speler, bij u gaan ze ook in de maand April mee op de vluchten al dan als invliegduif. Er zijn marathon spelers die ze in mijn beleving te weinig km laten maken, ze spelen ze een paar keer, en ze gaan op de marathon, een duif moet kilometers maken. Overal hebben we uitzonderingen, je hoort soms van : Maar drie keer in de mand geweest en nu een kopprijs op een 1000 km vlucht. Dat zijn dan uitzonderingen dan of zelfs niet eens waar.
Het schema wat ik voor u maak is puur gericht voor uw vliegduiven, voor ALLE vliegduiven dus 2022 en ouder( Nu Maart 2023). Het voer en producten schema maak ik vanaf 1 April. Of ze nog op nest zitten, of weduwschap of de losse duiven, het systeem is het zelfde. Het enige verschil is dat als er jongen bij liggen u meer moet voeren, en dan het beste in potjes bij de koppels die graanjongen hebben. Bij marathon spelers zitten de koppels vaak op diverse standen bij elkaar in, eitjes, kleine jongen, grote jongen etc.
- Heel belangrijk is dat u in de maand februari of maart de duiven een tablet( Wormmac van Belgica de Weerd) geeft tegen wormen. Wormen komen bij marathon duiven meer voor omdat ze langer onderweg zijn, dus vaker een besmetting oplopen. Ergens onderweg drinken of een slakje opeten, maar ook omdat marathon spelers gemiddeld hun duiven wat meer laten scharrelen in de tuin en of op het dak.
- Ook een kuurtje tegen Tricho ( liefst in Maart of begin April) is aan te bevelen, tijdens de vluchten gebruiken we zo weinig mogelijk maar dat moeten ze wel helemaal schoon zijn. Een kuurtje tegen het Geel(Tricho) werkt goed mits goed gebruikt ! Wanneer het wat kouder is, drinken duiven weinig, wanneer marathon duiven buiten scharrelen drinken ze buiten ook een deel. Dus een geelkuur gaat over het voer, 7 dagen achter elkaar over het voer! Maar voor u een tip: Gebruik eens een modern combinatie product met breed werkende combinatie tegen o.a. Luchtwegen Maagdarminfecties, Trichomoniasis en Hexamitose ! Octaplan met Paromomycine, Sulfachloorpyrazidine en Trimethhroprim. En dan dus geen traditioneel tricho middel als Rodinazole
- Probeer in het seizoen zo weinig mogelijk medicatie te geven maar al u wat doet, doe het dan goed, die ene dag na de vlucht heeft geen enkele zin, u haalt dan bij wijze van spreken het kopje van de Tricho af, de tweede dag hersteld het overgebleven deel van de Tricho, en wordt juist sterker. Als u tijdens de vluchten iets wil doen tegen het geel, geef dan bij thuiskomst en de dag erna een Belga Magix tablet per duif( dus twee dagen achter elkaar per duif, vergeet de partner niet) en dat eens per drie a vier weken. Als u iets zou willen geven voor de “koppen” , geef dan een injectie met Orni Rood Injectie van dokter van der Sluis of de gele Orni injectie van Belgica de Weerd en dan bij ernstige problemen of totaal geen vorm bij alle duiven. Bent u niet van de injecties dan twee dagen achter elkaar een lincospectin tablet opsteken
Vanaf 1 April gaat u als Marathon Speler eerst 14 dagen LTW geven, dus tot en met vrijdag 14e April. Op maandag, dinsdag en woensdag ( 17,18,19 April) zijn de eerste “standaard” dagen dat u LTW geeft. Iedere Maandag, dinsdag en woensdag daarna steeds LTW door het water. Of uw duiven op nest zitten, eitjes, jongen en of weduwschap is niet van belang voor de LTW dagen. De datum 1 April is voor u ook het startsein van de wekelijkse Olympic MG dagen met Lecithine olie , ik ga er van uit dat u op zaterdag speelt, dan gaat op zondag en maandag de Olympic MG Mix over het voer met Lecithine olie. Is het de eerste weken op zondag spelen, dan schuift alles een dag door dus naar maandag en dinsdag MG over het voer. Belangrijk: wanneer eenmaal de marathon vluchten aangekomen zijn dan gaat u misschien met sommige koppels wel en sommige koppels niet spelen die bepaalde datum. Het voer in de voerbak (voor gezamenlijk gebruik) heeft op zondag en maandag MG Mix aangeplakt met Lecithine olie, maar de koppels die mee gaan, daar zet u een potje “schoon” voer bij in hun broedbak, dus zonder olie en MG mix. Die duiven die dus WEL mee gaan, geeft u op de dag van inzetten en de dag er voor een Beconval pil en een Support capsule.
Het voer is vanaf 1 April steeds het zelfde, dat is gemakkelijk voor u en goed voor een duif. De beste mengeling voor u is Premium Weduwschap van Beyers. Natuurlijk zijn er ook andere zeer goede merken zoals Versele Laga, Mathador, Vanrobaeys, Garvo en Mariman. De fout die marathon spelers wel eens maken is kweekvoer te geven omdat ze op nest spelen, kweekvoer bevat veel eiwitten( plantaardig) en bij volle bak zouden de duiven daar wat “blauw” van kunnen worden. Op nest spelen is goed voeren, maar voeren voor de vliegers en niet speciaal voor de jongen.
Als de duiven op 1 April gescheiden zitten dan is het 30 á 35 gram voer per duif per dag en dat dan in een gezamenlijke voerbak. Dus stel u heeft 35 duivinnen en 35 doffers. Laten we er van uitgaan dat er een normale temperatuur heerst( niet te koud) dan 35 x 10 gram voer na de ochtend training = 350 gram. En na de avondtraining 35 x 20 gram is 700 gram voor de duivinnen. De doffers zijn ook met 35 stuks dus de zelfde hoeveelheid voer. Als u één keer per dag training geeft, de hoeveelheid voer is gelijk. Bij koud weer is het wat meer , dan gaat u naar 35 gram per duif/per dag. Op de dag voor inkorving is het advies de hoeveelheid voer te verdubbelen. ( dus vrijdag inmanden dan op donderdag dubbel voer). Iedere dag tevens een handje snoepzaad per 10 duiven
Van 1 april tot en met ongeveer 1 mei houdt u dit voer-schema aan( als de duiven op weduwschap of eitjes zitten, hebben ze in deze periode 1 April 1 Mei graan-jongen, dan is het beter om van de grammen af te stappen en steeds te zorgen dat er genoeg voer staat. Na 1 Mei is ook het advies om het weduwschap voer wat vetter te maken, heel goed zou dan de Beyers Elite Enzymix Energie te gebruiken. U kunt dan een mooi voer maken met 4 bus Weduwschap voer en 1 bus Energie voer, dus op 1000 gram is dat 800 gram weduwschap en 200 gram Energie. Deze mengeling is ook prima als uw duiven na 1 Mei op graan jongen zitten. En dan ook steeds de dag voor inmanden een dubbele hoeveelheid voer. Veel van het voerschema voor allround spelers is gelijk aan wat u gebruikt voor de marathon. Verschil is dat die van u op nest worden gebracht voor die bepaalde vluchten en dat ze de week ( of twee) voor die marathon vlucht niet gespeeld worden. Het voeren is gewoon steeds gelijk, tot enkele dagen voor inmanden van de marathon ploeg, de laatste 3 a 4 dagen krijgen ze naast het voer in de gezamenlijke voerbak ook nog een eigen potje met voer in hun broedbak( het voer in het extra potje is 100% Energie-Vet voer).
Vanaf die 1 April gaan we dus een schema volgen:
Zondag en Maandag: Olympic MG Mix over het voer met Lecithine olie
Maandag, dinsdag en woensdag: LTW door het drinkwater
Woensdag: Bevisol tegelijk met LTW door het drinkwater
Op zaterdag, de dag van thuiskomst kan er Electroboost door het water om de vochthuishouding snel op orde te krijgen
De dag na thuiskomst (zondag) zou u Pigeon Balance kunnen geven( door het drinkwater).
Let goed op de woorden KAN en ZOU U KUNNEN GEVEN. Het is een advies maar natuurlijk eigen keuze.
Bij droog en warm weer is het goed om de duiven bij het inzetten en thuiskomst te druppelen met de Beute Oog en Neus druppels (schonere kop dus betere oriëntatie)
Komen duiven moe of gewoon veel te laat thuis , geef ze één of twee dagen een Support capsule
De laatste 2 a 3 dagen voor inzetten van een twee of meer nachten mand vlucht een Beconval en Support capsule opsteken
Iedere week een bad met Beute Badzout voor alle duiven
Als u ziet of denkt te zien dat de duiven last hebben van wat slijm is het zeer aan te bevelen ze te behandelen met Yellow Drops in beide neusgaten. De dag of tijdstip is voor u niet van belang.
Zorg voor BeuteBak op de hokken, alle andere potjes met mineralen, grit, zouten etc kunnen weg. Iedere dag wat verse Beute bak en ze hebben “alles in één”
Al het voer wat u overhoud bij de ouden kunt u aan de jongen geven. Ook het restant water met LTW, Electroboost en of Bevisol van de ouden kunt u prima de dag erna aan de jongen geven.
Ik wens u succes, op uw vluchten is de kwaliteit van de duif misschien wel het belangrijkste, de gezondheid, motivatie maar vergeet niet de sterkste of snelste auto moet ook super brandstof hebben, dus voeding en bijproducten voor uw duiven op die afstanden is heel erg belangrijk.
En bij vragen, vraag gerust
Terug