Berichtdetails

SCHEEFVLIEGERS
13-5-2021

Goedendag iedereen,

Meerdere malen lees ik over scheefvliegers, wat zijn het, hoe komt het, wat kan ik doen etc dat zijn ook de vragen die hier dan binnenkomen.

Ten eerste , ik schrijf hier al twintig jaar of zo over, ik hoorde vaak : dat heb ik nog nooit gehad. Of dat is Salmonella of streptokokken. Of het is geen scheefvlieger, hij is ergens tegen aan gevlogen.

Veel liefhebbers hebben nog steeds geen idee wat het is en zien het niet eens op eigen hok. Tijdens selectie dagen krijg ik regelmatig een duif in handen en zeg dan bij het voelen van de spieren : Dit is een scheefvlieger of is een scheefvlieger geweest, je voelt het namelijk direct aan de borstspier. Aan de ene zijde voelbare spieren en aan de andere zijde een doods gedeelte, geen trilling, geen "bundels".

Het begint vaak met de thuiskomst van een vlucht, niks te zien, soms zelfs een mooie prijs gewonnen, dan in de avond, maar meestal zondags of maandag pas zit de duif op de grond, of kijkt een beetje zielig vanuit zijn bak. 

Zodra de duiven er uit mogen blijft de scheefvlieger zitten, of loopt wat voor je uit, de anderen knallen naar buiten, en de scheefvlieger loop nog een keer rond de waterbak. Zodra je hem dan toch zo ver krijgt er uit te gaan, zie je het gelijk, wapperend met èèn vleugel gaat hij naar buiten. Meestal niet met de koppel mee vliegend, maar het dak is het verste.

In het hok zie je het ook al, de duif kan eigenlijk niet in zijn bak komen, soms trillend van de pijn, soms zelfs een wat dunne mest puur van de pijn/stress.

Waar komt het door? dat zijn heel veel oorzaken, meestal zijn het doffers, meestal hebben ze in de winter weinig tot niet gevlogen, meestal hebben ze wat langere armen, zijn wat groter, zwaarder en iets meer vitesse midfond type.   En het zit in sommigen gevallen in een bepaalde bloedlijn. Scheefvliegers die naar het kweekhok gaan geven ook  wat vaker een scheefvlieger in de nakweek. Dit heeft meer te maken met het type, gewicht, formaat, lengte van de armen. 

Door weinig te trainen in de winter, en dan plots toch te moeten trainen, de duiven zijn soms wat te zwaar, daarbij dan langere armen, dan komt er teveel belasting op de spieren. Wanneer er dan tijdens training bij huis eens een roofvogel tussen kletst en de duif maakt bewegingen om de rover af te schudden, dan ontstaat er soms een soort kramp in de spieren(borstspieren). En wanneer de duiven in de weken voor het trainingprogramma begint en de eerste weken in het vliegseioen geen/ te weinig/ of verkeerde producten krijgen, dan hebben die spieren geen reservers om die belasting aan te gaan. Laat staan te herstellen.

Ik spreek wel eens liefhebbers die zeggen nooit scheefvliegers te hebben, ach zeggen ze dan: "wel eens die niet mee trainde, of eerder terug kwam", "maar die zal wel geen zin hebben of ergens tegen aangevlogen zijn" Dan gaan ze zo een duif toch spelen... zaterdags: "ik ben er eentje kwijt, ach die wilde toch al niet trainen, weg is weg".  Kijk, dat zijn dus veelal de duiven die niet terug komen op zaterdag.

Wanneer er een scheefvlieger gespot is, haal hem uit de ploeg, zet hem in een ruime mand en geef hem rust. Maak van de Olympic MG mix even een paar capsules en steek hem die een drie a vier dagen twee keer per dag èèn van op (dus twee capsules per dag). Door het water wat Electroboost( elke dag vers, hij zit alleen in de mand). Na die vier dagen zet je hem in het hok wanneer zijn hok maten net buiten zijn voor de training, zet hem in zijn bak of op de grond. Kijk hoe het met hem gaat, wanneer alles normaal lijkt mag hij er in blijven, en wanneer hij nog trekt met zijn vleugel, laat hem er dan even in tot de anderen binnen zijn, pak hem weer weg en zet hem terug in de mand. Na twee dagen probeer je het weer, je laat hem in de mand steekt hem de Capsules MG mix op en electroboost door het drinkwater. Wanneer het goed lijkt en hij vliegt zijn bak in en uit zonder problemen, laat hem dan in het hok bij de anderen maar laat hem niet mee trainen, minsens een viertal dagen niet en geef hem toch elke dag een capsule MG Mix. Als er na veertien dagen niets meer te zien blijkt mag hij weer mee op een korte vlucht. In ongeveer 6 van de 10 gevallen komt het weer goed met deze doffers. Bij duivinnen is het ongeveer 7 van de 10. Maar bij duivinnen komt het veel minder vaak voor.

straks deel 2

 

Terug