Berichtdetails

5-07-2021
5-7-2021

Maandag de 5e Juli

Het gaat maar door met de slecht verlopen vluchten in het land, overal hokken leeg, eerst met ouden en nu met de jongen. Waar komt het door? er zijn wel een aantal redenen hoor, maar daar praten we niet meer over.                     

Hier hadden we 80 jongen mee naar Zutphen, waarvan zaterdag 68 stuks de thuishaven bereikten, zondag morgen nog 4 stuks er bij dus stond de klok stil op 72 stuks. En als je dan kijkt welke nog weg zijn: 2 jongen die al eerder weg waren (06 en 17), 4 stuks die niet op ons hok geboren zijn( er waren ook maar 4, maar nu dus nog weg) en 2 die gehaald zijn weken geleden. Dus hier is nog achter wat je ook had verwacht kon hebben.

De opleervlucht waar we 27 ouden en 80 jongen op hadden vanuit Zutpen verliep eerst super snel, los om 08.45 uur en de eersten vielen om 09.40, de ouden kwamen heel best, ze waren meestal sinds Sens of Arlon niet meer in de mand geweest. Maar ook de jongen kwamen hier heel goed, de eerste zat reeds bij de eerste twee ouden op 09.40 uur.

Het jonge duiven spel is hier niet echt van belang qua winnen of verliezen, maar gericht op overhouden, en dat nu voor het derde jaar. Van de laatste vier weken hebben ze vast 10/14 nachten in de manden gezeten. En dan in afdeling manden, en achter in de auto. Ze zien het als hun tweede huis. De jongen trainen in de ochtend, komen binnen, krijgen wat voer maar er staat geen water op dat ogenblik. Ik pak ze, zet ze eerst in vier opleermanden, loop er mee naar de auto waar de afdelingmanden gereed staan ( eerst een pallet, dan de eerste mand, dan een houten raamwerk, daarop de tweede mand, weer een houten raamwerk en daarom de derde mand. De manden worden vastgezet. Aan de achterzijde van de manden is nog ruimte genoeg , daar hangen de blauwe bakken aan waar vers water in zit met enkele pinda,s. Ik zet een opleermand met de opening naar de afdeling(Rico) mand, en ze weten niet hoe snel ze die moeten binnen rennen, naar de andere kant, ook voor het water maar meer nog voor de pinda,s. Omdat de pinda,s zinken moeten ze echt met de kop onder water om ze te pakken, een prachtig gezicht.

Tussen iedere mand zit dus een ruimte voor ventilatie. Ik ben tegen de veelal in Belgie voorkomende plastic manden die op elkaar klikken, dat zijn manden voor pluimee, ik zag een filmpje hoe die die in de auto warden getrokken met een haak door èèn persoon. Ook nog een gewone vrachtwagen met zeil, de manden dicht tegen elkaar geen zuurstof, geen water voorziening, schandalig. In Nederland kwam zo een vrachtwagen echt niet voor de inzet lokaal hoor, zodra ze dat hier zouden zien is de vrachtwagen gestript binnen een kwartier en staat hij op blokken. In Belgie laten ze nog steeds toe( op sommige plekken)

De 10 duivinnen van afgelopen week deden het niet goed op issoudun 720 km, gegokt en verkoren daar moet je eerlijk over zijn. Ik had op dinsdag de duiven samen gezet, broedschalen , tabakstelen en in iedere broedbak een potje extra voer. Maar door het gejaag van de doffers was het toch te veel voor de duivinnen, we draaiden te laat wel de eerste en tweede getekende voorop. maar laat, wel 9 van de 10 thuis. Nu mogen ze op nest komen voor de laatste fondvlucht over twee weken

later meer

Terug